На "црној листи" САД сада је већ 120 санкционисаних особа из БиХ

Након што је Петар Ђокић, министар у Влади Републике Српске, предсједник Социјалистичке партије и коалициони партнер Милорада Додика стављен ове седмице на "црну листу" Сједињених Америчких Држава, број уведених санкција против појединаца и ентитета у Босни и Херцеговини које је Вашингтон увео порастао је на укупно 120, сазнаје Политицки.ба!

Република Српска 18.11.2023 | 19:48
На "црној листи" САД сада је већ 120 санкционисаних особа из БиХ

Највише их је, према евиденцији Одјељења за контролу стране имовине (ОФАЦ), у категорији Босна и Херцеговина.

Када се детаљно прегледају све уведене санкције у задњих скоро 30 година, дође се до листе од укупно 120 имена - појединаца и фирми (ентитета). Неке санкције изрицане су више пута (Милорад Додик), а неке обухватају групе појединаца и фирми - ентитета.

Ево неких детаља: 

Листу оних који су кажњени по санкционом режиму само за БиХ, предводи фирма Агапе, у власништву кћерке Милорада Додика - Горице Додик. Уз њу се на листи ОФАЦ-а наводи и Ивана Додик. Слиједи Агро Воће, фирма у власништву сина и кћерке Милорада Додика - Игора и Горице.

Слиједи Алтернативна телевизија Бања Лука. Они су кажњени због директних веза са Милорадом Додиком који има ефективну контролу над том "медијском" кућом.

Санкционисана листа ОФАЦ-а поредана је по абцд-ном реду. 

Иза АТВ-а је Бениволенце Интернатионал, хуманитарна организација која је санкционисана због веза с тероризмом. 

БИО Цорпоратион је на "црној листи" из истих разлога. Стављена је због веза с тероризмом.

Милован Бјелица, функционер СДС један је од најстаријих на "црној листи" САД. Слиједи и Милош Букејловић. Санкционисан је јер је као министар правде у актуелној Влади РС учествовао у доношењу закона у НСРС којим се угрожава Устав БиХ.  

Маринко Чавара је ХДЗ-ов високи функционер кажњен због опструкција Додика.

Жељка Цвијановић, чланица Предсједништва Босне и Херцеговине и једна од најоданијих сарадница Милорада Додика кажњена је љетос "за подстицање доношења закона у Народној скупштини РС којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримјењивим у РС, чиме се опструише или угрожава провођење Дејтонског мировног споразума". 

Саво Цвијетиновић звани Тигар, члан ИО СНСД-а санкционисан је ове седмице због дјеловања у фирми "БН Инжињеринг" из Бијељине, фирме која је у власништву бившег замјеника начелника војног ваздушног транспорта у Оружаним снагама Русије.

"БН Инжињеринг је омогућио илегални трансфер мотора за хеликоптере, произведених у Украјини у Русију, преко БиХ",наведено је у образложењу санкција.

Слиједе Горица и Игор Додик и њихов отац Милорад који је два пута санкционисан у САД. 

Фирма Фруит Ецо из Градишке, на црној је листи САД јер је у власништву Додикових.

Њима се придружио Един Гачанин. Он је санкционисан због веза и своје улоге у нарко картелу. 

Глобал Либертy Лакташи, још једна од фирми Додикових, у друштву је с Глобал релиеф фуондатион, организације која се доводи(ла) у везу с тероризмом. 

Слиједи хотел Цаса Гранде. Уврштен је на листу због веза с нарко картелима. Интеграл Инжињеринг је још једна бањалучка фирма која је кажњена због својих веза. 

Слиједи је Инжињеринг - БН из Бијељине. 

Диана Кајмаковић, тужилац у Тужилаштву БиХ стављена је септембра прошле године на "црну листу" САД под оптужбом да је "одговорна за или је учествовала у корупцији или рушењу демократских процеса или институција на западном Балкану".

Ту је, потом, је Насер Кељменди због учешћа у или веза са нарко картелима. 

Саво Крунић кажњен је прије више од двије деценије, заједно са СДС.

Осман Мехмедагић, бивши директор Обавјештајно - безбједносне агенције БиХ још је једно име на "црној листи" САД. Означен је јер је "користио државну телекомуникациону компанију за прикупљање мобилних активности од бх. политичара који нису повезани са СДА.

Мехмедагић је такође дао инструкције једном појединцу да надгледа владиног званичника повезаног с опозиционом странком из Српске".

