Шефовска наредба јача од закона?!

И све док је тако, јасно је да ће милиони нестајати, директори остајати, радници испаштати, а народ ћутати или одлазити. Јер, досадашња пракса је показала да је шефовска наредба јача и од закона, а неодговорно понашање неће бити санкционисано углавном због надмоћи партије и власти над независним институцијама и правосуђем.

Република Српска 09.11.2019 | 19:59
Шефовска наредба јача од закона?!
Власт која треба да буде примјер добре владавине, код нас углавном показује како се без казни не поштују Устав ни закони. Најочигледнији примјери су партијске ротације на челу јавних предузећа, служби и установа. Без обзира на милионске губитке, позивања на одговорност нема.

Партократија испред одоворности 

То је матрица по којој функционишу људи на одговорним  функцијама. Да се рачуни о раду и нераду полажу само партијском шефу, потврдио је јавно лидер ДНС-а Марко Павић прије неколико дана.

''Имамо проблем у функционисању управе Жељезница РС. Директор је из ДНС, а извршни директори су из СНСД. Они иду према својим странкама и не функционишу као управа'', рекао је Марко Павић.

Ово јасно и још једном потврђује да директори предузећа, јавне институције доживљавају као своје приватно власништво. С тога није чудно што је већина предузећа у минусу.

Одговорности нема, а и како би је било када законе највише крше у институцијама власти.

''Нисмо освјешћени да су они ти који треба нама да одговарају, јер смо ми порески обвезници који финансирају њихов рад. Никад нисмо кажањавали оне политичаре који нам дају лажна обећања и који су нас обмањивали. Кажњавање у смислу да не гласамо за њих'', каже политички аналитичар Тања Топић.

Примјери развијених земаља показују да они који обављају јавне функције за свој рад одговарају грађанима.

Код нас на рапорт иду код страначког шефа. За лоше резултате рада казна је премјештај на друго радно мјесто. Често боље од петходног.

Новинари који прате рад јавних предузећа кажу да критичне масе нема.

''Морамо да их позовемо на одговорност. Није битно ко је на власти. Грађани су огуглали на све. Видјели смо шта су Французи радили због горива, шта се дешава у Словенији. Имамо и у Србији примјере. Код нас то није случај, јер грађани не схватају своју моћ'', каже новинар Тања Вукомановић.

Због тога политичари показују своју моћ

Политичке странке су постале најмоћније институције. Готово на свакодневном нивоу постоје примјери гдје именовања дирекотра у јавним службама, предузећима не прати стручна способност, већ страначка подобност.

''То не би требало да буде тако. Политичке партије су заробиле ово друштво и подредиле институције својим интересима'', каже политиколог Велизар Антић.

И све док је тако, јасно је да ће милиони нестајати, директори остајати, радници испаштати, а народ ћутати или одлазити. Јер, досадашња пракса је показала да је шефовска наредба јача и од закона, а неодговорно понашање неће бити санкционисано углавном због надмоћи партије и власти над независним институцијама и правосуђем.



БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

XX

09.11.2019 19:42

Код нас је парола: "само јаши сви су наси"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.11.2019 19:43

Све што се могло опљачкати ови су опљацкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.11.2019 19:46

Истина.. Тако је свугдје... Понасају се као да им је то цацевина... Закон за њих не вази.. Понасају се као да су они закон и ако није по њиховом.. Иде санкција.. Мобинг... И игнорисање.. Ста це од овога остати насој дјеци....осим дугова и супље љустуре од ове дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

10.11.2019 06:46

Бурлина секта досадила је са лажним протурањима , да је све у РС стабилно, чак и живот да су нам продужили у РС.

Name

Јаффа

10.11.2019 08:11

Осјетио, сад шаљем поздрав из ЕУ...а свим политичарима у БиХ ј@#% све по списку!

Name

Саво

09.11.2019 19:58

Народ је немоћан. Радници уцијењени и заробљени у систем. Синдикат воде људи који су полтрони и обична багра. Омладина је растурена. Борци, односно представници бораца су се продали а инаце то су само обицне јајаре. Они који су морали побјећи у иностранство и постали независни неће да се малтретирају и баве прошлим временима. Значи, нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.11.2019 20:12

Сви срби који су остали да живе у Српској, треба да се запитају за кога ради СНСД Милорада Додика..Они су на власти толике године, резултате њиховог рада видимо свако у свом мјесту... Да ли они раде за српски народ? Ми имамо сеобу срба под овом влашћу... И то велики број медија гура под тепих... Источни део РС несмем ни да помислим колико је процентуално напустио Српску.. За кога ради партија Милорада Додика.. Ја сам сигуран 100%да ради против српског народа.. Зивела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2019 09:31

Раде за себе.

