Затражено укидање одлуке о динару и права за Србе

У северном делу Косовске Митровице данас је одржан велики протестни општенародни скуп са кога су грађани позвали међународну заједницу да забрани одлуку Приштине о укидању динара, и на коме је указано да су Срби на КиМ обесправљени и без нормалних услова за живот.

Србија 12.02.2024 | 13:38
Затражено укидање одлуке о динару и права за Србе

Драгиша Миловић из Клиничко болничког центра у Косовској Митровици рекао је да овај велики величанствени слуп прилика да се изрази незадовољство са једностраним потезом да се укине динар. Он је истакао да је та одлука директно уперена према српском народу и да прети опстанку српског народа на КиМ.

"Она има за циљ укидање српских институција. Уперена је и против мањинских заједница које овде живе. Све се ово дешава пред лицем међународне заједнице. После 25 година ево прилике да свету, Европи кажемо да смо ми Срби грађани другог реда, да нам се газе основна људска права и да нам прети егзодус. Овом сулудом одлуком биће погођени најрањивији, стари болсени, пензионери, социјално угрожени, студенти, али и здравствени радници.

Питање је како ћемо снабдевати болнице лековима, куповати храну за пацијенте. У њој се лече Срби, Бошњаци, Роми. Ако одлука остане на снази биће им ускраћено право на лечење", рекао је он.

Истовремено, он је позвао оне који одлучују, амбасадоре Квинте да забране одлуку и подсетио да Србија има право да финасира своје грађане што је договорено Бриселским споразумом 2013 и 2015. године. "То су темељи ЗСО, али нажалост та заједница која је требало да буде формирана пре 11 година Приштина не жели да је формира, а Ббрисел ћути. Наша санитетска возила су прошле године више од 400 пута заустављана, забрањена нам је вакцинација, упадали су у КБЦ и претресали и пацијенте и запослене.

Ово је прилика да кажемо да се не слажемо са једностарним потезима Куртија којима усложњава ситуацију на северу", рекао је Миловић и нагласио да је и на недавно одржаној седници Савета Безбедности УН 13 од 15 земаља чланица закључило да је Курти тај који прави проблеме.

"Ми смо за мир, бортимо се за опстанак, желимо основна права, а 25 година немамо ништа од тога. Морамо да истрајемо. Ништа туђе нисмо узели и на све провокације морамо да одговоримо миром и достојанством. Надам се да има права за нас Сррбе и да међнародна заједница једном мора да каже доста угњетавања Срба. Слога и јединство су нас држали свих овох година и да поштујемо једни сдруге уз помоч наше матице Србије и СПЦ и добијемо шта нам пропада а то је миран жовот на овим просторима", рекао је он.

Светлана Стевић, управница Народних кухиња "Мајка девет Југовића" поручила је са скупа да се Срби на КиМ налазе у безизлазној ситуацији и да морамо да будемо јединствени и сложни и да останемо на вековним огњиштима. "Није није лако бити Србин, нисмо без корена и историје, светиње говоре уместо нас и потврђују идентитет српског народа. Људи траже право на живот, слободу, голо парче хлеба. Тешко је када је неко гладан а неко у Приштини не жели да чује за тај вапај. Једино ми Срби на КиМ немамо демократију. Како да објаснимо нашој деци да нам је све ускраћено. Никада није било лако али смо побеђивали када смо били јединствени и сложни. Преживећемо и ово јер је господ уз нас, заштиртиће нам децу и ми ћемо слати наше молитве", рекла је она.

Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси. "Позивамо читав демократски свет да их чије и не остане нем. Потребно нам је да се укибне ова одлука. Та одлука је потребна да се омогичћи да живимо као свет нормалан", рекла је она. Драгана Миленковић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, хране.

"Динар је опстајао овде и у најгорем времено окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вредностима на којима почива ЕУ, Да ли је устав Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда. Како то важи када нам треба укинути права а не када треба вратити земљиште манаститу Дечани или имовину грађанима. Уместо да идемои у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад", рекла је она.

