Плавшић: Власт је непријатељ свом народу

Прошле су 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, који је зауставио рат у Босни и Херцеговини, али тај документ и даље отвара бројне расправе у јавности, почев од оних како су га високи представници погрешно тумачили, па до тога како су Срби тиме највише оштећени.

Република Српска 21.11.2019 | 07:34
Плавшић: Власт је непријатељ свом народу
И док у БиХ већ дуже вријеме траје прави политички рат око тога ко погрешно тумачи Дејтон, да ли је овај изворни документ измјењен и да ли га је могуће вратити у првобитно стање, људи који су у првим годинама послије рата представљали Републику Српску вјерују да се ништа од тога не би десило да су Срби били јединствени.

Слажу се да се изворни Дејтон у међувремену много промијенио, али кажу да за то нису криви странци, већ су томе кумовали управо српски политичари који су „жељни власти без поговора извршавали све оно што им је наметано“.

– Да је било српског јединства ни слово Дејтона не би било промјењено – став је прве послијератне предсједнице Републике Српске Биљане Плавшић.

Присјећајући се периода након потписивања Дејтона, Плавшићева, која је тада обављала функцију в. д. предсједника Српске, истиче да су га Срби дочекали са великом скепсом.

Иако свјесни да напокон долази мир, Срби нису, како каже Плавшићева, благонаклоно гледали на тај документ.

– Међутим, касније када сам проанализирала тај споразум, ријеч по ријеч, зарез по зарез, било је јасно да је он позитиван за све стране у БиХ. Дејтонски мировни споразум је био добро избалансиран и нико није био оштећен. У почетку је било много отпора, највише са српске стране према том документу, али је он на крају ипак прихваћен – присјећа се Плавшићева у разговору за Српскаинфо.

Додаје да су већ у првим мјесецима након потписивања Дејтона почеле припреме за његову измјену од стране „моћника из међународне заједнице“.

У томе су, каже Плавшићева, и успјели јер је разлика између изворног Дејтона и онога како данас изгледа БиХ евидентна.

– Непуна три мјесеца након потписивања Дејтона долазили су ми представници међународне заједнице и почели причати о духу Дејтона. Тада сам им рекла да ми не могу причати о духу Дејтона, јер имају изворни документ у којем је свака тачка важна. Убрзо се испоставило да дио међународних моћника није марио за оно што је тамо написано, већ су вјероватно ишли логиком хајде да они то потпишу, а ми ћемо онда проводити наше идеје које су назвали „дух Дејтона“ – истиче Плавшићева.

Она каже да може разумјети странце јер су они имали своје идеје, али да не може разумјети Србе који су дозволили да се тако нешто деси.

Свјесна је, каже она, чињенице да су високи представници смјењивали политичаре, забрањивали им даљи рад и чинили разне друге притиске на њих, али пита се зашто тада није било српског јединства.

Плавшићева каже да Срби нису смјели дозволити да се промјени ни зарез из тог документа, по цијену да их све смјене и затворе.

– Међутим, на сцену су дошли Срби којима је било најважније да дођу на неку функцију. Дозволили су да се неким бонским овлаштењима и притисцима смјењују људи. Једносатвно није било српског јединства у вријеме када су ти људи смјењивани. Високи представник није имао право да смјењује људе. Да су Срби, без обзира на којој страни су били и којој политичкој партији припадали, стали јединствено и одбили смјене, тога не би ни било – категорична је Плавшићева.

Подсјећа да су српски политичари имали само један циљ који им је народ на изборима дао, а то је да чувају опстанак Српске.

Међутим, како каже она, када се упетљају партијски и лични интереси онда се деси то што се тада дешавало српским политичарима у Српској који су смјењивани, а нико није стао уз њих.

– И онда кажу крив је Педи Ешдаун. Па није крив он већ Срби који нису били јединствени и нису жељели да стану једни уз друге и кажу не. Било је важније доћи до фотеље, него стати уз смјењеног човјека. Кажу узели нам војску. Нису је узели него смо је сами дали. Како су то смјели дозволити? Српски идентитет је везан за војника и то се није смјело десити – поручује Плавшићева.



Поплашен: На својој кожи сам осјетио самовољу странаца

Бивши предсједник Српске Никола Поплашен који је смјењен са те функције одлуком тадашњег високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа, каже да је на својој кожи осјетио самовољу странаца, али исто тако и српско нејединство.

– На Дејтонски мировни споразум, као колонијалистички папир, могло се одговорити једино на начин како је давних дана препоручио наш историчар Милорад Екмечић који је казао: „Издржати, издржати, издржати“. У том издржавању се тренутно доста добро одвија одбрана од могућих интервенција и спољних притисака – каже Поплашен за Српскаинфо.

Он истиче да, с друге стране, унутрашња политика, укључујући социјалну неправду и огромно осиромашење становништва, не иде у прилог Републике Српске.

Говорећи о измјенама изворног Дејтона и смјенама те притисцима које су трпили српски политичари из СДС, Поплашен наводи да је томе у кључној мјери кумовала „наивна фаза политичара из Српске“.

