Није више идилично у СНСД-у. Хоће ли бити "сјече" кадрова?

Иако је годинама СНСД важио за странку која сва препуцавања чланства рјешава иза затворених врата, посљедњи примјери показују да су незадовољства дугогодишњих СНСД–оваца толико јака да су морали испливати у јавност. Да ли ће политичка ватра која је тињала годинама унутар највеће владајуће странке да се разбукти? Незваничне информације БН телевизије кажу да фракције у овој партији имају толико непомирљиве тонове, те да су све извјесније смјене појединаца који су тренутно у самом врху странке.

Република Српска 20.11.2023 | 20:03
Није више идилично у СНСД-у. Хоће ли бити "сјече" кадрова?

На црвеној идиличној политичкој фотографији СНСД–а полако почињу да се уочавају пукотине, без обзира на сва упињања лидера Милорада Додика да их закрпи. Недавни иступ Лазара Продановића, једног од дугогодишњих и најистакнутијих чланова ове странке и припадника фракције Небојше Радмановића, који је оптужио врх странке за корупцију, иза кулиса је уздрмао односе у партији, иако све покушава да се заташка.

„Обично су те личности које су се усудиле да подигну главу, углавном у тишини нестајале са политичке позорнице. Препуштањем тог јавног политичког и партијског простора гласнијим особама из партије, мислим да има све више незадовољства у странци, али су се одлучили за опортунизам и ћутњу, чекајући да неко други ријеши проблеме за које сматрају да постоје“, поручује Тања Топић.

Да Милорад Додик било коју врсту отпора рјешава по кратком поступку, најбоље показује примјер Момчила Антонића, који је након јавне подршке Лазару Продановићу, експресно скинут с позиције директора ГАС – РЕС - а.

„Ја сам био убјеђен да ће послије тога нешто да се деси, али ће изгледа појести вук магарца. Додик ће изгледа да смири све, ако треба и на исти начин као што је смирио Драгу Калабића. Очекивао сам зато што Лазар Продановић није небитан шраф у машинерији СНСД–а. Али ево свједоци смо, послије тога немамо никакав ЕХО“, каже новинар Горан Дакић.

А лоше се изгледа пише и генералном секретару Луки Петровићу. Како незванично сазнајемо, Додик има намјеру да Петровићу одузме функцију генсека и препусти је Радовану Ковачевићу. Као потенцијално име за дијељење те фотеље са Ковачевићем, помиње се и Сања Вулић.

Да дувају чудни вјетрови у Херцеговини, најбоље показује посљедња посјета Милорада Додика Требињу. Наводни повод за изненадни лет на југ, док је Лука Петровић био у пословној посјети Кини, био је обилазак радова на изградњи болнице. Занимљиво је да му друштво нису правили они који то иначе раде, попут Илије Таминџије, Мирка Ћурића и Драгослава Бањка, најближих људи Луке Петровића.

Њихове позиције заузели су, како се тврди, Срђан Симовић, један од Додикових људи од повјерења у Херцеговини, а у Требињу познат по врло супротним ставовима у односу на Луку Петровића, те директор Болнице у Требињу, иначе зет Срђана Симовића.

„Зна се коме се глава скида. Онај ко превише политички или финансијски ојача. Њему се глава скида, а остали ће бити смирени или подмирени“, поручује Дакић.

„Што се тиче Херцеговине, не знам кад сам чуо било какав тон који би могао имати обрисе неког дисидентизма. Постоји можда незадовољство расподјелом плијена, па можда због тога долази до дисконтинуитета и несарадње“, каже Александар Трифуновић, уредник портала "Бука".

Управо са Луком Петровићем проблем су имали и челни људи из градског одбора СНСД – а у Бањалуци. Не тако давно, Владо Ђајић је јавно рекао да није задовољан кадровском политиком коју генерални секретар води. Милорад Додик је помирио немирне духове, а упућени сматрају да је јасно зашто је то тако.

„Ја мислим да Милорад Додик има за циљ да освоји што већу популарност у Бањалуци, коју губи годинама. Мислим да ће бити у потпуности оријентисан крајишким кадровима, из ове зоне. Мислим да је Милорад Додик политички потцијенио Владу Ђајића у неком тренутку. С обзиром на договор који је Додик, не још увијек јасно, постигао са Драшком Станивуковићем, али очигледно да га има, и то је натјерало Владу Ђајића да ради самостално. Начин његовог бављења политиком, свиђао се он нама или не, али он је тренутно највећи сакупљач гласова за СНСД у Бањалуци“, каже Трифуновић.

Није то једини „пожар“ који је Додик морао да гаси у властитој странци. У јануару ове године кључало је и у Градском одбору у Источном Сарајеву, и то због лидера ДНС Ненада Нешића. Руже нису цвјетале ни у Општинском одбору СНСД - а у Теслићу, а све је завршено искључењем Драгана Богданића и Ђорђа Гајића из странке.

