Контрола Владе: 30 диплома иде на провјеру

Око тридесет диплома особа запослених у јавној управи Републике Српске достављено је Просвјетној инспекцији како би се провјерило да ли су валидне, сазнају "Независне".

Република Српска 01.11.2019 | 08:08
Контрола Владе: 30 диплома иде на провјеру
У Влади РС потврђују да је "одређен број диплома" послат на провјеру те да ће јавност бити обавијештена кад се тај процес оконча.

Подсјећања ради, Радован Вишковић, предсједник Владе РС, затражио је недавно на увид дипломе свих запослених у јавној управи у РС.

Премијер је, како је раније речено, затражио да се у његов кабинет доставе информације ко је, када и гдје студирао и стекао диплому.

Како је тада истакнуто, Вишковићев захтјев односи се и на управне органе под надлежношћу министарстава.

У Инспекторату РС су казали да је Инспекторат запримио допис Владе РС којим се тражи провјера законитости стицања диплома одређеног броја запослених у јавној управи.

"У наредним данима ће бити вршене контроле у дијелу надлежности Просвјетне инспекције", навели су у Инспекторату.

Како су додали, није им познато на основу којих параметара је извршен избор диплома за провјеру.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, сматра да је већина диплома особа запослених у јавној управи РС исправна.

"Синдикат управе је става да, гдје год се утврди нека неправилност, то треба санкционисати и те особе удаљити из оквира јавне управе", навео је Марић за "Независне".

Према његовим ријечима, оно што Синдикат управе тражи, јесте да се коначно објави регистар диплома, а, како наводи, поједини народни посланици су већ затражили измјене регистра.

"Ми немамо ништа против тога. Они који су чланови Синдиката управе обично највише раде и ту су људи који су завршили државне факултете и раде изузетно одговорне послове. Ми желимо коначно да раздвојимо рад од нерада и оно што можемо да мјеримо у овој држави је да ли ви знате или не знате да радите, а о дипломама треба да води рачуна инспекција која је за то задужена", нагласио је Марић.

Премијер РС је раније нагласио да неће одустати од провјере диплома, те, како је тада изјавио, ићи ће се у рјешавање тога.

Навео је да је ријеч о хиљадама података које запослени у Кабинету Владе РС сортирају.

"Морамо полако и опрезно ићи на рјешавање тих питања и полако, али сигурно подизати ниво квалитета, знања и одговорности високообразовних институција и на државном и на приватном нивоу", казао је раније Вишковић.

Како је тада додао, морамо доћи у позицију да и у реалном и јавном сектору људи раде и буду плаћени за оно што знају да раде, а не за то коју диплому имају.

Навео је да је диплома само улазница за радно мјесто, и на томе ће се инсистирати.

(Независне новине)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Вуле

01.11.2019 07:44

Вишковиц има добре намјере, али приватне дипломе су све купљене дипломе. Било да је неко класично купио диплому за три мјесеца, годину дана или ишао регуларно 4 године, прошао кроз регистар кад је критеријум за положит испит сведен на то да се само појавите, купите књигу и научите предговор. Многи су регуларно полагали по 3 до 4 испита у једном дану, а да не знају шта су положили у смислу садржаја предметног испита, а све регуларно прошло кроз протокол и диплома је формално-правно регуларна. Е шта ћемо са таквима који заузимају радно мјесто људима са легитимним државним факултетима? То је кључни проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

01.11.2019 08:07

ЗНАЦИ КАДРОВИ ДНС И СОЦИЈАЛИСТА НА ПРОВЈЕРИ

Name

Дуле

01.11.2019 08:10

А како би било да господа врати нелегално стечену зараду, или ће то бити да ће их неко добро наружити и поставити на неко друго радно мјесто или можда оставити и даље на истом.

Name

Рис

01.11.2019 08:23

А ста са онима што су купили државни факс?

Name

Ре Вуле

01.11.2019 08:30

НИје тачно да се испити тек тако полажу на приватним факултетима и исто тако није тачно да су све дипломе на државним поштено стечене. Није црно бијело. Поента је у томе да данас неко додје на посао преко везе и без обзира на диплому неће да ради јер му неко штити леђа. Док год се људи буду вредновали према степену стручне спреме умјесто по учинку биће нам овако. Имамо превише запослених у јавном сектору који апсолутно ништа не раде.

Name

ХА ХА ХА

01.11.2019 08:31

А ЈЕЛ ИДУ ЕНГЛЕСКЕ ДИПЛОМЕ НА КОНТРОЛУ. ИЛ ОВЕ НАШЕ. ШУМСКЕ.

