Драматично: У Хонгконгу стање прераста у рат

Хонгконг је у сриједу паралисан. Полиција је хапсила демонстранте у прометној пословној четврти, јавни превоз је углавном обустављен, а сви универзитети су затворени послије ноћашњих жестоких сукоба снага реда са антивладиним демонстрантима.

Свијет 13.11.2019 | 16:02
Драматично: У Хонгконгу стање прераста у рат
У вријеме паузе за ручак, стотине демонстраната у пословној одјећи изашли су на улице угледне пословне четврти Централ, и то трећи дан заредом. Цигле су падале по обично прометној улици са густим саобраћајем док су запослени узвикивали пароле. Неки су носили транспаренте на којима је писало: “Не пуцајте на нашу омладину!”

Док су снаге реда марширале кроз подручје у околини Трга Иксчејнџ, гдје се налази зграда хонгконгшке Берзе, масе гњевних људи добацивале су им увреде и гађале их предметима. Полиција је тукла и савладала одређени број људи, а испред друге познате пословне зграде снимљен је младић са повредом на глави из које је цурила крв. Полицајци су га окренули и везали му руке, док су демонстранти узвикивали: “Пустите га!”. На тротоару пуном људи полиција је нападала масе и оборила око десет демонстраната на земљу, док су остали побјегли.

У сриједу ујутру, многе станице метроа и жељезнице биле су затворене, јер су демонстранти препријечили пут људима који иду на посао и уништавали возове. На универзитетима су отказана предавања, а снаге реда су распоређене у центру града како би спријечиле поновно избијање насиља, док су се студенти Кинеског унверзитета у Хонгонгу, који се налази у околини, припремали за нове сукобе са полицијом. Многи су били наоружани Молотовљевим коктелима, а неки луковима и стријелама, које су раније украли након што су провалили у универзитетски спортски центар. 

На препоруку полиције, основне и средње школе послале су дјецу кући у пријеподневним часовима, јер су демонстранти блокирали велике раскрснице у неколико округа циглама и другим предметима и тако обуставили саобраћај у граду. Полиција је рашчистила велики дио барикада, али су их демонстранти замијенили новим, чим је полиција отишла.

У граду, који се налази под контролом Кине, већ шест мјесеци одржавају се протести, изазвани контроверзним приједлогом закона о изручењу, али су у међувремену прерасли у општи покрет за демократију.

Нереди су почели штрајковима у понедјељак, а очекује се да ће се настави. Канцеларија за образовање у Хонгконгу у четвртак је суспендовала наставу у свим школама. Између узрујаних људи, који превозом путују на посао и који су формирали дуге редове на аутобуским станицама, након што је метро затворен, избијају свађе. На Кинеском универзитету у Хонгконгу демонстранти обучени у црно окупили су се у сриједу ујутро и направили импровизоване барикаде и палили предмете на мосту, гдје су претходне ноћи избили сукоби, страхујући да ће се полиција вратити.

Полиција је у уторак испалила неколико метака и бацала сузавац на кампус и поливала студенте воденим топовима, који су узвратили Молотовљевим коктелима и циглама.

У сриједу ујутро, емоције су доведене до усијања на Универзитету у Хонгконгу када је мала група студената са маскама, обучених у црно, добацивала увреде полицији. Студенти су набацали столице, столове и клупе из парка испред улаза широм кампуса како би спријечили улазак полиције.

“Ко убија, мора да плати главом”, “дуг у крви мора да се плати”, “идеје су непробојне за метке” исписивали су на таблама, зидовима и подовима широм кампуса, алудирајући на смрт студента по имену Чоу Ч-лок (22), који је у петак умро од оштећења мозга након пада током протеста.

Један мушкарац је запаљен у понедјељак у Хонгконгу, након што је полиција пуцала у демонстранта током ескалације насиља на антивладиним протестима.

Човјек који је запаљен, примљен је у болницу у критичном стању.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

13.11.2019 16:02

ево на ста је америка спремна само да кину дестабилизује ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.11.2019 16:03

ево на ста је америка спремна само да кину дестабилизује ....

ОДГОВОРИТЕ