Свађе и сукоби већ дуже од годину дана потресају СНСД у Сребреници, као и у Козаркој Дубици. А да се у СНСД-у нешто дешава потврђује и Бијељина, у којој је такође раштиман оркестар. Иако из ове регије долази и по неколико директора, посланика и министара, свако вуче на своју страну.

Додатно су уље на ватру долиле и видљве и невидљиве санкције истакнутима члановима СНСД-а, а лоаклни избори су на прагу.

(БН)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Миле коњ

20.11.2023 20:51

Све сјеците, само нам не дирајте Сању Вулиц и Зорку министарку...фино је имати неко лијепо зенско у политици...и паметно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх.

20.11.2023 22:45

Да је среце и здравља и да је народ слозан сву ту багру треба на робију сви су тески велику суму опљацкани пара,,али ста реци него србин је такав.глуп.

Name

Господја предсједница

20.11.2023 22:46

На овој фотки предивно изгледа.

Name

Бики бик

21.11.2023 05:16

Лијепо је имати будале на власти јер да њи нема неби било весело и занимљиво..

Name

Ненад-Нострадамус

21.11.2023 07:44

Будзет од 56 милиона це све да ријеси.Сада дали це да купи оне у Снсд-еа који се Бüхне или неке из опозиције који једва цекају да постану нови папци све зависи која је цијена.Мислим да це следеци будзет пресједника морати да се повеца барем за 10-20 милиона.

Name

БАЊА ЛУКА

20.11.2023 20:51

Распад секте до прољеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

20.11.2023 21:01

Чујемо да и у Палама није сјајно стање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРМОН

22.11.2023 15:32

И није,слинави бескицмењак, тзв.нацелник,је олицење некога ко нема ни ОБРАЗА,ни карактера.О лоповлуку да И не говоримо.Једноставно ФУУЈЈЈЈ!!!

Name

Ало

20.11.2023 21:13

Ало нек ти твоја Горица направио списк фаца из СНСД а Који те толико мрзе као нико.Издаце те И продати. На цело списка Зељка,Спира,Скрба,.... ЗКовацевиц,.....БДокиц ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ало

21.11.2023 13:46

За твоју информацију Б.Докиц није у СНСД-у од 99.

Name

БДокиц

21.11.2023 15:41

БДокиц је највеци криминала у РС.Тацно да формално није Али висе него да јест.Био три мандата министар један мандат амбассадор И као велики науцник,хехехехе,постао преко СНСД а емеритус. Буди информисан

Name

Боже,

20.11.2023 21:34

Сачувај које глупости могу настати у глави идиота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 21:47

Овим својим ставовима појединци јавно признају да не могу побиједити СНСД на изборима и да једино могу маштати да се људи унутар странке посвађају неби ли онда они дошли на власт, али што је баби мило то јој се снило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

21.11.2023 08:05

Утули себи висе у главу,да сте изборе покрали. Питај вулицку.

Name

Ре

21.11.2023 11:45

Секта је одавно побијеђена, али је јавна тајна да се избори краду. Нико нормалан не би гласао за пљачкаше свог народа. Међународна заједница њих држи на власти јер желе да униште РС, а лакше им је преко домаћи идиота. Задњи избори су све показали. ЦИК предсједник и компанија побиједили хахаха....

Name

Реалност

20.11.2023 21:55

Сад је све џаба ,??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

20.11.2023 21:57

Овај лоповлук мора стати,ово је страсно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 22:29

Распад Легенда рекетира

Name

СНСД ИСТОЦНО САРАЈЕВО

20.11.2023 22:03

ОВАКВИ МИЛИОНЕРИ ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО КЛИЗЕ У ЗАТВОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 23:47

Др. Милорад це украсти и затвор ако клизне у њега

Name

СНСД-Е ПРИЈЕДОР

21.11.2023 20:43

КО КРПИ ЛОНЦЕ У ГРАДУ НА САНИ. БУРСАЋ, ВРХОВАС, ИЛИ НЕКО ТРЕЋИ.

Name

+

20.11.2023 22:04

Ако су грешни о гладни Народ и болесни. А јесу. Нека сваком Бог врати онако, како су заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

20.11.2023 22:05

Цовек се бави политиком и то доста добро (али политиком као политиком) Оцигледно да је подрска СНСДу поприлицно опала а види се и незадовољство како у народу тако и у самом обицном цланству странке И једино реално сто се мозе урадити по том питању је довести неке нове људе на руководеце позиције у странки и тако умирити (преварити) и народ и своје цланство Опет Не мора ово донијети неке резултате али без ових промјена резултати це сигурно бити јос и гори Ко од руководиоца који требају бити смјењени то мирно прими и не буде негодовао у будуцности неце бити заборављени (неко прије неко послије) а ови други це нестати Мало на тај нацин повратити подрску мало србовањем и "отпором" према странцима мало платама пензијама итд и онда јос мало на бројању и ето резултата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек им се све зеље испуне

21.11.2023 05:28

Јест ал посље овоземаљских судова и конфисковања нелегално стрцене имовине. ЛОПОВ и слицни да су истински вјеровали у бога неби то ни радили. Ја лицно вјерујем да клетва дабогда имо па немо најбоље дјелује на такве да их врати "Вјери а у затвору је имају доста времена за размисљање и кајање.

