Колико оваца је довољно да постанеш власник Српске?

У готово сат и по, за озбиљну државу и њен правосудни систем, стало је пуно признања о криминалу и корупцији. Нажалост, тужиоци нису гледали, неки су се, вјероватно, слатко смијали.

Република Српска 17.11.2023 | 22:35
Колико оваца је довољно да постанеш власник Српске?

У сат, 24 минуте и 47 секунди ТВ дуела посланика Листе за правду и ред Небојше Вукановића и предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељка Елека, на нечему што зовемо национална фреквенција, стало је много тога што опљачканим грађанима ентитета Република Српска и комплетне Босне и Херцеговине заврне желудац.

Терен за дуел била је власти блиска Алтернативна телевизија. Водитељ тек икебана, која се повремено слатко насмије на „набачену“ Елекову, назови, шалу. У готово сат и по, за озбиљну државу и њен правосудни систем, стало је пуно признања о криминалу и корупцији.

Нажалост, тужиоци нису гледали, неки су се, вјероватно, слатко смијали.

Да се постане човјек близак систему и заслужни грађанин није довољно имати само 1.250 оваца које је Елеков отац, како је син признао, ’92 донирао Војсци Републике Српске. Може и мора то пуно више, да би се од тадашњег СДС-а добила улица која носи име по оцу Елеку. Савјест, свакако, није оно што сви препознају.

Похвалио се Недељко Елек и да је функција у Олимпијском центру тек једна у низу. Лично предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко именовао га је за почасног конзула, а рођак Златан Елек, вршилац дужности директор Клиничко-болничког центра у Сјеверној Митровици, сада је на челу Српске листе на Косову и Метохији. Замијенио је Милана Радоичића, након недавног терористичког напада у селу Бањска. Државни врх Србије га је пригрлио, а услиједиле су тек козметичке промјене...     

Но, тема Јахорина... Журнал је први објавио фотографије велелепног имања директора Олимпијског центра Јахорина Дејана Љевнаића, очито вриједног милионе марака. Од којих примања гради, до данас није објаснио народу чији буџет крчми у јавном предузећу. Ипак, Елек, који га је, признаје, довео на ту позицију, имао је потребу за моралном проповиједи:

„Немојте снимати туђе куће. Некидан се због тога жена убила у Бањалуци. Неко то не може да поднесе.“

Потом је извадио папир чији садржај није могуће прочитати и узвикнуо:

„Дејан Љевнаић је добио дозволу да гради зоолошки врт, јер нам је потребан. Сада нам дјеца иду у федерално Сарајево.“

Ако је у питању јавна установа - ко је направио такав план на планини? Бизнис план? Зашто баш Љевнаић да добије дозволу и како је могуће коњушнице, кавезе за медвједе и друге животиње градити од најфинијег камена и фосне без иједног чвора? Зар животињама не би требало обезбиједити нешто налик природним настамбама? Ко ће хранити становнике Љевнаићевог зоолошког врта? У којем плану набавки је то побројано?

Ако је приватно – откуд му новац? Елек није сматрао потребним да одговори на ова питања.

Показивао је и 16 активних рачуна предузећа, није спомињао да су недавно били блокирани. На њима су суме од неколико стотина хиљада марака до четири милиона. Дуг 156 милиона КМ. Гдје је новац – ни након Вукановићевог инсистирања, није признао, али је хвалио.

Инвестирали смо 180 милиона КМ“, рекао је и нагласио да то „ради конкуренција Швајцарска, Аустрија...“

У дијелу о тендерима посебно се осврнуо на фирму Ђорђа Ђоковића „Легацy Интернатонал“, која је задужена за рекламирање. У питању је неколико десетина хиљада марака из буџета. Чега рекламирање и гдје, кад фирма нема раднике – нису адекватна питања за Елека.

