Влада обећала па преварила: Ни на видику нема социјалне карте

Док у Републици Српској дивљају цијене основних намирница и непрестано се повећава број сиромашних којима је неопходна социјална помоћ, власт годинама не успјева да изради социјалну карту – централни регистар који би објединио податке: коме и у којој мјери треба помоћи. Низала су се обећања званичника, али социјалне карте и даље нема ни на видику.

Босна и Херцеговина 03.03.2024 | 20:01
Влада обећала па преварила: Ни на видику нема социјалне карте

Године обећања и постављања рокова који су на крају пробијени, јер социјална карта Републике Српске још није формирана. Израду документа који ће омогућити праведнију расподјелу социјалних давања премијер Радован Вишковић је најавио у децембру 2022. године приликом представљања експозеа.

"Прва група имаће задатак да до прве половине 2023. године изради социјалну карту Републике Српске", рекао је Вишковић. 

Јун 2023. године је прошао, а социјална карта није објављена, па је Вишковић крајем прошле године поново најавио да ће иста ускоро бити готова.

"Сад идемо у другу фазу и сигурно да ћемо врло брзо ријешити и то питање и карту у пуном капацитету имати", поручио је предједник Владе. 

Ни од овог обећања на крају ништа. Након неколико мјесеци из Владе стиже признање да социјална карта није направљена.

"Тренутно не постоји социјална карта израђена знам да Министарство здравља и социјалне заштите активно ради на томе то је нешто што нас чека у будућности", рекао је недавно министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић. 

Посао израде социјалне карте ко год је узимао на себе, ускоро га је пребацивао на неког другог. Прво је на челу радне групе био министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, међутим тај посао је касније пребачен у Министарство за научно-технолошки развој, а одатле у агенцију за информационо-комуникационе технологије. Бављење тако важним документом на овакав начин, за опозицију је крајње неозбиљно.

"Шта је разлог што се то дешава ја могу само да нагађам. Као посланик сам неколико пута питала и јавно и писмено када ће доћи и стално је у питању нека радна група састају се министарства састају се људи међутим немамо конкретан датум када ће доћи до израде социјалне карте", каже посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирна Савић-Бањац. 

Професор социјалне политике Љубо Лепир је прије десетак година водио процес када је први пут требало да буде израђена социјална карта. Тада је, каже, све било приведено крају, међутим надлежни су одустали и сада се иде испочетка.

"2013, и 2014. године је урађено све да се уведе један такав механизам нажалост одустало се, сада се поново то покреће, али бојим се да је превише олако схваћено то.   Кашњење у изради социјалне карте је потпуно очекивано јер знамо да се томе чиними се није темељно приступило као што сам процес израде захтјева", каже Лепир. 

Тако сада имамо нелогичну ситуацију у којој многи којима помоћ заиста треба исту не добијају из републичког или буџета општина и градова, док постоје и случајеви да помоћ узимају они којима иста није потребна. У питању је комплексан посао, објашњава професор Лепир, који захтјева много више од прављења базе података.

"То подразумијева поред јединствене базе података тј. софтверског рјешења доношење читавог низа законских аката који уређују ту област. Није само довољно размјењивати податке него треба знати шта се тиме добија – шта добија систем, а што је најбитније шта добијају сами грађани", сматра Лепир. 

Ово отвара питање: Да ли надлежни свјесно заобилазе ову тему из страха да ће социјална карта јасно показати у каквом друштву живимо односно шта су резултати рада наших политичара.

"Ми се некако бавимо високом политком, а неће да се баве конкретним рјешавањима проблема људи на терену и мислим да би она ако се икад изради а мислим да неће, показала једну катастрофалну ситуацију у Босни и Херцеговини. Поред демографских проблема видјели би колико је људи у стању социјалне потребе", сматра социолог Владимир Васић. 

За разлику од Републике Српске, у Републици Србији социјална карта је израђена и у примјени је још од 2022. године. Како је за БН речено у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, она садржи све социјално-економске податке грађана који користе или су користиили права из области социјалне заштите, заштите дјеце и породице, те борачко-инвалидске заштите. У Репулици Српској се на овакав регистар још чека, а кад буде коначно објављен како ће изгледати његова примјена на терену – боље и не претпостављати.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Пањик

03.03.2024 20:16

Ех зато имамо перфектне лазове вец 30година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

03.03.2024 23:23

Коме треба да се несто заврси у влади и код премијера мимо закона нека се само јави мени Драган Лаловиц ..Лакинг

Name

Ре

04.03.2024 09:25

Балван доказани лазов.

Name

Бези бре стоко

03.03.2024 20:23

Нема пара за социјалну карту треба обезбједили 56000000 милиона да се има за преседника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

03.03.2024 23:49

Није то за њега вец да купи ову стоку да му слузе сад и Син Игор узива као да му је Република Српска Татина Имовина а јесте у неку Руку. Зато ја зивим за тај Дан кад им га Смидт завуце а онда Сарајево и Босњаци а Вуциц це да цути као Глухоњем видјет це те!

Name

бези бре стоко

04.03.2024 08:50

треба новојављени месије и његов месиц и остали подрепаси да купе нове аутомобиле видите дасе неско осрамотијо у мадјарској са старим аутом

Name

Гоги

03.03.2024 20:42

Нема ту напредка док је СНСД - оваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гоги

04.03.2024 09:05

Има ли на свијету лик најсличнији пацову и још купљена школа осим у РС? Као да се неко спрда са РС кад штакорске фаце поставља на мјесто министра!

Name

Свака част

03.03.2024 22:25

Тако и треба ОВЦАМА које блеје и гласају за Тајкуне и Додару. Никог ми није жао СЕКУНДЕ... Лијеп позз из Келна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вагнер.

04.03.2024 04:48

Преседник гради у подмосковљу вилу иде други спрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

04.03.2024 07:33

Дали још ико у Српској вјерује овој назови Влади срећа је што ничија не гори до зоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

04.03.2024 08:13

Не треба нам, битно је да ви имате милионе, нама не треба ништа. Ви сте неспособни да водите Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

04.03.2024 08:38

НЕМА НИ ОБЕЋАНОГ БОРАЧКОГ ДОДАТКА ФАМОЗНОГ, АЛИ ТО ЈЕ ЛАЊСКИ СЊЕГ ЗА ОВЕ ЛОПОВЕ, БИТНО ДА ЗА ЊИХ ПАТРИОТЕ ИМА А НАС КОЈИ СМО ПО РОВОВИМА ИСТРУНУЛИ КО ШЉИВИ...ПА ДА, ШТА ВАС Б А Г Р О БРИГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

04.03.2024 08:47

кадасе аге и дахије интересовале за рају јели било харац харац рајо треба хлеба хлеба господару невидесмо давно хлеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.03.2024 08:49

А шта је то испунила ова сељачка влада,све сељак до сељака не челу са највећом сељачином!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд

04.03.2024 09:04

Не сери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма..

04.03.2024 18:43

Нико ниста неговори јел онај "балван" уловио вука???