Скандал: Отјерали директора који је нешто добро урадио

Сјеча директора у “Шумама РС” већ је почела, али на начин, који је шокирао чак и највеће цинике.

Република Српска 19.10.2019 | 11:16
Скандал: Отјерали директора који је нешто добро урадио
Након што је објављено да је од 26 шумских газдинстава, њих чак 11 у минусу, а премијер Радован Вишковић лично поручио да ће сви директори губиташи морати да оду, први је смијењен Чедо Дачевић, директор “ватрогасац”, који је шумарију у Чајничу за само неколико мјесеци извукао из минуса од 1,4 милиона КМ. Умјесто Дачевића, за новог в.д. директора Шумског газдинства “Вучевица” Чајниче именован је Марко Мичевић, кадар СНСД.

Истовремено, рука правде је волшебно заобишла чак 10 директора губиташа, јер је само један од таквих, в.д. директора шумарије у Теслићу Мишо Стојановић, јуче остао без фотеље. На његово мјесто је именован, такође СНСД-овац Стојан Божић.

И док се смјена у Теслићу очекивала и то, како тврде упућени, не због нагомиланих губитка, него због турбуленција у локалном СНСД, смјена Чеде Дачевића у Чајничу је била као гром из ведра неба.

Дачевић, међутим, каже да није изненађен смјеном, иако је за само 10 мјесеци шумарију из минуса од 1,4 милион КМ, довео до позитивног пословања и плуса од 17.000 КМ.

-Нисам изненађен, такав је наш систем, зато и пропада. Кад су ме именовали, ја сам на састанку, пред 60 људи рекао: чим извучем газдинство из проблема, ви ћете ме смјенити и довести свог човјека – каже  за Српскаинфо Чедо Дачевић, искусни шумарски инжењер, којем је ово било трећи пут да шумарију у којој ради цијели радни вијек спасава са ивице амбиса. И сваки пут се понављао исти сценарио: Чедо спаси шумарију, а онда “они одозго” доведу “свог човјека”. Чедо Дачевић тврди да није ничији човјек и да никад није пристајао да ради против правила струке.

-Не знам како се води дом здравља, али знам како се сјече шума и руководи шумаријом, то је моје струка. Сваки пут сам пристајао да будем директор у најтежим условима, не зато што сам наиван, па дозвољавам да ме преваре и искористе, него зато да бих сачувао радна мјеста и своје Чајниче, које зависи од шумарије – каже Дачевић за Српскаинфо.

То га је, тврди, мотивисало да крајем фебурара сједне у врућу фотељу в.д. директора шумарије, коју је његов претходник, Неђо Машић, кандидат СНСД за начелника општине Чајниче, увалио у милионски минус и у један од највећих скандала у историји “Шума РС”.

Како је раније писала Српскаинфо, Машић је у газдинство инсталирао законом забрањену опрему за прислушкивање, како би уочи избора прислушкивао, снимао и уцјењивао раднике. Уз то је “пријатељској” фирми, за коју је знао да неће моћи исплатити робу, испоручио дрвне сортименте вриједне скоро милион марака, купио девастирани хотел, који је шумарији само терет….

Дачевић је за само десет мјесеци из минуса од 1,4 милиона КМ довео шумарију до плуса од 17.000 КМ, а нашао је и, бар привремено, рјешење за хотел, који је шумарији камен о врату, јер је договорио да ће спортске екипе из Србије долазити у Чајниче на припреме.

– Имао бих ја плус од скоро 200.000 КМ, али сам исплатио радницима 178.000 КМ регреса. Губиташи, као што знате, не исплаћују регрес – каже Дачевић.

Када је јуче пред крај радног времена добио вијест да му није продужен мандат в.д. директора, чиме је практично смијењен, само на елегантнији начин, Чеди Дачевићу је, каже, прво пала на памет изјава премијера Вишковића.

-Кад је рекао да ће губиташи морати да оду, знао сам да од тога нема ништа. Знао сам да је то фарса, али да је баш оволика спрдачина, нисам могао ни помислити – каже Дачевић.

Из управе “Шума РС” се нису огласили, само је за Српскаинфо незванично потврђено да ће у понедјељак бити примопредаја дужности у шумаријима у Чајничу и Теслићу. Дачевић каже да тај чин чека “чисте савјести и свјетла образа”.