„Дали смо новац јер је он (Новак Ђоковић, тенисер и брат Ђорђа Ђоковића оп.а.) дао своје име стази. Знате ли шта то значи“, питао је па истакао да је поносан:

„У вријеме 'Сарајево филм фестивала' организовали смо фасхион wеек. Идеја је била да све те странце одоздо доведемо на Јахорину. Позвали смо 35 креатора. Сарајево је тада било празно, Јахорина пуна.“

За ово окупљање јахоринске елите, у вријеме док је Сарајево имало 100 одсто попуњених капацитета, а улице кључале од посјетилаца, фирми „Сигнатуре“, у власништву бивше водитељке Пинк БХ телевизије Наташе Петровић, грађани су платили 689.411 КМ.

Милимира Говедарицу, човјека из власти на челу Правобранилаштва Републике Српске, отворено је прозвао за давање сагласности на продају земљишта на планини испод сваке цијене. На питања – зашто нисте пријавили, зашто није ухапшен, ви сте власт, Елек је, као и сваку претходну, причу окренуо у сасвим другом смјеру. 

Власти близак бизнисмен није видио проблем ни у чињеници да је Влада Републике Српске од његове фирме „Мегасун“ 2016. године купила простор за данашње сједиште администрације у Источном Сарајеву и да му је све плаћено 27 милиона КМ. Замаглио је причу о власништву у фирми „Недомеx“ из које је рођена „Недомеx логистика“, која данас од ОЦ „Јахорина“ добија милионске уговоре за набавку хране и пића. За продају удјела добио је 4,1 милион марака и ту је, тврди, заустављен сав његов утицај. Случајно или намјерно заборавио је да су у власништву фирме поново – Елеци.

Његов „сабрат“ Дејан Љевнаић је „успјешан“ па је сасвим логично, закључак је, да у породичном власништву има хотеле у Сремској Митровици и на Перасту.

Довршио је новим нападом на истраживачке новинаре портала Цапитал, тврдећи да су му тражили 6.000 КМ да о њему не пишу.

Дајте један директни споразум и нећемо“, рекао је отворено прозивајући уредника Синишу Вуклелића и, очито, не марећи за измјене Кривичног законика по којима је клевета кривично дјело.

Цинични осмијех није изостао, али јесу питања водитеља у студију, који није реаговао ни на Елекову дрскост:

„Ја, господин Станковић (Давор Станковић оп.а.) и грађани смо жиранти за ваше задуживање“, рекао је Вукановић.

„Ако сте нам ви жиранти, онда смо пропали“, одговорио је Елек.

Недељко Елек срчано брани режим и породицу Милорада Додика. Ако је потребно, организоваће и протесте због америчких санкција и уврштавања корумпираних на црну листу. У дуелу је поручио онима који се буне због очитог криминала:

„Ви нисте опозиција власти, већ држави.“

На крају, морамо напоменути умјесто закључка:

Држава – то су, ваљда, они! Народ – то је, ваљда, гласач, порески обвезник, понижени радник ОЦ Јахорина ангажован на имању директора. Ако са 1.250 оваца постанеш некрунисани краљ Јахорине, колико оваца је довољно да се буде власник Републике Српске?!

(Зурнал.инфо)   

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Источно Сарајево

17.11.2023 23:29

Подручје Источног Сарајева је легло криминала , мафије и лоша, нормални људи цуте од страха јер се боје, ствари су измакле контроли, 10-15 породица су мултимилионери , а остали презивљавају, суме се краду и сијеку 24х , ово је катастрофа људи моји, ради ко ста оче, нико не одговара ни за ста, Требевић је потпуно унистено, нарко дилери граде апартмане и посјекли су сву шуму на Требевицу, дрога хара , млади бјезе масовно, стари умиру, карциноми харају као нигдје, ниједне фабрике нема ни фирме, сами сверц и лоповлук, тотално безакоње, орузје сви имају са собом, за воланом сви пијани, Јахорина је царство мафије , све је од дроге изградјено, воде загадјене, цијело Истоцно Сарајево нема ни 50.000 становника, од Трнова до Сокоца, тајкуни и профитери попут Елека , Мешића, Мичића, Југовића, Ћосића.....харају овом регијом, народ се у зноју буди, од чобана који нису ни за опанака имали данас су милионери, корупција поједе све, СНСД је унистио све, до када це ово трајати Бог зна, ал нама се црно писе с овим бандитима које стити влада, муп.....јадни ми обични људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.11.2023 05:52

Баш их ослика...

