Посланици сутра о ребалансу буџета за ову годину

- Народна скупштина Републике Српске разматраће сутра по хитном поступку Приједлог ребаланса буџета Српске за ову годину којим је планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ, речено је Срни у парламенту Српске.

Република Српска 21.10.2019 | 10:25
Посланици сутра о ребалансу буџета за ову годину
Буџетом Републике Српске за ову годину од 3,256 милијарди КМ био је планиран буџетски суфицит од 56,6 милиона, док је Приједлогом ребаланса буџета за ову годину планиран буџетски суфицит од 67,6 милиона КМ, наводи се у образложењу Приједлога ребаланса буџета за ову годину.

Буџетски суфицит биће усмјерен на покриће дугова домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочних зајмова од међународних финансијских институција.

Разлог за доношење ребаланса буџета Републике Српске јесте обезбјеђење услова да се из вишка остварених прихода у овој години омогући реализација капиталних инвестиција, као и измирење обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспијећа.

Народна скупштина Репбулике Српске разматраће сутра и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину - по хитном поступку.

На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о заштити од пожара, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.

Почетак сједнице Народне скупштине Републике Српске заказан је за 10.00 часова. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

21.10.2019 08:46

Да ли је могуће да по ребалансу остане вишак пара тј да ли је могућ случај да се не тржи нови новац већ да се вишак новца врати јер неће бити потрошен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

21.10.2019 09:44

Немој коментарисати несто сто не мозес разумјети,

Name

Будзет

21.10.2019 10:44

Будзет није касица прасиса нити новцаник. Будзетом се само одредјује ста це се плацати са јавних рацуна на оанову планираних уплата тј пуњењења тих рацуна. Влада је планирала тросак у одредјеном износу али приходи су веци него сто су планирани. Тако да се појавио висак новца на рацуну. Оно сто треба реци да се дио прихода обезбедјује кроз кредите или задузивањем продајом обвезница на берзи. И та наса влада сада одлуцује како да троси тај новац умјесто да су отказали продају обвезница за тај износ тј умјесто да су отказали даља задузивања а да сада привреди смање порезе за тај некакав износ. Сустина је да се суфицит на јавним рацунима ствара уз помоц прихода који се остварују задузивањем.