Додала је да је јасно је да је увођење евра начин обрачуна са српским народом "Ово није корак ка миру и стабилизацији. Ради се о чловеку који је заговорник екстремног популизма. Јасна порука представницима ЕУ - не дозволите да један човек угрози стабилизацију и мир у региону", рекла је она.

Директорка Основне школе у Угљару Весна Мартиновић рекла је да је циљ скупа да се подигне глас и укаже на неправду која се дешава у 21. веку на тлу Европе. "Дошли смо из свих мањих и већих места са Косова и Метохије. Из Гораждевца, Готовуше, Зубиног Потока, Бање, Шилова, Грачанице, Сочанице и Угљара. Дошли смо да нас види међународна заједница, да нас чује.

Да чује о нашим проблемима са којима живимо већ више од две деценије", рекла је Мартиновићева. Она је поручила да се Србима ускраћује елементарно право на зараде, на нормалан живот. Овим што влада у Приштини забрањује динар, она добро зна да није то пука забрана динара. То је много више од тога. То је уствари катанац на све српске школе, а самим тим и право на школовање наше деце. Ако неко мисли да можемо да функционишемо без употребе динара, вара се. Ми смо овде да затражимо да нас неко у Европи чује и уразуми владу у Приштини, да утиче на њене сулуде одлуке, јер просто је невероватно да ова одлука остане на снази", рекла је она.

Скуп је почео интонирањем химне Србије на главном шеталисту у близини Трга Браће Милић, а присутно је било неколико хиљада грађана из свих делова Косова и Метохије од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, Севера КиМ. Присутни су носили заставе Србије и транспаренте "УН УСА 1244 ХЕЛП", "Европо отвори очи", "Без социјалних примања нећемо имати ни за храну", "Ово је окупација".

"Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију", "Курти, зашто нам децу у вртићу остављаш без млека?", "Нећете нас протерати са наших огњишта!", "Курти нам забрањује плате и пензије!", "Од чега да купимо лекове кад нам динар узимате?", "Нека амбасадори пређу са речи на дела!", "Европо, догорело до ноката, зауздајте пиромана!", "Болнице ће нам остати без лекова!", "За Куртијеву 'демократију' не дам ни пет пара!", "И Немањићи су ковали динаре!", и друге.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хиле

12.02.2024 13:56

Коме протести када су их ови из брисела и наговорили да то ураде. Ја ипак мислим да без орузја неце моци да се ријеси ова сулуда ситуација. А вуциц само цвили. Удри багру па нека буде ста це бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лавица

12.02.2024 14:48

Тако и треба удри једном оружјем пресијеците ово стање па ком опанци ком обојци доста је дављења и понижавања Срба

Name

Ре

12.02.2024 16:00

Ста је сулудо? Па то сто би ти рат. Овдје је глупа политика и мржња довела до овог. Сад све сто се десава је против овог или оног а није. Конкретно платни промет се мозе одвијати само институционално а то сто некоме одговарају вреце и кофери кеша је криминал

Name

Боки

12.02.2024 16:13

Лијепа памет

Name

Јдкд

12.02.2024 15:08

Стварно од себе правите народ с посебним потребама. Вазда угрозени, вазда угњетавани... То нема нигдје на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

12.02.2024 16:22

Какве везе са животом, у негативном контексту, има увођење евра светске валуте, никакве, чак шта више то је супер. Па боље је имати евро него динар. Дај једном уразуми те се срби и не изазивајте и не правите лошу атмосферу Живите јер живот није вјечит

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.02.2024 16:54

Укидање забране. Наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мита

12.02.2024 20:09

И ми немамо динар од 99. кад га је наш"Тачи" укинуо. Преживјеће Срби са Космета и ово, као што и ми преживљавамо са овим режимом. Само стрпљиво

ОДГОВОРИТЕ