Слиједи га Фадил Новалић, бивши премијер ФБиХ и посланик у Парламенту ФБиХ. Кажњен је јер је "злоупотријебио податке о пензионерима у корист властите политичке партије, Странке демократске акције (СДА), а противно законима Босне и Херцеговине".

Душко Петровић шеф је представништва Српске у Москви. Ове седмице он је додат на "црну листу" и због веза које је стварао између Милорада Додика и Владимира Путина. 

Пума Сецуритy, фирма из Мостара, санкционисана је још прије неких 20 година. Због опструкција Дејтона. 

Некако у то вријеме на "црној листи" нашла се и организација Ревивал оф Исламиц Херитаге Социетy - везе с тероризмом. 

Асим Сарајлић, бивши високи функционер СДА санкционисан је у априлу прошле године због политичке корупције. 

Ален Шеранић је јуну прошле године стављен на "црну листу" САД под оптужбом за злоупотребе. Он је данас министар у Влади РС. И није једини тамо с америчке листе кажњених. 

Драган Станковић је директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС санкционисан због опструкција Дејтона.

Слободан Станковић и даље је на "црној листи" САД. Иако је умро у фебруару ове године, његово име није скинуто са листе ОФАЦ-а. Кажњен је у октобру прошле године због корупције. 

Актуелни предсједник Парламента РС Ненад Стевандић кажњен је јула ове године, заједно с Жељком Цвијановић и још неколико функционера РС због урушавања Дејтонског споразума. 

С њим у друштву - из истих разлога - је и премијер Радован Вишковић.

Бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић још је једно од имена на америчкој "црној листи". Кажњена је због опструкције правде и "промовисање властитих личних и породичних интереса".

Таибах Интернатионал је међу задњима на списку ОФАЦ-а из БиХ. Ова организација санкционисана је због веза с тероризмом.

Званичници САД, укључујући и амбасадора те земље у Босни и Херцеговини Мајкла Марфија најављују да листа уопште није коначна и да ће даље расти. 

(Политицки.ба)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Саваа

18.11.2023 20:14

Када це хапсења? Нису дзаба на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полако

18.11.2023 22:05

Ма нема хапсења ови гелиптери се поносе са црном листом,,, а крезави их гледају као хероје Од сљепоце нико не види да је вец ударило по РС и народу. М.Заједница хоце да присили гласаце да отјерају ово зло од не народне власти.

Name

Списак Додикових фирми:

18.11.2023 22:30

САД објавили фирме које су у власништву или контролом Додика: 1. Калдера 2. ГП крајина 3. Гранд траде 4. Ред Боx медиа 5. Ецо Гроуп (више правних лица повезаних са Вицом Зељковићем) 6. Инфинити интернационал гроуп 7. Моја апотека 8. Еупхориа маркетинг 9. ДЛ плакат 10. АТВ телевизија и радио 11. Фактор Магазин 12. БЛ – портал 13. Инфинити АДС 14. ЕП мобиле 15. Инфинитy Енергy анд ИТСС 16. РК Боска 17. Делта Планет 18. Проинтер 19. “ЕВЛ доо” Електронска видеолутрија 20. Сенет д.о.о.21. Сириус 22. Марковић Инвест – РМ Лакташи 23. Агровоће 24. Глобал либерти 25. Г анд С ЦО МАX 26. Агродестил 27. Ђедова ракија 28. Агапе ресторан 1 29. Агапе ресторан 2 30. Ресторан Калдрма 31. Базени лакташи 32. Хотел Сан Лакташи 33. Игокеа КК 34. Сектор АДС 35. Алфа сецуритy 36. Алфа плус 37. Алумина д.о.о. Зворник 38. Наша банка 39. Хотел Бистрица Јахорина 40. „Лакинг“ д.о.о. Источно Сарајево 41. Бања Врућица 42. Еуроекспрес 43. Клиника костић 1/2 (50%) 44. Тесла Елекрик лакташи 45. Нискоградња 46. Центар за аутомобилско инжењерство, Хомологација возила и технички прегледи (син премијера Марко Вишковића и Игор Додик) 47. Аеропут (приватни авиони)48. Велетекстил 49. Фруит ецо 50. Греен лине 51. „СБ инвест“ 52. Глобал либертy 53. Мега ИТ 54. РМ 55. Бусинесс интелигенце 56. Искра Траде 57. Н Цитy 58. КБВ датацом 59. Глобал стар 60. Паркинг гараже УКЦ (изградња) 61. Интерконт комерц д.о.о. 62. Qуантум 63. Земљиште пољопривредне школе БЛ; 64. Ресторан и хотел Калдера 65. УНА ТВ

Name

ре саваа

19.11.2023 00:35

Обидју психијатра за сваки слуцај.