Name

Приједорчанин М.

21.11.2023 06:05

Ти који су се отргли са ланца,додо ће то у азил и проблем решен.

Name

Цико

21.11.2023 06:55

Власт треба мијењати сваке 4г, уколико недају резултате у корист народа, док се установи корупција и криминал , треба процесуирати, ставите младе људе

Name

Нострадамус

21.11.2023 10:20

@МеНАГЕР.Сто имају ови у Снсд-еу да буду незадовољни раде ста хоце и јос гледај незадовољни.Треба њих у затвор поцев од Калабица,сада Продановица.Амидзица итд.

Name

Коментар

20.11.2023 22:55

Знао сам ја да неће доћи на суђење, само је било питање због чега-да ли због "раније преузетих обавеза" или због "изненадних здравственох проблема".

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

20.11.2023 22:55

Презивио је Леми и горе проблеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

20.11.2023 23:07

У СНСД ври зашто ? На клупи за резервне играче има играча који желе у прву поставу 🤣Сања , Ратко ...још ће народ бити задовољан да не дирају Луку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куртума

21.11.2023 01:23

А дугогодишње размерице у Зворнику између Зорана Стевановића и Данијела Драгићевића. У Зворнику постоје два табора Снсд-а. Један води Зоран а други Данијел. Браћа Поповићи једва чекају да забију нож у леђа Зорану а таквих има и у његовом табору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њофра

21.11.2023 05:45

Мени је диобра ова хефтерица Вулић

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

21.11.2023 05:51

Постоји ли СНСД у Модричи?,Или се формира по потреби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опленац

21.11.2023 07:07

Бурле, ниста не брини! Па и затвор је за људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

21.11.2023 07:19

Марфијевци са Црне листе ће продати Додика због себе. Странци траже нову уцјењену марионету какав је Додик да могу манипулисати са њим. Али наћи ће шипак. Доста нам је бахатих сеоских алавих и похлепних скоројевића који су необразовани и неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандаф

21.11.2023 07:22

Ма све није идилицно а цовјек двадесет година на власти и поред овакве опозиције бице јос двадесет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

45

21.11.2023 08:51

Шта ће главати стевандић ако бурле склизне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вепар

21.11.2023 10:02

По Уставу постаће предсједник Републике Српске

Name

Боки

21.11.2023 09:17

Глава смрди и убуђала се одавно. Треба главу мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.11.2023 09:31

Додик мора многе своје кадрове "посјећи" нарочито оне најситније они праве највећу штету, ко термити су, не Продановић Лазар, он је мравојед, ПОДРШКА ИЗРАЕЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

21.11.2023 09:43

Славен ТРБ да преузме снсд бијељина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

21.11.2023 09:51

Бахати отац и наследник.Једини поступци са којима се поносе као успесни бизнисмени је пљацка сопственог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени борац РС

21.11.2023 10:00

Чуј!Ми знамо шта бранимо! Мудро и увјерљиво. Ђес'лопов'био 1991 до 1995. Тебе донекле и разумијем,радиш оно што си радио и у рату,само за себе и свој џеп.Поштено од тебе.Имаш свој став. Али љигавце око тебе,они,они су веће зло од тебе.Развукоше нас као лешинари лешину. Боље да нестане РС-а,него да нас ви мучите. Рат смо изнијели и издржали,али ви нам узимате животе на сламчицу,деценијама,отимајући нам хљеб из уста. Али,Бог је задњи судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

21.11.2023 10:39

Ако ако.., иде, корача, ступа, пење се игор и он води своје побратиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

21.11.2023 12:47

Од кад је Додикова ћерка упозоравала да се Додик мора рјешити шљама у партији кад је она то увидјела али имају заслужници којих се тешко рјешити ако су се заједнички неке прљаве радње одвијале тешко се таквих рјешити што би наш народ рекао имам те у шаци.

Name

хахаха

21.11.2023 12:15

У дудука гузва пред голом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

21.11.2023 15:49

Мала бара, суша и санкције, све мање плијена, а крокодили се мамножили, па се међусобно гложе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

21.11.2023 19:07

ШТО ЈЕ БАБИ МИЛО ТО ЈОЈ СЕ И СНИЛО...САМО САЊАЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

21.11.2023 19:48

Свом јаду се дабогда забавили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

22.11.2023 11:29

Ту странку никад није ознацавала идеја социјал демократије него цисти интерес то су знали поједини који су јос 97-98 год потрцали из сдс а и постали дио друзине из интереса наравно остало је историја.

ОДГОВОРИТЕ