Name

Зоки

09.11.2019 20:22

Сто сте хтијели добили сте.Није Вам ваљала Југа,Тито,самоуправљање,слобода као и владавина права,ето сад имамо своју српску дрзаву,српског предсједника,српски ваздух и воду;у цему хе сад проблем,изгледа опет у Тити.Само се Ви дрзите Бурле и загарантована Вам је пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоки

09.11.2019 22:08

Браво за коментар!

Name

Бурлага

10.11.2019 00:57

Опет цете ми дати гласове инаце нецете имати ни хљеба да једете...косто и мој брат реце на јавном скупу своје фирме.

Name

Пељески Мост

10.11.2019 07:00

Ово је борба до последњег Србина.

Name

За Зоку

10.11.2019 10:31

Браво зоки.

Name

ре Зоки

10.11.2019 12:51

У Зениту, Бијељина године 1995 страјковале раднице јер нема плате. Досао принудни управник и питао ста хоцете, истјерали сте све који вам нису одговарали, сами сте срби, нема муслимана ни хрвата. Ста вам сад не ваља?

Name

ре зоки

10.11.2019 20:53

Опаска друзе, имамо сви републику БиХ, са два ентитета. Сан је да имамо дрзаву, али тренутно имамо ентитет који је мање висе у приватном власниству једног главоње и његових подрепних муха.

Name

велико постење

10.11.2019 06:10

Највеца клетваје дити неком поданик и зависити од неког да несмијес мислит својом главом него морас подрзават и оно са цимсе неслазес и сто није истина и правда тосе зове подрепас или дузна луда или нецији пси послусници којисе задовоље са мало тудјих костију и тудјих огризака или огриза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви смо ми

10.11.2019 06:22

Нису они криви,тамо неки,било ко свеједно. Народ је створио матрице,мит,мито,идоле,народ их је уздигао.А они.Они се само понасају онако како доликује нецијим идолима. Народ је тај који ипак одлуцује а није свестан.Него понизава сам себе.Неки се зале али се ипак обрадују неком сицом којом зазвецкају газде пред изборе.Оци им засјаје, уста се аутоматски отворе, језик испадне, уси зазвоне од среце а у њима одзвања рец ДЗАБЕ, дзаба,дзабе...И не примецују да им се то баци, као крвава кост без меса псима.Коју, кад само олизу, бивају затровани и крваре из свих пора до следецих избора.Е, а кад додју избори. Опет радовање, стизе несто дзаба.Онда се неки, они мудрији одвазе,па казу:"е нецес висе бато.Као просле године, за педесет бедних парица добити мој глас.Сад цес да дас педесет и једну парицу". А тад, тада се деси цудо.Прица креце из поцетка и нема потребе да се иста промени јер се газда јако потросио и има право да буде јос гори.Он мора своје паре сто је крваво "зарадио" и дао да добије назад.И да несто јос заради ако је могуце.А могуце је.Зато сто он познаје царобну рец. Она гласи ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

10.11.2019 07:24

Да је сеф вазнији од закона управо показује СДС И ППДП када по наредби сефа Бакира мијења закон у парламенту да би босњаци остали на целу СМ Ако бабо Бакир затрази и укидање РС поданици Саровиц Мектиц Бореновиц це само да сагну главу и дигну руку да подрзе свог сефа ОТПАЛА ИМ ДАБОГДА СВАКИ ПУТ КАД ПОДРЗЕ СВОГ МЕНТОРА бакира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мире

10.11.2019 11:05

попиј бобе јадан не булазни

Name

Ре:

11.11.2019 07:10

Шта ти знаш о партијама и власти крезуби јадо.Ни име им не знаш написати правилно. Промијени на вријеме дилера овај ће те уништити.

Name

Правда

10.11.2019 08:29

Марко Павић се сада сјетио да говори о незаконитостима у раду власти, а учествује и подржава исту већ толико година. Сви заједно су обесправили огроман број грађана, направили су од Републике Српске најкорумпиранију криминалну организацију, која је све само не цивилизована, демократска држава. Нико не може бити срећан у таквом окружењу. Не могу бити срећни ни они који су се окористили оваквим бесмисленим поретком. Казна за све стуже ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.11.2019 07:15

Удба ти је судба Стрбине. Зар Ти стварно чекаш нешто од Павић Марка?

Name

земљишна мафија

10.11.2019 09:29

У ругипп-Геодетсо-правној управи је дир. извјесна Босиљка Предраговић зв. "Икебаница", која је тамо постављена директно од Додика, по ранијој заслузи када је као полицај инспекторица штитила замљишну мафију у РУГИПП; Деурића зв. Кум те мафије (јер осмишљава све крим укњижбе на некретнинама), затим Груловића, Стојчиновића и др. поднареднике (Босић, Деспотовић, шефови катастара...). Они су сви на високим функцијама, а управитељ буџетом РУГИП-а је Буде Станковића син, коме је та мафија угрунтила 400 дулума школске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.11.2019 07:13

Сад ће скочити на ноге Тужилаштво РС, они то нису знали, јер већ дуго нису ту.Годинама су на службеном путу у Тибету па док додју оха .....ха