Name

Милош

19.11.2023 08:24

Све го лопов до лопова, на целу са милом хрватом.

Name

Ненад-Нострадамус

19.11.2023 09:23

@полако.У праву сте Америцке санкције су смијесне,једино би имали проблема када би ЕУ увела санкције,као оне деведесетих.

Name

Мргуд

18.11.2023 20:18

Све те санкције су због Додикове контра верзионе политике и за то испатамо сви али ајде ти то докази глупом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2023 11:10

Мало је на списку колико је лопова и дилера.

Name

11903

18.11.2023 20:19

Е сад да санкционисани имају грам патриотизма повукли би се и тако престали да буду воденички камен око врата Републици Србској? Није ли се Радован Караџић чим му је јављено да је стављен на црну листу политички се упокојио да би РС живјела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њускало

18.11.2023 20:20

Немогу да сватим скоро сви политицари из Р.Српске су на црној листи а они и даље урусавају устав БиХ и изазивају сукобе и нико ниста не преузима и нико никог не хапсе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

18.11.2023 20:26

Онај ко је на америцкој црној листи , код осталих је на бијелој листи. Америцка листа висе није меродавна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Небојса

18.11.2023 21:21

Да наравно, понос је бити на листи са Абу Мусом , Абу Хамзом и осталим исламским терористима. Али, у праву си, Додика подржава народ јер је он омогућио висок стандард и добар живот. Додуше засад мал9ј групи људи око себе али треба бити стрпљив, и остали ће доћи на ред.

Name

Милија

18.11.2023 21:55

То је листа коју су направили Американци и тиче само Америке. Они су забранили тим ликовима да перу крадене паре у Америци али ко год други хоће, може да им отвара рачуне у банкама. То зна и Додик који је веĉину пара пребацио у Русију.

Name

Ре Ре Небојса

18.11.2023 21:56

А извини молим те ста је то Абу Хамза гори од Додика? Он бар не "убија" свој народ глупом политиком...сви се ви несто поредите са муслиманима а народу све горе и горе

Name

Нису баш ни

18.11.2023 23:48

Путини, хамаси, талибани и остали диктатори овога свијета мјеродавни, Небојша. У односу на њих запад је на своје заставе исписао људска права, ови први само мржњу и убијање.

Name

Ма

18.11.2023 20:33

Пишам се ја на те санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 21:45

Бас тако.какве су то санкције само мртво слово на папиру а они и даље владају и пљацкају свој народ.

Name

Курва Европа

18.11.2023 23:46

Неће да им увде санкције... Кад неби могли располагати својим некретнинама у ЕУ другу би пјесму пјевали

Name

То

18.11.2023 20:34

То је све неважно.Нема санкција док се не промијени власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,То

19.11.2023 09:58

А,кад,и како ће се промијенити власт??? Шта ми чинимо,да би дошло до промјене власти?!Хајде,да се озбиљно ангажујемо на дјелу,па бар нешто паметно учинимо за себе,онда тек да нешто паметујемо...

Name

Qqq

18.11.2023 20:42

Шта се чека радите нешто са. Њима носите их. Ви сте и ставили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лујо

18.11.2023 20:48

Верујте, то су они који су управо најбољи с њима и раде с њима, јер која је казна?условна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.11.2023 20:54

Пооштрити санкције и стегнути банду са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.11.2023 21:47

Ко да то уради они који дају кредите да они имају ста да пљацкају и краду,то је само народу сипање прасе у оци.

Name

Радник са Пала

18.11.2023 21:06

Дал це ко мене ставити на црну листу са платом, гдје сам радим и издрзавам двоје мале дјеце. Треба вас на доживотну робију ставити, све лопови на црној листи мене нема ту који поштено радим два до три посла разлетио се на све стране и још нас кадете на обрачуну плате. Ма дабогда вам за лијека требало само шири црну листу врњих од вас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

18.11.2023 21:35

За следеће изборе добиће забрану бављењем политиком и вршење било које јавне функције,у питању је да ли ће моћи бити и чланови било које странке.

