Политичка криза тресе Црну Гору, могући нови избори?

Раскол Јакова Милатовића и Милојка Спајића о коме се месецима прича коначно је озваничен прошлог викенда када је председник Црне Горе поднео оставке на све функције у покрету Европа сад (ПЕС).

Регион 28.02.2024 | 07:30
Политичка криза тресе Црну Гору, могући нови избори?

То је аутоматски изазвало домино ефекат и у скупштини града у Подгорици где су одборници ПЕС-а блиски Милатовићу формирали свој одбор, а аналитичари оцењују да би криза у ПЕС-у могла да утиче и на стабилност црногорске владе.

Од формирања црногорске владе прошло је тек четири месеца, а већ се прича о ванредним парламентарним изборима нарочито пошто је у понедељак из ПЕС-а искључен Андреј Миловић, министар правде. На тај начин је заокружен тродневни политички земљотрес у Црној Гори.

Николета Ђукановић, аналитичарка, сматра да "Јаков Милатовић и опоненти Милојка Спајића сада имају разлог више да буду уједињени и да тај моменат искористе против премијера".

Како каже, није сигурна да ће, након изласка Милатовића из ПЕС-а, сви посланици овог покрета подржавати владу на челу са премијером Спајићем у скупштини.

- Што се тиче саме Владе, ове промене можда могу да доведу до другачије реконструкције од оне коју смо очекивали. Сада Спајић може бити под још већом критиком, за коју има доста простора јер се лоше сналази као политичар. Он сада може ићи на неки други план реконструкције Владе стварајући могућност за њену већу стабилност - анализира Ђукановић.

Како ће реаговати чланови владајуће коалиције?

Аналитичарка додаје да није сигурна "колико ће бивши Демократски фронт и сви посланици ПЕС-а, можда и неки други конституенти Спајићу дати безусловну подршку”.

Ђукановић сматра да оставка Милатовића на све функције у покрету "није велико изненађење", с обзиром на то да "несугласице између њега и премијера Спајића трају већ дуже, као и на бројне различите ставове њих двојице о кључним питањима".

- Покрет Европа сад, након оставке једног од челних људи, неће бити јак као до сада, Милатовић ће повући са собом одређени број чланства те партије. Мислим да је у питању само један експлицитно лични интерес да би искористио најбољи политички тренутак када ће доћи до расцепа ПЕС-а, јер ће његов излазак из покрета неминовно довести до формирања неке нове партије - каже Ђукановић.

Милатовић окупља све противнике Спајића?

Како каже, Милатовић није пропуштао прилику да јавно критикује премијера Спајића, па верује да ни сада неће пропуштати шансу да окупи Спајићеве опоненте међу политичким партијама и различитим политичким структурама.

- Ту пре свега мислим на ГП УРА, на Демократе, због безбедносног сектора, евентуално бивши Демократски фронт, са којим је Спајић, можда, тренутно у добрим односима, али историја односа Спајића и ДФ-а говори да је било више критике него жеље за сарадњом. Сходно томе, верујем да Милатовић има значајан маневарски простор иако сада креће од нуле - наводи Ђукановић.

Раскол озваничен током викенда

Иначе, Милатовић је саопштио у суботу, на мрежи X, да је поднео оставку на све функције у партији, наводећи као разлог то што је начин рада ПЕС-а “супротан обећаном и вредностима које је имао на уму” приликом стварања партије.

После оставке Милатовића, из Покрета Европа сад су поручили да је “намера председника Црне Горе да опструира рад 44. Владе и ПЕС-а одавно приметна” и додали да је “добро што је Милатовић схватио да је време да напусти партију, како друштво не би трпело због личних незадовољстава”.

На челу Милатовићевог одборничког клуба - Нађа Љиљанић

Последице раскола Милатовића и Спајића постале су одмах видљиве у Скупштини града у Подгорици где је више од трећине одборника ПЕС-а напустило одборнички клуб тог покрета и одлучило да формира сопствени.

Медији спекулишу да ће нови одборнички клуб чинити окосницу нове Милатовићеве партије и да ће га предводити сада независна одборница, а уједно и посланица Јевросима Пејовић и Милатовићева сарадница у кабинету Нађа Љиљанић.

Извори из Црне Горе тврде да нови одборнички клуб неће покретати питање смене Оливере Ињац, градоначелнице Подгорице и да је "приоритет формирање клуба".

Министарка европских послова: Оставка Милатовића неће утицати на Владу

Маида Горчевић, министарка европских послова и функционерка ПЕС-а, тврди да оставка Милатовића и искључење Миловића "неће утицати на имиџ покрета нити на стабилност актуелне Владе".

- Зато што Покрет ,,Европа сад“ не чине појединци, већ људи и идеје. Ми смо овде дошли да остваримо покрет, кроз њега и формализујемо програм ,,Европа сад 2“ што смо већ урадили кроз први корак повећања пензија. Оно што даље следи јесте да окупљамо добре, вредне људе који ће пратити ову идеју, ради резултата, а не ради политике - рекла је Горчевић.

(Блиц) Фото: Тањуг/С.А.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Не брините

28.02.2024 07:40

Сад је миле био у посјети цг, има да завлада права идила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2024 10:21

Да да зато је оно насе грбаво дјубре исло тамо да запетља сто је висе могуце.

Name

Мој Милојко

28.02.2024 12:04

Лего је да спава...од те лупе...заболе га...

Name

Ђука

28.02.2024 08:22

Чим се Додик мота по Црној Гори, нека се жестока превара спрема. У чију кућу он уђе , ту јој је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

28.02.2024 10:39

Гдје год додје онај балван миле,донесе раздор медју људе.

Name

АР

28.02.2024 08:35

Додик јуце у посјети црној гори А вец данас криза у дрзави И говор о новим изборима Ево доказа како сјеме сије овај нас злотвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Б

28.02.2024 09:03

Цим је вама Дидик гостовао ,он је балкански спијун,,свастаце се вама дјетицима да деси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фокус

28.02.2024 09:06

Ста нас брига за кризу, битно је да смо у НАТО-у!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато и

28.02.2024 10:29

Јесте криза. Криза је и у ЕУ. Ктиза због НАТО....

Name

Муто

28.02.2024 09:08

Изгледа враца се Мило

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

28.02.2024 09:19

Порука је стигла са далеког истока. Све се руси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

28.02.2024 09:36

Шта би тек било, да је био у званичној посјети ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вране гракћу

28.02.2024 09:44

Али само да знате све се ово догодило пре његовог доласка у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна Гора

28.02.2024 09:44

За њих је најбоље да врате Милу, они могу функционисати само од шверца и антиправослане параноје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајван

28.02.2024 13:57

Чим се хајван негдје појави ту одмах крећу проблеми и несрећа. Само га примио онај еxтрем Мандић који је исти као и он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

28.02.2024 17:07

Ви сте спрдња и од државе и од народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хфстгхх

28.02.2024 17:50

Туго нај тузнија не могу саставити две годоне заједно и сви раде у интересу народа .

ОДГОВОРИТЕ