Докле и како ће трајати Додиково исцрпљивање?

Исцрпљивање противника макијавелистичким методама један је од најчешће примјењиваних алата у политичкој пракси Милорада Додика која се, након четрнаест година апсолутистичке владавине, претворила у политичку канализацију.

Република Српска 04.11.2019 | 21:38
Докле и како ће трајати Додиково исцрпљивање?
Исцрпљивање је и сада његова доминантна метода како на бх. нивоу, тако и на ентитетском.

Додик исцрпљује БиХ блокадом рада парламента (оба Дома), које, геометријском прогресијом, изазивају друге блокаде, дјелујући, при том, неселективном “ватром” по политичким опонентима, која је дегутанта и непробављива; Неријетко и пријетећа, што указује на спремност на насиље.

Све то чини како би избјегао провођење раније преузетих државних обавеза, али и исцрпљивањем ("без мене се не може/мора бити по мом или неће ни бити") освојио власт на том нивоу и, потом, разбио заједничке институције “изнутра”, са позиција у институцијама.

Додиков “ручни рад” је препознатљив - Он пријети свим чиме може запријетити (од укидања бонских овласти…, преко укидања заједничких институција… до осамостаљења), све са надом да ће нека од тих силних пријетњи уродити плодом и угурати га у власт, а да он, при том, остане без обавезе да спроведе већ потписано; Након тога би, употријебио своју другу најпознатију алатку - производњу хаоса, те наставио да, разваљујући институције, истовремено ради оно што највише воли: преливање капитала са буџетских на личне рачуне!

Додику често није до спровођења властитих пријетњи, али када му не иде, а не иде му већ цијелу годину, он наставља у том правцу, јер мора; Једино што је досад добио јесте додатна изолација ентитета којим суверено влада, немилосрдно, аутократски, без икаквог поштивања закона и друштвених норми.

Добио је и галопирајући егзодус из њега, који се појачава из дана у дан, али то побољшава статистике на Бироу незапослених, што му, сматра, иде у прилог. Ионако му је, одувијек, стало више до статистика, посебно лажних, него до народа које води.

Додик за годину дана, откако је члан Предсједништва БиХ, није урадио баш ништа, сем што је себе довео до агрегатног стања - структурални проблем, јер не одустаје од опструкције рада државних органа, иако има врло једноставан начин да освоји власт и на том нивоу.

Начин јесте једноставан, али Додик не може да га артикулише из свима знаних руских разлога.

Додик је све, само не наиван: Да би био “играч” свјестан је да не смије у властитом дворишту - Републици Српској - имати било каквог озбиљнијег такмаца, чак ни као могућу политичку пријетњу.

Управо због тога је атомизовао политичку сцену, ломећи странке и из позиције и из опозиције.

“Коалициони” ДНС је разбијена војска, која дјелује на принципу “ракове дјеце”; “Коалициони” СП-е се раштимава по Додиковом директном налогу и биће разбијена као и ДНС; Опозициони СДС се још увијек опоравља од Додикових фуриозних и снажних вишегодишњих удара; Слична ситуација је и са ПДП-ом; Остале назовистранке су, једноставно речено, Додиков приручни алат са којим чини шта хоће, кад хоће.

У СНСД-у, поприлично исцрпљеном од чекања на сарајевске позиције, ври, али “кључ” неће бацити, јер не смију - Довољно је да Додик, у вјештачки изазваној, насилно наметнутој, патформи - Патриоте-Издајници, упре прстом и унутарстраначки противник, ма ко он био, завршио би у некој од бројних септичких јама Додикове канализационе политике.

Све то произвело је ситуацију да је РС талац Милорада Додика, који он користи као штит и оруђе у својим личним борбама, никако политичким.

То је и био циљ његове “политике”, а, нажалост, мало је вјероватно да “талачка криза” у скорије вријеме добије неки позитиван расплет, управо због атомизованог и смрвљеног политичког миљеа, који нема снаге да створи кредибилан фронт Додиковој антиполитици у РС; Посебно не да је отргне из његових шака.

Исцрпљивање ће се наставити све док год Додик буде могао, милом и силом, контролисати политички миље у овом ентитету, од којег је, како у институционалном тако и у сваком другом смислу, мало шта преостало.

И то мало Додик је спреман бацити у ватру и управо се припрема за тај завршни чин, праћен бурним аплаузима припадника Унурашњег окупатора, уз чију помоћ је постао једини, самим тим и највећи, робовласник у Европи.