Name

Како

18.11.2023 21:12

русофили дају америцка имена својим лоповским фирмама 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

18.11.2023 21:15

Каре мени мали, тајо болан ја и ти дизали пун ку**ц, пун ђаво, неких кредита, ко ће болан враћат, колка је рата, колка је камата, оно... шта ћу болан тајо, нема ме ниђе, болан Миле, жив ми бијо... Карем ја Миле, тајо његов, шта се ти болан секираш, јеси добио све кредите да се не дрогираш, јеси... Па шта сереш болан, јел се дрогираш? - Јок, стари, знаш да само понекад мало траве из башће да ме смири, какав болан ово-оно нема тога, јебо га ти, па не би тебе... - Добро, смири се, не серендај више... Нема враћања болан, појео вук магаре, све што сам дигао, нема враћања... Како, не питај. Имам ја своје играче, ни Роналдо им није раван, ја њима прст, они мени шаку, оде глава болан, тако се то ради. Треба ли ти шта да ти набацим који тендер, ова твоја Пројунгер, Профукњ... ПроБем Ли Је... - Проинтер тајо... - Ма небитно, кануће ти у понедељак која иљада, милијон, ма шта било, кануће, видећу са Зором... Ај мани се зајебанција, чувај ту дјецу болан, ко зна шта сутра носи. Ко у Бакинце, ко у Београд, ко у Москву, ко у п.м.! А, неко ће добити и санкције, ј*бај га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.11.2023 21:42

Да ли њима ово нешто штети. Одузимају нам вријеме. Или САМО РС И НАРОДУ У ЊОЈ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санкције

18.11.2023 21:55

Санкције се осјете..не мора се хапсит нико али лагано народ устаје против Доде и његове прљаве политике...само ботови су јос уз њега онај танс цвијановиц и она Сања елитна к...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смокy

18.11.2023 22:17

Да је друг Тито жив био би на ЗЛАТНОЈ листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.11.2023 00:51

И они сто праве црне листе, једном це и сами заврсити на њима. И њихова це догорети, као сто је догорела свеца свих до сада пропалих империјалних сила. Какви су, могу испровоцирати јос један рат поред два које воде? Њима је тудја крв храна, њима је рат брат, јер преко њега скупљају милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирославе

19.11.2023 07:38

И вама је рат брат! САД су прво вас врбовали да започните агресију на Р.БиХ! Знали су са из дна душе да сте исламофиби и да зелите да се осветите Турцима! ЦИА је вас ангажовала да будете покретачи, а не Бошњаке И Боснаце! Постали су ваши политичари на то безусловно! Тзв рс је ствирена од стране САД , то свако зна а јавно је признао Иван Даçиq!

Name

Вријеме

19.11.2023 01:33

Највећи мафијаш на Балкану се није знао зауставити него по наређењу КГБ јос поткопати мир и са својим плаћеницима потписује националну мрзњу медју становницима како би дошло до сукоба.Е па доста је.Вријеме је за затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

19.11.2023 03:09

Њима нетреба УСА ни санкције Народ је њих требао похапсити вец одавно Нису они оплацкали УСА вец РС ,БиХ народ И народ РС -БИХ треба судити

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

19.11.2023 06:21

Који је суштински ефекат санкција?? Колико знам ти ликови и даље ведре и облаче у Р. Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.11.2023 07:51

Дрзте лопова по списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

19.11.2023 07:51

Ми смо болестан народ па како неће бити и политичари шта нама смета Америка ми смо мали живимо нормално.Увјек се гурамо као битни смо коме чему.А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

19.11.2023 08:01

Благо нама!! А они се бусају у прса јунаћка! Јер воле Републику Српску!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.11.2023 10:18

Свима са црне листе се треба забрањит кандидовање за било коју позицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерд

19.11.2023 11:30

Као да је то листа САД нешто људи имају по милијарду и то је као нешто дајте молим.вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

19.11.2023 11:58

Црна влада Радована Висковица,не моз бити црња,требају поднијети сви оставке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2023 12:05

Могу бити само поносни на то, јер нису продане душе као што су они који то величају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.11.2023 13:48

Ми сви РС смо на црној листи. Зар не видите дасу све покрали ,колико фирми имају!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

19.11.2023 13:55

Колумбија је то срамота права.како их није стид.фуј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

19.11.2023 15:37

Част је да те највећи фашисти на свету прогласе неподобним. Ни један честит човек нема разлога да се стиди што је на црној листи рушитеља суверених држава, убица, пљачкаша, децоубица и носиоца поремећених вредности који ударају на стубове породице, морала, поштења, културе и обичаја народа... А УСА су све набројано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.11.2023 16:23

Исти су ти на листи,зар не видиш.Шта год да су амери,ови су гори.Ко термити,све појели.Остало-ништа.

Name

Гкхг

20.11.2023 12:30

Нек их воде себи,они су их и довели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реципроцитет

20.11.2023 13:42

Ок, црна листа , па д аи ми направимо црну листу за њих. По оној јеврејској, око за око - зуб за зуб.

ОДГОВОРИТЕ