Мишићева се нада усаглашавању око најниже плате

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изразила је наду да ће Економско-социјални савјет Српске данас усагласити приједлог одлуке о износу најниже плате у Републици за идућу годину.

Република Српска 13.11.2019 | 15:48
Мишићева се нада усаглашавању око најниже плате
Мишићева је новинарима у Бањалуци, у паузи сједнице Економско-социјалног савјета, рекла да је захтјев синдиката да најнижа плата у Српској од 1. јануара буде 550 КМ, а да у првом кварталу буду створени услови да износи 600 КМ.

"У Републици Српској тренутно ради 266.320 радника, од којих 131.074 или 49 одсто не може зарадити ни за храну, док 174.147 или 65 одсто прима плату нижу од просјечне. У Српској 35.774 радника прима плату 450 КМ и мање, а од 451 до 600 КМ добија 70.263 радника", прецизирала је Мишићева.

Она је навела да реални сектор у Српској не стоји лоше, да је остварена запажена добит и да је Влада Српске позитивно дјеловала према пословној заједници, као и да су донесени закони који растерећују реални сектор, али се, ипак, мало послодаваца у Српској одлучује да повећа плате.

Мишићева је подсјетила да је обавеза Владе Републике Српске да буде заказана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске о износу најниже плате, те да је уколико не буде договора Влада обавезна да сама утврди њен износ.

"Вријеме нам цури, у припреми је буџет за наредну годину, економске реформе и морамо имати утврђен износ најниже плате", напоменула је Мишићева.

Након сједнице из Савеза синдиката биће објављено саопштење.



(БН/Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

13.11.2019 15:12

Боже на шта личи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.11.2019 15:14

Е немојте се висе борити за насу најмања примања.Борите се за васа највеца примања ко це имати веца.Нама је са минималном платом довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

13.11.2019 15:15

Сацувај бозе овај јадни народ, како је није срам сиротиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

13.11.2019 15:33

Неко би рекао нису нормални медјутим то су лопови и полтрони и они су итекако нормални .Нормални нису радници у реалном сектору који појма немају да је ово отимање и од њих и од њихових послодаваца.Влада нозе повецати само оним радницима који су у дрзавним фирмама а никако радницима у реалном сектору,они дизу то због основице коју послодавац мора платити у будзет јер када је веца основица (плата) одма предвидјени проценат за пио ,здравство,зељезницу,водопривреду,фонд солидарности,привредну комору,апиф,таксе ,инвалиде,незапослене и тд. ста све јос има се висе издвоји новца који иде у будзет и којим рсполазе влада која онда дијели себи и политицки подобнима јер понављам паре иду у будзет а не у фондове зато владине фирме у здравству и и у другим секторима могу и не морају да уплацују у те фондове и нико их не затвара и не казњава а те директоре тих фирми јос награде неким министарским или амбасадорским мјестом.Влада се у свему слизи оном хитлеровом крилатицом завади па владај а народ увијек пуси ону обецање лудом радовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.11.2019 19:23

синдикат треба распустати пеимају плате не раде ниста гори су од зељезнице

ОДГОВОРИТЕ