Српској треба нови закон о социјалној заштити

Предсједник Савјета за социјалну политику ПДП-а Бојан Арула сматра да је потребно донијети нови закон о социјалној заштити, који ће уредити сва питања - од дјелатности социјалног рада, права, услуга, стручних радника, оснивање коморе социјалне зштите.

Република Српска 21.10.2019 | 13:10
Српској треба нови закон о социјалној заштити
Арула је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да је садашњи неквалитетан и неуставан, а поједина рјешења у њему су застарјела.

Говорећи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, који би сутра требало да буде разматрана на сједници Народне скупштине Републике Српске, Арула је рекао да се проблем инвалиднина не може рјешавати у систему социјалне заштите, већ у систему пензијско-инвалидског осигурања из којег је избачен.

Он је навео да би у Приједлогу закона о социјалној заштити требало дефинисати да се плате запослених у дјечијим домовима финансирају из надлежног министарства.

Предсједник Форума жена ПДП-а Бањалука Дијана Јешић сматра да је предложени закон неуставан, јер садржи неколико дискриминација које се превасходно односе на лица са инвалидитетом.

"Овим законским актом крше се Закон о забрани дискриминације, Међународна конвенција о правима лица са инвалидитетом и Европска конвенција о људским правима", истакла је Јешићева.

Јешићева је напоменула да Устав Републике Српске предвиђа минимум социјалне сигурности, али да то још није законски дефинисано, преноси Срна.



(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ртв

21.10.2019 11:15

Ко је сада овај ,дје га надјосте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

21.10.2019 14:52

Ово је лопина која годинама ровари да буде директор центра за социјални рад бл,али му се не да несто!!!

Name

За

21.10.2019 17:20

Тацно Несо, лик је насилник, изивљава се на корисницима социјалне застите, на дјеци у поступцима контакта измеду дјеце и родитеља , цовјек се понаса онако како сесоцијални радник несмије понасати

Name

Милан

21.10.2019 17:24

У Српској треба све рестартовати, овај додик нас уништи .

ОДГОВОРИТЕ