Name

Зна се

18.11.2023 07:24

Одавно нисам цула оваки сурову истину као сто написа цовјек , истоцно Сарајево. Елек је био узасно бахат и лицемјеран. У ствари олицење СНСДовца. Овца у дуси xвакако. Он то не види.

Name

55

18.11.2023 07:29

Уновцио је Елек свакиг цовјека у РС као овцу. То смо и заслузили.

Name

Ре И.С.

18.11.2023 08:32

Све тачно, свако слово је истина.

Name

Пуно

18.11.2023 08:38

Серес

Name

Ре

18.11.2023 08:38

Ниси ти обицан цовјек вец си велики цовјек а то говори све у тексту који си написао .Немамо ми никога ко би народ извео на улицну револуцију и за вратове похватао сву наведену багру .Храбри Вукан је недовољан јер опозициони халфови цувају своје функције које им доносе фине платице и само таласају .Нисам за насиље ,али без улицне револуције овај криминал се неце зауставити ,јер то је доказано кроз историју у многим другим дрзавама.

Name

Крицковиц

18.11.2023 08:40

Све гола истина

Name

Ре

18.11.2023 10:51

Браво,све покрадосе милионери за мандат

Name

Соколац

18.11.2023 11:23

Свака цаст вика и дрека била за Цоловице али они су ту,ови јади опљацкасе све зиво и однесосе одавде,ово ста је задесиоло нас то није могуце какву је пљацку увео Легенда Јоловиц и остали његови

Name

Сокоцанин

18.11.2023 11:31

Какве ми лопове сад имамо

Name

Симе

18.11.2023 11:37

Има један носоња и код нас лопов исти покраде соколацку суму

Name

Будимир

18.11.2023 14:19

Овај елек се накрао и за праунуцад.

Name

ре Будимир

18.11.2023 16:58

Да ли ће их имати?Онај горе све испегла.Заслужили су да им се сјеме затре,не праунуци,већ одмах и сад.Похлепни биједнуци.

Name

Соко

17.11.2023 23:30

Живио у Нахоревској 119а каже, гледао сам а живио сам на бр.119! Тата му је имао стару Ладу 1600 рег СА 217-862 купљену од Драгана комшије, ходао улицом као алкохоличар, радио у Неопланти која је била у склопу мјесне заједнице Пионирска долина, стан на Бежанији који он тврди да је купљен прије рата је лаж, јер је то била немогућа мисија! Питање је да ли су икад прије рата отишли ван општине, одговорно тврдим, а овце које је као донирао ВРС су биле прво намјењене за продају преко линије одбране и у томе их је омео командир чете или батаљона ( Блашко), био је то много, много мањи број него сто он наводи! Стриц Миленко Елек је возио црвени Запорозац (многи и не знају како то возило изгледа), али је 1988-89 на склањању месних прерадјевина и поскупљењу и приказивању истека рока успио дебело наплатити и купује тад бијели МБ124, а тата Јоцо бива изваран не добивши ни марку! Ту је настала свадја али је убрзо кренуо рат и наставили су заједно пљачку. Нити 1 марка није дата за војску, а старе овце украдене у муслиманским селима завршавају у кухињи ВРС и то је сва донација да се прикрије криминал и лоповија! Једини поштен и цастан који је био у том кругу око Неопланте је Андрија, не знам презиме, заборавио! Никад се нико од њих се није појавио на том локалитету, него су се пребацили на Пале и наставили уобичајено! Кад би се гледало по заслугама свака жена са регије би требала имати своју улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врпрачанин

18.11.2023 06:40

Тата му диловао са Алијиним, нафатали га турци из Иловаче. А нису га шамарали, Етко таксиста га бранио. Кукали, молили, Радована упрегли да га изваде, и вратише лопова хахахаха. Можда је ћаћа откупљен за стадо оваца. Горажду недостајало хране.