Name

Бањалучанин

01.11.2019 08:36

Све саме шпекулације. Најбоље би било да ви пресуђујете ко је подобан а ко не. Ви би да оцјењујете моје знање? Ви би да ми кажете како је моја диплома мање вриједна од ваше? Ви би да ми одредите за коју плату да радим?

Name

БЛ

01.11.2019 08:45

Друг , дипломирани економиста не зна ста је процентни рацун а о рацунању процената да не говоримо . Обицну опсту уплатницу не зна да попуни . Ста мислите зната ли да уради најобицнију калкулацију троскова ?! Цовјек је заврсио Апеирон и апсолутно али апсолутно ниста не зна о економији . Други је на питање о фиксним тросковима одговорио " А знам, то је фиксна плата " и то је крај одговора ... Моја мајка која има 65 година и заврсила је средњу економску сколу мозе да им буде декан на факултету а и ја са заврсеном средњом сколом могу комотно да им будем предавац . Нисам имао упорности да заврсим дрзавни факултет а приватни никад нисам зелио да купим, зато сам сад у Њемацкој ... Никад не бих обукао јефтино одијело од 200 марака и завезао кравату, заврсио приватни факултет и слусао глупљег од себе .

Name

пољопривредни факултет

01.11.2019 11:11

Проверите валидност диплома на Пољопривредном факултету у Бањој Луци где су ментори били тзв. проф. Ђурић Гордана и Мићић Никола све измишљени подаци, фризирани и преписани ништа оригинално. Они су све продали и измислили успешне инжењере, магистре и докторе. Брука је ко има било какав контат са дотичним.

Name

Обратно

01.11.2019 13:53

Можда је толико регуларно.Смијешно је 30 диплома. Бацање прашине у очи.

Name

Титаник

01.11.2019 07:47

Пошто добро знамо чиме се све власти служе да преваре народ , мој приједло је да се провере остале дипломе запослених пошто сумњам да су само тих 30 завршило редовно а остали су купили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.11.2019 10:07

Требала би провјера и код психијатра. Почети од Додика...

Name

За

01.11.2019 10:53

Слажем се, од толико запослених (неколико хиљада), они сигурно шаљу 30 државних, провјерених диплома, људи који знају посао. Све је ово безвезе и лицемјерно, залуђивање народа, док све скупља, бројни одлазе, да се отме испред очију, ако је још ишта остало.

Name

Бозо Марицу

01.11.2019 07:50

Вецина диплома особа запослених у јавној управи Српске је НЕИСПРАВНА, а то се односи на све "дипломе приватних факултета" и дио диплома са Јавних универзитета. Једино сто они сви имају је црвена сектаска књизица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор Ба

01.11.2019 09:17

Признати само дипломе дрзавних факултета,са приватних се зна ста и како се долази до дипломе,цули сте Милаковица недавно виса скола Контиц,е такви су и покренулу револуцију диплома пуних сумње

Name

борац

01.11.2019 07:50

Ко и каква инспекција смије против Бајини људи супља прица само це их прокњизити и направити валидним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

01.11.2019 07:52

Није требало дозволит отварање приватних факултета на начин како су отворени. Радили су по кафанама, баракама, напуштеним фабричким халама и тако подијели на хиљаде и хиљаде диплома. У сталном радном односу један професор, а остали долазе по принципу ташна машна и јрдан професор предаје по 7 предмета. Полагање као испита се организује суботом и недјељом, а то служи само за уписивање оцјена. Ти студенти су били људи од 35 до 60 година који кад су требали бити студенти нису били или су врло брзо напустали државне факултете јер су им били тешки. Негдје уредно раде радно вријеме 8 сати, породица куци итд, ал испите на приватним чисте све у року са високим просјеком оцјена. А вецина њих нити средњу није могла завршит. Мислим да је ту све јасно и малом дјетету о чему се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријан

01.11.2019 07:54

Нека се сами јаве и неће бити санкција..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

01.11.2019 08:00

Па они су дипломе куповали на државним факултетима тј.добијали.зашто су као спорни само приватни факултети .познајем пар студената који су завршили на приватном и учили исто као на државном тако да није баш тачно да на приватном само се појавите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххх

01.11.2019 08:15

Онда није претјерано интелигентан ако је морао учити поред испитних питања

Name

Ре

01.11.2019 08:33

Управо тако...куповину диплома на државним нико не спомиње, а има таквих доста. Уосталом не ради се само о куповини факултетских диплома, већ и средњошколских. А кад све анализирам, ову државу највише разорише стручњаци који су завршили државне факултете још у прошлом систему.

