Трампу забрањено да учествује на предизборима

Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег предсједника Доналда Трампа, због његове наводне умјешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021.

Свијет 29.02.2024 | 07:38
Трампу забрањено да учествује на предизборима

Како преноси Ројтерс, она је ту одлуку одложила, пошто се очекује да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду, тако да се очекује да коначну пресуду донесе Врховни суд.

Организација “Слобода говора народу”, која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као ”историјску побједу”.

Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на предсједничким изборима у новембру, поручио је да је ријеч о ”неуставној пресуди, на коју ће се жалити”.

Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.

Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се ”упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима”.

Трампове присталице су 6. јануара 2021. напале полицију и преплавиле Капитол у покушају да спријече Конгрес да потврди изборну побједу Џозефа Бајдена на предсједничким изборима 2020. године.

Трамп је претходно одржао запаљиви говор присталицама, рекавши им да оду на Капитол и ”да се паклено боре”.

(Тањуг) Фото: ЕПА-ЕФЕ/ЈЕФФЕРСОН СИЕГЕЛ

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

америцка правда- КРАЈ

29.02.2024 08:23

Слобода говора а да се забрани уцесце на изборима. Ако га пустимо на изборе победице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.02.2024 12:28

Покусај дрзавног удара се у САД-у не толерисе. Само у Босни то пролази, за сад. Али су вец поцела судјења и таквима. Видјецемо како це заврсити

Name

Ре

01.03.2024 12:06

Тога се и боје, зато га и неце пустити….

Name

А тек овдје

29.02.2024 09:34

Треба забранити комплет политицаримаа од ратааа до данас! Сви су корумпираниии или су кралиии или су гледали а цутили за своје здобнееее фотељее знациии Сауцесници догадјањаа! Пљацка Стољецаа!! Доказиии на сваком цоскуу! Са пипцима фо турске србије русије дловеније црне гире мадјарске утд итд али Прависудје и Све институције заробљене од лопова свих партија коспиције позиције а и опозиције! Страсно злооо 21 вијека! Милиони милионери опрани препрани харајуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик бејт

01.03.2024 20:21

Трамп изима изборе ЛОПАТОМ !! Судиница НИЈЕ донијела никакву пресуду. Врховни суд УСА је под контролом Републиканаца. Трумп 100% иде на изборе и побједјује али ситуација у свијету неће бити боља... уживајте ову 2024. Од сљедеће године крећу ратови... нека нам је Бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