Name

Ре

18.11.2023 11:28

МФ БАНКА наредба да се Елеку исплати кредит,предмет постоји сви це ици у затвор

Name

Економиста

17.11.2023 23:40

Елека треба затворити у кавез , бацити кључ и не дирати га 😀

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

18.11.2023 09:38

Вукане причаш стално своје уморне приче без коначног ријешења трла баба лан, а народ и борци ј..у свој живот сваки дан са бурлиним криминалцима у РС.

Name

Ре ре ре

18.11.2023 11:04

Прикључи се и сви ми па неће бити узалуд, знају људи шта је ко радио, само је све купљено и тужиоци и судије и шуте јер им је одлично, мени је његова френка супер, мислим Елекова ,права Романиска а и овчице Бошњачке, он се сам одао, толико је паметан.

Name

Несхваћен

17.11.2023 23:45

Неопходно је да тужилаштво без одлагања саслуша Елека на околности које је изнио у емисији у вези са Милимиром Говедарицом. Тужилаштво има право и обавезу да провјери и поговарања, поготово јавно изговорене оптужбе овог типа. Такође, Вукан би требао дати одговор у вези оптужби Елека за розе коверту, ако не тужи Елека остаће велика сумња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Београд

17.11.2023 23:55

Неутралан сам али Вукановић је демолирао Елека и комплетну Јахорину, СНСД и Додика, јадна је држава и још јадни Додик који је спао да га 1250 оваца спашава и да му се читава држава смије, ругло од неписменог и глупог Елека , све провидно и криминално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нови Београд

18.11.2023 06:24

У праву си 100% , баш подла , покварена сељачина без скрупула ,Боже , Боже

Name

Пале

18.11.2023 00:35

Хапсе ситне криминалце а ове сто имају куце вредности неколико милиона еура нико и не пита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.11.2023 09:10

Тацно, нема ко да подизе оптузнице, јер се студенти права исмијавају са њиховим наредбама. Правосудје је дно дна.

Name

Страсно

18.11.2023 01:09

Гледај ти говедје главе код обог елека, па у оцима му се види да је лоповцина ко и сеф му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

18.11.2023 06:23

Они су били пекез, па су узели пелез, елез, уљез, лези са мном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоти

18.11.2023 06:39

Е тако вам је мање висе у сваком мјесту у рс.Имовина коју ко фол бране је опљацкана власници су постали попут овог криминалца Елека .Једини проблем сто је 90 посто тузиоца ,судија купљено тако да народе тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

18.11.2023 06:40

Постовани Вукане Са криминалцима се само мозе Обрацунати цео народ и консификовати И’м Имовину И њима и њихових потомака Потрпати у Фоцу ,као Југа 1945 да није тако урадила како је урадила ,иако је многи Критикују Зато никад Југе неби било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

18.11.2023 07:20

Људи шта је ово, Кога ти Додик имаш око себе зар не видиш а ни твој син да си направио легло криминалаца и корупционаша, ево гарантуј 90 % чланова и симпатизера Снсд у Бањалуци ти јбе све по списку управо збо Нешића, Елека …. Видиш да их прозивају за кокаин и то јавно , па да ли си толико уцијењен због сина …., шта се дешава , Бањалучанима постајеш одвратан и коштаће те то на изборима и још на све кад додаш спрдало Дзајица сррашно….све то твоји знају само неће да ти кажу истину ….

