Шарановић купио више од четвртине компаније Краш

У петак је путем Загребачке берзе објављено да је кипарска компанија Капа стар у власништву угледног српског бизнисмена Небојше Шарановића прешла праг од 25 одсто акција Краша.

Регион 12.11.2019 | 21:34
Шарановић купио више од четвртине компаније Краш
Шарановић, који већ око два мјесеца путем загребачке берзе купује дионице "Краша", нема обавезу објаве понуде за преузимање јер није највећи дионичар, већ је са својих 25,14 одсто на другом мјесту, а изнад њега је са више од 30% Месна индустрија браћа Пивац. "Крашова", прилично распршена, власничка структура омогућила је Шарановићу преузимање четвртине удјела у компанији путем берзе. 

Додуше, те његове операције знатно су подигле цијену која се још у августу кретала око 400 куна (око 54 евра) да би је Шарановић непрестаном куповином подигао на преко 1000 куна (око 135 евра). Врло је занимљиво да Шарановић не жели да објави ни добровољну понуду за преузимање иако је очито да му је интерес да стекне што већу количину дионица. 

Међутим, понуду за преузимање објавили су Пивци. Прво су, почетком септембра, најавили понуду за преузимање с тим да је тада била отворена могућност да се преузимање реализира с "Краш ЕСОП"-ом, компанијом у којој су акције радника "Краша". "Краш ЕСОП" је од тога одустао јер им је постало јасно да за такву операцију немају новца. Касније, 23. октобра, МИ Пивац је самостално објавила понуду за преузимање по цијени од 430 куна.



Управа Краша негативно се изјаснила о тој понуди јер сматрају да је понуђена цијена прениска. С обзиром на тренутну цијену на берзи понуда је заиста ниска, тим више што је Шарановић на берзи почео да даје огромне налоге за куповину, од 70, 80 хиљада комада, што свакоме ко је заинтересован за продају омогућује да без проблема уновчи своје дионице, без обзира на количину коју има.

Кад се погледа тренутна власничка структура, видљиво је да првих 10 дионичара држи преко 83 одсто акција "Краша", што значи да на оне најмање дионичаре отпада неких 17 одсто који би евентуално могли да одлуче да своје дионице продају путем берзе Шарановићу. Ако успије теоретски све да их купи, то би било око 42 одсто дионица што је недовољно за пуну контролу над фирмом.

Упитно је колико ће Пивац успјети да скупи кроз актуалну јавну понуду с обзиром на то да је цијена на берзи далеко већа, тако да је лако могуће да од те понуде неће бити ништа па је један од могућих сценарија да Пивци своје дионице продају Шарановићу и изађу из приче с "Крашом", јер се и тако баве прерадом меса. Шарановићу би то био најкраћи пут до преузимања "Краша".

(Курир/Индеx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

12.11.2019 21:34

Због чега је ова вијест значајна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

12.11.2019 22:57

Само због тога што би могући већински власник једне хрватске компаније могао постати један Србин, а то се по хрватским мерилима сматра као ненормална појава у њиховом фашистичком друштву.

Name

Ре реално

13.11.2019 03:24

Свака цаст на коментару.Кратко и јасно.Немам ниста да додам.

Name

Вирус

13.11.2019 07:36

Ма цовек пита какве везе то има са нама обицним смртницима.ебес богатасе и косу