хттпс://слободанвасковиц.блогспот.цом/

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Стршљен

04.11.2019 20:44

Запад га мази, мже му се, а поред свега тежак милионе које је покрао. И као такав врло опасан. Ал народ је савршено глуп и туп, што се показује кроз 20 година влдавне шверцера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днк

04.11.2019 20:53

Већ 20 година исцрпљује народ а већ годину дана Днс, Сп, и неке појединце из Снсд! Дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

05.11.2019 06:44

Све ће му се то обити о главу ускоро живи били па видјели.На следећим изборима губи општинску власт а тада долази до прекомпозиције и губи и на републичком нивоу.Нема тих пара које ће га одржати а најгоре је када народ ћути.

Name

Хаа

04.11.2019 20:54

Ајј Васке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

04.11.2019 20:54

Да али ипак му неко са запада то чини ми се дозвољава. Наши политичари су ( читај назови политичари) као ДЕЦА КОЈА РАДЕ ШТА ХОЋЕ, док им мама или тата не викну ДОСТААААА ЈЕ, КУЋИИИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

04.11.2019 20:57

Какве су ово брљотиње од писања. Зар је требао пристати на Бакирове уцјене. На изборима је побиједио СНСД и они требају бити у власти. Исто тако кад СДС побиједи они требају бити на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

04.11.2019 21:07

Мислиш када буду знали купити и украсти изборе,односно када буду већи лопови од СНСД-а!?

Name

Ре- Никола

04.11.2019 21:46

Није лако бити већи лопов од владајућих. Треба мјењати изборни закон и видјети стварно стање. Мислим да је ово сада власт издајника и папака.

Name

Пристао је на Бакирове

04.11.2019 23:45

Уклонио СДА представника, сад га врацају у НС РС. Цовјеку никад није прекинуто исплацивање плате - говори све о Додику и цеститости. Он и Бакир су главни елементи нестабилности и проблема зато морају заједно.

Name

Господин

04.11.2019 21:31

Додик за вјеке вјекова! Амин! И после Додика Додик! Пакао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.11.2019 23:04

Па ниси далеко од истине ...људи су у неимастини, изгубили су цаст и понос.Зивим у посавини и кад су избори сви прицају о продаји гласова од 20 до 50 марака ..у Самцу,Модрици и Дервенти а то није ником тема у Орасју,Градаццу и Одзаку...Бас интересантнооо...у Српској се мозе преузети власт са 20 милиона марака.

Name

Зло

04.11.2019 21:33

За србски народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србски народ

05.11.2019 05:42

Нато и његови плаценици су зло за нас.

Name

Поштовање

05.11.2019 07:58

Свака част новинару Васковићу на аналитичком приступу, начину демаскирања догађаја у реалном времену, повезујући прошлост, садашњост, са упозорењем на посљедичну будућност. Његово истраживачко новинарство је јединствено, чињенично садржајно, зато што сваку тврдњу поткријепи реалним, евидентним догађањима, са апсолутном свијешћу да тврдње имају тежину, уколико су темељене на истини. ..

Name

Ре

05.11.2019 14:26

Ста све цовјек са апсолутном свијесцу науци на балетском курсу. Постовање!

Name

Реалност

04.11.2019 23:43

Милорад Додик и његова породица немају будуцност оног тренутка кад се промјени власт - толико су народа унистили да нема сансе да они остану у Рс и на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десимир

05.11.2019 05:20

Управо тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

05.11.2019 06:37

Док се редовно задужује код страних банака, док редовно сервисира дуг, док има шта продати странцима и док има шта опљачкати од овог мутавог народа, биће на власти. А онда зна се, за склоњеним богатством за старе дане у Русију, УСА или неку другу дестинацију гдје може купити слободу за себе и престолонаследнике. Уби бене, иби патриа. – Гдје је добро, тамо је домовина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.11.2019 07:54

Ова власт је унистила РС. ЗНА ЛИ НЕКО НЕКУ ДРЗАВНУ ФИРМУ КОЈА ПОСЛУЈЕ У ПЛУСУ? Колико знам сви су у губитку. Суме Српске губитаси. То је један велики апсурд. За остале губитасе се и не цудим. Миле и Бакир су браца. Један другом набацују лопту, а глупи се пале на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.11.2019 20:52

Исцрпљивати ће нас док је будала који за боцу пива и 100 грама јагњетине гласају за криминалце.

ОДГОВОРИТЕ