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.11.2023 08:23

Браво Вукане. НИЈЕ ДА СИСТЕМ ЋУТИ. НЕГО СИСТЕМ ДОДИКОВ /СНСД-ов/ ЈЕ ОВЕ ИЗРОДИО, ПРОНАШАО. ОНИ СУ ЈЕДНО БИЋЕ. МИ ЖИВИ ГЛАСАЧИ СМО КРИВИ. НА СВАКОМ КОРАКУ ОВЕ РС. АЛИ, ЖАО МИ ЈЕ ИЗГИНУЛОГ НАРОДА И БОРАЦА У ОТАЏБИНСКОМ РАТУ, ЗАТИМ, РАСЕЉЕНОГ СТАНОВНИШТВА И ТРЕЋЕ. КАКВУ ШТЕТУ СМО ОД РАТА СВИ У РС И Б И Х НАПРАВИЛИ ПОТОМЦИМА. ПУСТИЛИ КРИМИНАЛЦЕ НА ВЛАСТ И СВЕ СУ ПОКРАЛИ СЕБИ И УНИШТИЛИ. СВАКИ МАЛИ ШЕФ ИЗ ШУМАРИЈА, ЈЕ ЗА ТИЛИ ЧАС, НАПРАВИО КУЋУ. НАРОДЕ, ВУКАН ЈЕ У ПРАВУ. КРИВЦИ. МИ НАРОД, ТУЖИЛАШТВО И СУДСТВО. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

18.11.2023 08:23

Си овца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеx

18.11.2023 08:26

1500

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

18.11.2023 08:43

зато "полиција" хапси само оне болесне од дроге јаднике за пар смотуљака травуљине на вишегодишње робије, и то по седам година, а ове не смију ни да зауставе..и онда ми неко каже имамо полицију...имамо криминалце у одјелима и униформама, ј а ј а р е

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

18.11.2023 08:45

Како казе Вукановиц "И Копола (резисер серијала Кум) би им позавидио" Из ове емисије се могло закљуцити да овај Елек има заледјину из Црне Горе А када се присјетимо десавања са Јахорине од прије пар година када полиција Репиблике Српске (тада под водјством министра Лукаца) протјерује (као у каубојским филмовима) са Јахорине пар особа који су наводно криминалци и блиско повезани са наводним водјом једног клана у ЦГ онда се мозе закљуцити да су ствари много горе од онога сто наводи Вукановиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

18.11.2023 09:28

Која је ово туга од зивота да смо боље у рату зивјели љепсе и постеније него сад аууу страсно доцекамо мир да нам буде лијепо да зивимо стало зло а оно било љепсе него данас какво нас је зло задесило са ови додиком и његовим фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

18.11.2023 09:38

Да постанеш власник РС довољан је један ован Милорад Додик ђес' лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 17:12

Да постанеш муфтија требињски довољно је избјећи служење војног рока, нападати људе без икаквог основа и клањати се Сарајеву.

Name

//

18.11.2023 09:44

Браво Вукане. Цар си. Овоме и фаца говори, да је дно. Лоповчина са дну каце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.11.2023 09:44

Елек је најбогатији ЧОБАН у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено42

18.11.2023 10:19

Од некада храбре Романије и сарајевских Срба, остало је ништа. Сад су први ешалон Елек и њему слични. Човјек у емисији није одговорио ни на једно питање конкретно. Као он брани српство, о причу о криминалу одговара о некој причи да се напада Вучић. Да је имао памети неби ни долазио на дуел са Вукановићем. Источно Сарајево је постало легло криминалаца, дилера, пробисвијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.11.2023 12:37

Има јос цобана, змај од Сипова ,само сто нема ко овај сљам лелек

Name

Фешен Гуру

18.11.2023 10:30

"Фешен вик" на Јахорину,позната свјетска позорница моде, нема даље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 12:29

Оне одоздо да доведе у брда који шллам

Name

Прасеци

18.11.2023 10:56

Обицни сељациц Елек, треба му вогопед као и Несицу. Јадно је то, колико не види да је ометен у развоју…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 11:47

Бас тако. Врло су слицни Несиц и Елек. Због таквих Јахорину сматрам мафијаском планином и радје цу паре тросити по Аустријским и осталим планинама, него код ових криминалаца.