– Која је била преплављења дивљењем западу и вјеровању странцима на ријеч. И сам Додик (Милорад Додик, лидер СНСД, оп.аут.) је недавно то протумачио као своју наивну фазу у којој је наивно вјеровао странцима – истакао је Поплашен.

Он каже да су се смјене српских политичара и измјене Дејтона могле спријечити да су тадашњи политичари заузели став да се чврсто држе заједно, те да инсистирају на српском становишту које није супротстављено било којем народу и било којој нацији.

– Да се заузело ово становиште које сам навео, без иритирања и без штете по друге нације и народе, данас не бисмо били у ситуацији да се боримо за она овлаштења која смо добили у Дејтону, јер их не би ни предали – закључује Поплашен.

Радишић: Лако је рушити, али треба знати градити

Бивши српски члан Предсједништва БиХ, Живко Радишић, каже да се од Дејтона очекивало много, не само у смислу престанка рата, већ и отварања неке нове странице за Балкан и цијели свијет.

– На жалост, гледано са ове дистанце мислим да се нису оствариле те жеље и очекивања из бројних разлога. Прије свега, ако погледамо унутрашње односе у БиХ видимо да и даље тапкамо у мраку, а ништа боље није ни у нашем окружењу. Нисмо научили основну лекцију, а то је да поштујемо једни друге и да се уважавамо као народи, цивилизације и културе. Још смо оптерећени прошлошћи и никако да схватимо да се не морамо грлити и љубити, али да се морамо поштовати и договарати – истиче Радишић.

Он додаје да се много тога промијенило у БиХ у односу на изворни Дејтон, али да ништа није вјечно, па ни тај документ. Међутим, како каже Радишић, да би дошло до било каквих измјена, треба договор свих народа који живе у БиХ.

– Морамо успоставити стабилан мир и повјерење, те сјести као људи и договорити се о томе да ли може да нам буде боље у овој држави. Ако може, хајмо радити на томе. Требамо ићи напријед, а не корак уназад. Рушити знамо сви али богами не и градити – поручује Радишић.

(Српскаинфо)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Генф

21.11.2019 06:38

БиХ је послије свих експеримената поприлицно срусена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Генф

21.11.2019 07:14

С највечс рушевина у БиХ је РС.

Name

КАЛУЂЕР

21.11.2019 07:42

Само Слога Србина Спасава!У историји Срба слоге никад није било!Да смо народ нормалан ово нам се не би дешавало.Више је зла додиг нанио него сви окупатори кроз вијекове

Name

Ре

21.11.2019 08:05

Рс јесте срусена али поново изградјена И није терористицка творевина

Name

075

21.11.2019 08:22

Само Санкције Србина Спашавају!

Name

11903

21.11.2019 08:39

Калудјере! Позната наса крилатица у тумацењу 4 оцила у насем грбу којом поцињес свој коментар се мозе тумацити и као °Србин Србина сјекиром сијеце° цесто видјено у насој близој и даљој историји. ово °додиг° вјерујем да не писес из непознавања правописа, вец дубоко вјерујем да ти је доста тога познато. Какви смо то ми Срби кад нам се мозе десити да пред опсте изборе се јавно у камеру изговори порталима познато име устаског сатника Пеје Марица, његова краца биографија, као и родбинско стабло, а то сто је цесто спомињани цасник НДХ за годину дана од обицног бојовника, земљорадника цовјек на рамена ставио 3 цасницке звијезде, то никога у РС висе и не интересује, на залост ни Борацку организацију. Ако у РС постоји бар 10 људи које ето и то интересује, није ли ред да нека °назови° Србска организација проистекла из прослог рата иницира то питање и трази тацан и безуслован одговор, у противном остаје горак укус да је онај ко је први у камеру то име изустио казњен од ЦИК-а са 5000 км за говор мрзње, или нека нам неко саопсти да су устасе били једна дивна и племенита војска, а да је такво мисљење 50 година о њима било плод комунистицке пропаганде?

Name

НИКОЛА ШПИРИЋ

21.11.2019 08:46

НИКОЛА ШПИРИЋ БИ И ДЈЕЦУ ПРОДАО ЗА ФОТЕЉУ. КАМОЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.

Name

Робин худ

21.11.2019 08:48

Какво је ово лудило српско висе, докле?Па опет се све изврце наглавацке, највеци кривци сада опет изигравају патриоте и забринутост а сами кумовали. Ова баба са балкона је и ископала Додика и довела на власт. Све је СДС-ове кадрове издала и стрпала у Хаг да добије мању казну. Каква иронија да сад она прица о јединству а она прва разјединила народ и руководство. Криво ми је само сто сматрају сав народ лудим и заборавним.

Name

Скептик

21.11.2019 06:59

Билљана, само је једна твоја погрешка била, државни удар! Довести Додика за премијера је била не наивност већ лудост. Служила си западу и НАТО а они те послаше на робију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уранијум Јохнy

21.11.2019 07:21

Сви смо ми колатерална стета!