Name

Баш да видимо

01.11.2019 08:00

Ста ће бити са Петром Дјокићем и његовом " дипломом " из Лондона на енглеском. ДА ВИДИМО ХОЦЕ ЛИ ЊУ ПРИЗНАТИ И ОСТАВИТИ ГА У ВЛАДИ !??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

01.11.2019 08:43

Волим кад ови неки казу ма све је то исто, наравно који имају фалш приватну диплому. Па просто питање, зашто неко иде да у овако тешким временима олаћа 3 до 5 хиљада марака да студира неки небулоза приватну вечерњу школицу, кад може платит државни факултет годину 400 марака?! Мислим да је ту све јасно и врабцима на грани!

Name

001

01.11.2019 08:56

Чуј, лидер странке а да се бави таквим пословима !

Name

Ре

01.11.2019 11:21

Он мора имати двије дипломе , јер је струцњак за све и сваста. Ко зна цега це сутра да буде министар , мозда Поморства и пловидбе.

Name

БЛ

01.11.2019 08:07

Све говори народу и борцима РС, каква је то бахато бандитска власт да то дозволи у својим редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лек

01.11.2019 08:18

Крените од Министарства просвјете и културе, почев од Наталије и њене дипломе па до службеника. Душа Агић и компанија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2019 11:22

Наталија је бас лијепа новинарка.

Name

Слободан

01.11.2019 08:20

Нека испита диплому и нове директорке Економске школе Бања Лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.11.2019 08:23

Мислим да су узели 30 исправних диплома и послали на провјеру, та секта је спремна на све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуно брате.

01.11.2019 11:23

Немају они ни 3 исправне , а камоли 30 -ак .

Name

Старчевица

02.11.2019 21:47

Мало представе за глупи народ. Само у пошти има преко 500 купљени диплома с приватних факултета.

Name

Wодолија

01.11.2019 08:31

30 непогодних це бити провјерени, а остали су погодни па се неце ни провјеравати. Знаци та акција око диплома је само обицна пропаганда за народне уси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

01.11.2019 09:00

Ако који буде из владајуце странке од тога нема ниста кадијате тузи кадија суди када кадија казе даје вазеца мора бити вазеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

01.11.2019 09:08

Ово је смијесно. Узели 30 диплома да провјере, углавном радника који су дипломирали прије 30-35 година, па зна се да су тад дипломе постено стицане. Исто као сто се зна какве су дипломе са бх приватних факултета и њих треба листом понистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.11.2019 09:50

Факултети морају бити непрофитабилне организације, као у свијету. Неби било тада отворених приватних факултета, а држава треба да брине о факултетима професорима и студентима. Угледајте се на љубљанские факултете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јох

01.11.2019 10:50

Бањалука је прија рата била позната по стацању диплома, цак и филм има снимљен на ту тематику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лунар

01.11.2019 11:22

Јавност се покусава усмјерити ка мисљењу да се на апсолутно свим приватним факултетима све дипломе једноставно купују али то заиста није тацно. Лицно познајем људе са ПИМ-а, Апеирона и УПС-а који нису купили дипломе, људе који су имали статус редовног студента наравно. Нпр. на ПИМ-у је доста гостујуцих професора предавало, из других земаља као сто су Словенија, Мадјарска, Италија и све се то мозе провјерити, као сто се и акредитације могу провјерити и признања диплома по медјународним стандардима. Проблем је настао онда када је контрола ослабила, када су дозволили разним НН лицима да отварају своје факултете са у најмању руку сумњивим наставим кадровима. Такодје, моземо примјетити да се не говори се о куповини диплома на дрзавним факултетима? Засто? Изузетно висок број таквих слуцајева постоји, на појединим дрзавним факултетима и данас имате цјеновнике за одредјене предмете као и за дипломе! Контрола се треба појацати и треба да вази за апсолутно све установе високог образовања, како приватне тако и дрзавне. Сито и ресето да се подупла и мозда се моземо надати нецему мада мислим да од тога нема ниста јер је проблем дубоко метастазирао у свеопсту корупцију против које се теско борити као и против Амброзије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канађанин

02.11.2019 21:43

И шта је било кад си се пробудио.

Name

Вјецити опозиционар

01.11.2019 14:03

Извршиће они провјере диплома које су исправне, а оне које су стекли њихови послушници неће, рећи ће да је све уреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.11.2019 05:28

Треба испитати у таквој политичкој секти све дипломе тајкуна и милионера на власти РС, како су они у Титина времена дошли до диплома , јер систем овај лоповски у РС само штима и одговара секти са несретним народом РС.

ОДГОВОРИТЕ