Name

Бееее бееееее

18.11.2023 10:57

Елек, кримос, обицни, и олос, не зна двије простопросирене саставити али зна красти, то му је најбоља препорука за цланство у снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 11:48

Таквих као Елек има много у снсд

Name

Соколац

18.11.2023 11:25

Страсно колико ови СНСД-ОВЦИ пљацкају,мозда су и они продали овце или их само сисају питање је,али овде људи узгајају овце и једва презивљавају,ови су се усаврсили са "ОВЦАМА" сисају све редом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго комсија

18.11.2023 11:29

И није га срамота отици на телевизију лазовцина једна и лоповцина носата

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНЕ А.

18.11.2023 12:51

Невјероватно. Источно Сарајево,општина,устројство, владавина прогреса и права ! Извини, поштовани читаоче ,али ти представљени људи личе на најобичнији животињски "брлог". Како је могуће направити такав устрој, облик битисања !? Золошки врт на Јахорини ? Тамо је најсвежија планинска клима. ЈАХОРИНА ЈЕ ЉЕПОТИЦА. Гдје сте пронашли тако ретроградне људе ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕШО А.

18.11.2023 13:40

Јахорина и Национални парк Сутјеска су јединствени драгуљи.Али на Балкану не можете спријечити скрнављење. То углавном раде снсд и њени кардровици посебно,организација без љепоте ,хуманих и духовних начела. Веома су "спретни" у производњи ТАЈКУНА,тог олоша без шарма, хуманости, савјести. Ето праве и золошке вртове, не само људи него и животиње требају бити у заробљеништву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУРАТ Б.

18.11.2023 13:54

Веома брзо сви ФОНДОВИ ,већ и сада су, бит' ће попуно недоступни за обичне житеље РС-а. То ће ,и сада је, бити власништво тајкуна и њихових намјештеника. Нестат' ће и последњи талир којим се сиротиња храни и од "зла брани" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

18.11.2023 14:08

Невјероватан обим корупције и криминала!! И ником ништа!, ситни кокошари, и они што украду по метар дрва се обавезно процесуирају, и ту се доказује снага " правне државе"! Тајкуни блиски властима обрћу и краду милионе марака, и ујео вук магарца! То је тако јер волимо Републику Српску!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гг

18.11.2023 14:12

Елек Дјес лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАМО Б.

18.11.2023 14:12

Да,то је та идеологија и стратегија снсд-а ! Необучени за прогрес и правду,САМО ПРОИЗВОДЊА ТАЈКУНА! Гледао сам причу о украјинским тајкунима ,њиховим батинашима и златним WЦ шољама ! И данданас не могу доћи себи !? И није ни чудо , да данас у великим облацима ватре и дима нестају УКРАЈИНСКИ градови и села, зелене равнице и шуме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.11.2023 08:53

Све је то исто и позиција и опозиција И једни и други су приватизовали оно дје се налазе. НЕКАД СУ СЕ НАЦЕЛНИЦИ ОПСТИНА ДФУЗИЛИ СА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИМА А ОВИ ДАНАС НАСИ СЕ ДРУЗЕ СА КРИМИНАЛЦИМА СВЕ ИС

Name

Б ем.ли га

20.11.2023 22:56

Замислите колико је њих мандркнуло по милион,да врате у буџет Српска.би била кантона Зирих.Ко год дође обрађује се и то на милион а сиротиња за 100 км.иде у затвор.

ОДГОВОРИТЕ