Name

Тацно

21.11.2019 08:36

Сад се насла правити наивна и посипати попелом ко и њен Додик.Странци су им тад били одлицни.Њих двоје су разбили српско јединство да додју на власт,а сад прицају о наивности.Нисмо блесави и добро се сјецамо СФОРових тенкова у БЛ, и замало српско-српског сукоба полиције код Прњавора.Све сто је рекла односи се на њу и Милу.

Name

Е

21.11.2019 07:55

Не каже се џаба два Србина а три странке. Фотеља, фотеља, фотеља, проклета жеља за влашћу. Кроч читаву историју нам је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.11.2019 05:39

Србин би за фотељу и власт убио брата...Болестан народ од политике и власти..

Name

Ако цес постено.

21.11.2019 08:10

За ово тренутно стање има доста и васе заслуге , господјо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

21.11.2019 08:48

Јесте њена заслуга је огромна за све ово што је набројала само је требала отворено рећи ко су ти срби који су подржавали смјене од господина Поплашена па и остали да је то издајник додик и његова она два посраника.МИЛЕ ЈЕ ГРОБАР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОВО СУ МУ ПОСЛЕДЊЕ ОПЕРАЦИЈЕ . Немогу се исчудити да ту политику многи подржавају. Ево ово задње годину дана неће потписати као то штети српском народу онда неки дан измјешаше ријечи у том документу и подписаше сад је то добро .Иодмах његове нарикаче крећу са хвалоспјевима као она гњида стевандић сад ће и код марића онај андан и други . И онај Трифуновић је промјенио мишљење сад је у друштву оне милићке имали ко од нас срба да се неможе купити питам се .

Name

ИСТИНА

21.11.2019 08:26

Крајмје вријеме је било да Биљана Плавшић, као изванредни интелектуалац, проговори истину. За српско нејединство, велики дио одговорности носи она лично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.11.2019 08:37

Ниста јадније од исповијести бивсих политицара.Они сада све знају и за све је крив неко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Се Не Заборави

21.11.2019 08:59

Попласене , бивси предсједнице РС , или си заборавио или нецес да знас , тебе је на улицу избацио , наравно уз помоц НАТО - а , онај исти лик сто прије два дана потписа папир , није битно како се зове , приступ у цланство у НАТО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

21.11.2019 09:04

Шта се она јавља и прича о јединству? Управо та је она срушила издајом и продајом свих виђених Срба, довођењем Додика, убиствима ратних команданата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

24.11.2019 05:40

То се зна....Она је отишла у погрешном смјеру..

Name

Милан

21.11.2019 09:14

Госпођо Плавсиц, да ви нисте довели Додика за премијера, без обзира под којим околностима, РЕПУБЛИКА Српска би била нетакнута. Дакле највећа кривица је на вама зог издајника Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лллп

21.11.2019 09:38

он је вас избор господјо Плавсиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.11.2019 12:53

гдје је Попласен!?????? зиви свједок Плавсицка!има он за реци али нема коме ?!

Name

здравко

21.11.2019 11:35

Ајмооо бако поново латити се пушке и на барикаде .Ти само дај МиГ и добровољци стижу .Ти која си створила републику са својих 10 пустица ,куд ти оком добровољци скоком .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБ

21.11.2019 14:27

ЗАСТО ЛАЗЕТЕ У ТИМ ГОДИНАМА ЗАР ВАМ НИЈЕ ДОСТА : О каквом ви јединству прицата па гдје то јос има и дали је негдје икада било ? Уредјено друство ,с правног и економског погледа је јединствено друство или заједница а не с етницког погледа .Земље је било и бице је али ко це је обрадјивати питање је које треба себи да постави свако ко се одлуци или мисли да је способан да води ту земљу , Добром и способном водји сваки цовјек његове заједнице је вазан .Засто господјо неки људи возе увјек само једносмјерном улицом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

22.11.2019 14:56

Није тсчно да је владт непријатељ СВОМ народу. Јер наша власт и НИЈЕ из нашег народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасарс

22.11.2019 16:28

Знамо, била си на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

22.11.2019 17:45

Све власти до сада су водиле рачуна о себи а о народу нико. Кад остану без народа остаће и без свога рачуна. А чије су овце његова је и земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.11.2019 18:47

Срамно је било кад је смијењен предсједник Никола Поплашен , а да све српске политичке странке нису стале ко један против тога без обзира на разлике које су међу странкама биле очигледне.Тиме је отворена пандорина кутија страних колонијалних управника попут Вестендорпа и Ешдауна који су се понашали као у својим колонијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

23.11.2019 00:38

Подрзавам праву даму,праву инктелекталну громаду.Срамота је сто је у Хагу робијала за преваранте,за хохстаплера који је опллацкао РС а послије се скривао и бјезао од правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

23.11.2019 17:30

А и ти си се вољела састајати са издајицом Додиком. Зашто га ниси одбијала, па би можда неки и сконтали зашто?!

ОДГОВОРИТЕ