По чему су школе у РС боље од британских школа?

У централном државном архиву у Риму истраживао је мрачну историју НДХ, на Универзитетском колеџу у Лондону завршио мастер студије из методике наставе, а у Подгорици музичку школу… али то је само дио академске биографије професора бањалучке Гимназије Данила Ковача (35).

Република Српска 20.10.2019 | 21:07
По чему су школе у РС боље од британских школа?
У централном државном архиву у Риму истраживао је мрачну историју НДХ, на Универзитетском колеџу у Лондону завршио мастер студије из методике наставе, а у Подгорици музичку школу… али то је само дио академске биографије професора бањалучке Гимназије Данила Ковача (35). 

– Посебно сам поносан на Чивнинг стипендију, коју сам добио од Владе Велике Британије, при чему су ми помогла писма препоруке историчара Горана Латиновића, проректора Универзитета у Бањалуци и Марка Ванер Линдена, професора Универзитета у Кембриџу – каже Ковач.

Ова млади историчар учестовао је и на бројним образовним семинарима у Напуљу, Трсту, Берлину, Бухенвалду, Паризу, Перону, Бечу, Сарајеву… Асистент је на Филозофском факултету у Бањалуци, гдје је 2010. и дипломирао историју, а касније и завршио мастер студије.

Ипак, главно радно мјесто му је у бањалучкој Гимназији, гдје предаје историју и латински на “редовном” националном програму, те историју на међународном ИБ програму, на којем наставу држи на енглеском језику. Уз то, дочекује амбасадоре, држи предавања на италијанском, режира представе са тематиком из историје, организује плесне вечери… Ангажман у Историјској секцији “Византија” се, наравно, подразумијева.

Професор Ковач је познат и по својим ставовима који излазе из оквира уобичајеног и стереотипног. Тако тврди да британски образовани систем јесте добар, али да не би било никакво рјешење “прекопирати” га у Републици Српској, јер и наше школе имају неких предности.



– У средњим стручним школама у Британији се, више него код нас, инсистира на стручној пракси, након које су ученици оспособљени за занат за који се школују. Кад су у питању гимназије, за разлику од наших опширних гимназијских планова и програма, настава у Великој Британији фокусирана је на мањи број тема, које се обрађују интердисциплинарно. Дакле, наши гимназијалци стичу шире опште образовање, што је добра подлога за већину студијских програма – објашњава Ковач.

С друге стране, британски систем школовања, као и онај који се примјењује у Међународном програму бањалучке Гимназије (ИБ), омогућава да академско знање буде подлога за морално и грађанско образовање ученика, критичко размишљање, те прецизно писмено изражавање. 
 
Управо критичко размишљање је оно на чему би наше школе, сматра Ковач, требало да више пораде. Уз то, требало би, додаје он, подстицати и грађански активизам код ђака.

По његовом мишљењу, једно од ограничења британског образовања је оно што их и чини препознатљивим: стално такмичење и борба за високе позиције на ранг листама.

– У школама добар плансман на ранг листи је условљен добрим резултатима ученика, а да би то постигли и ученици и наставници су под сталним притиском. Зато многи добри наставници, након пет-шест година, напуштају овај позив – каже професор Ковач.

Кад су у питању универзитети у Великој Британији, опет због ранг листа, сви се боре за најплодније професоре, који објављују највише научних радова.

– Такви професори често одбијају да раде са студентима и посвећују се искључиво објављивању публикација – каже Данило Ковач.

– У складу са демократским принципима, британско образовање инсистира на важности постојања различитих мишљења у академским сферама. Тај став се са универзитетског нивоа преноси и на средње и основне школе. У том контексту сматрам да је увођење предмета вјеронаука у средње школе РС добар потез. Ученици имају прилику чути различита тумачења о настанку свијета, као и о многим другим важним питањима из различитих наставних предмета. Такође, ученици имају слободу при одабиру предмета вјеронаука или култура религија – сматра професор Данило Ковач.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

па квалитетету стручњака

20.10.2019 19:10

Чуј по чему,па избацили смо доктора као Оxфорд и Цембриџа заједно :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

20.10.2019 19:27

Професоре лупас глупости, поприлицно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

20.10.2019 23:05

Није лупање глупости. Опсте образовање на западу много недостаје, образују се да буду ово..оно, а кад прицас с њима, глупани. Највазнија ствар, појацати критерије, подигнути лествицу опстег образовања. Мислим да о томе овај цовек управо говори.

Name

Игипоп

21.10.2019 05:49

По твоме западњаци су глупи а ми паметни. Па ето гдје су они а гдје смо ми

Name

РЕ РАТКО

21.10.2019 06:31

А најбоље је имати наше образовање које испира мозак да смо небески народ и да је све настало од нас ал сва среца па наса паметна дјеца не зеке ни цути зс те глупости па сва бјезе на запад. Тесла и Вук Карадјиц су исто остали на насим просторима због насег дивног образовања, васпитања и небеског мита

Name

А није Ц

21.10.2019 08:02

Овдје више не вриједи говорити, зато што је наше грађанство труло изнутра.

Name

Хеј ,Зоране.

21.10.2019 08:57

Када би ти био свестан, колико си несвесран" нека ти буде.

Name

Асистент из БЛ

20.10.2019 20:12

Хоће ли ми ко објаснити како човјек може радити и у Гимназији у БЛ, и на Универзитету у БЛ? Зар не постоји закон да се може радити на само једно радном мјесту у јавним установама? Или закон није исти за све?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кажем

21.10.2019 08:41

Ето, неко може, неко не може. Свака њему част, нико не спори његов труд, залагање, само штета је да се не организује боље расположење и не пружи прилика да људи добију стално запослење у својим "фирмама", да се зна ко гдје ради, а не мало тамо, мало вамо. То је све зато што ништа није научено, размишљано сопственом главурдом већ ГОТОВО БУДЕ ПРЕПИСАНО! Немају наши људи довољно образованости и културе, само се сви ку... дипломом, а знање или немају или га не знају пренијети дјеци, поготово што их дјеца као јединке нашег друштва поштено не занимају. Глупост се реда и то је једино критичко размишљање овдје. Игноришу се трезвене мисли бахатошћу и немаш пролаз, само мрак.

Name

Милко

20.10.2019 20:21

кад видим Висковица и Клосарца, сигуран сам да је професор у праву. У Енглеској нема таквих умова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трун у оку.

20.10.2019 20:53

Ала се налупа овај селфие мајстор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

20.10.2019 21:43

Зна ли професор колико ми имамо министара са тим Енглеским дипломама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

21.10.2019 06:13

Њима били мало факултети, па купили те енглеске докторате, а сигуран сам да не знају ни 10 ријечи на енглеском језику.

Name

Боб Роцк

21.10.2019 03:17

Јеси ли тамо упознао колегу др Дјокица

ОДГОВОРИТЕ