Ником ништа нисам дужан, сви добављачи су измирени, радницима не дугујемо ништа, све је под конац – каже он. Дрвопрерађивачи, који су се у Чајничу снабдијевали обловином су шокирани, јер скоро једногласно сматрају да је Дачевић најбољи директор шумарије.

(Српскаинфо)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Лука

19.10.2019 09:26

Бозе сацувај..овај резим у РС-ој је тотално изгубио компас, толико су се осилили, толико су бахати, насилни и лазљиви да не знам како дио градјана у РС мозе уопсте дати глас за овакве преваранте, а истовремено и труле богатасе?! Докле, народе, докле ово трпјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

19.10.2019 10:16

То лука боту

Name

ГАНГСТЕРСКА ДРЖАВА

19.10.2019 10:30

У ГАНГСТЕРСКОЈ ДРЖАВИ НОРМАЛАН И ПОШТЕН ЧОВЈЕК НЕ МЕ БИТИ НИТИ ДИРЕКТОР НИТИ БИЛО ШТА, МИ СМО СРПСКА КЛЕПТОКРАСТИЈА КОЈА СЕ ЗАКЛАЊА БЕСКОНАЧНИМ ДИВЉАЊЕМ ПО ВЈЕРИ И НАЦИЈИ. СВЕ ЈЕ ОВО ОГАВНО.

Name

Ре

19.10.2019 10:31

Па ово је ок, Чедо се не љути, он је задузен за извлачење газдинства из минуса, Чедо кад извуче, онда нека мало одмори, а други да руководи..

Name

Ре

19.10.2019 10:34

Народ не трпи. Народ масовно одлази и оставља вас да се питате докле? Љубав према Српству, Србији , митовима... и Русији коста ...

Name

Бог Са Вама,

19.10.2019 10:42

Додикова банда, нањусила новце! све сто вреди Тај идиот мора да отуђи или унисти.

Name

Дадо

19.10.2019 11:11

Двије опстине цији су нацелници из СДС-а. Да ли је слуцајно? Наравно да није. Ево имам приједлог за Цајнице посто је пограницно мјесто. Уведи таксе за теретна возила као Градиска. И ето будзета за поправку пута И одрзавање. Иде зима

Name

Врбања Котор Варос

19.10.2019 18:41

Кад ћете отјерати ову фигуру Игора Андрића? Човјек се није снашао.

Name

.....л

19.10.2019 19:06

Ни полиција ни инспекција не смије у највеће легло криминала у Газдиснтво у Источном Дрвару.Бјељац и даље краде немилице и навелико.Шпириц га штити.

Name

...РЕ

21.10.2019 12:40

Потпуно исто су Шпирић и сарадници(Бјељац, Марчета, Дујаковић,Боснић,Граховац) урадили прошле године у ово доба у ШГ Клековача у Источном Дрвару. Смјенили момка, вд директора из Рибника, иако је извуко газдинство из минуса и покренуо производњу.Нахушкали дио нерадника против њега и оковали зграду управе даскама.У минус га управо довео директор Бјељац који због крадје огрева има већ 2-3 кривичне пријаве у Тужилаштву.Сви ћуте јер се боје Шпирића. а у Дринићу одмах срезали Галића јер је Днс.

Name

Сале

21.10.2019 15:04

Што више народ тучеш то те више воле. Нека народ треба још више тући и пљачкати

Name

Мафијаска власт

19.10.2019 09:27

Цовјек је све објаснио. Ниста за додати. Зато су оволике социјалне разлику, зато немамо слободу, правну дрзаву, миран сан, будуцност насе дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....л

19.10.2019 15:58

Ни полиција ни инспекција не смије у змијско гнијездо криминала у Истоцном дрвару у шумарији.Директор Бјељац и даље краде навелико.Шпирић га штити.Све на Суду.Тузилаштво има папире за крадју.

Name

пр

21.10.2019 12:55

Па так је Шпириц прошле јесени отјеро поштена момка директора а вратио Милоша Бијељца и Раду да наставе крадју обловине у Потоцима!Има све снимљено,папири,докази..

Name

Браво Чедо

19.10.2019 09:33

Знати да је све спрдачина и голи лоповлук што каже господин Чедо Дачевић а да се ништа неће промијенити је тако болно и поражавајуће. А нејаки Радован каже на сједници народне скупштине да је дао налог за истрагу већем лопову од себе Драгану Лукачу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.10.2019 09:33

Сад ће клошарац рећи да ово није истина , само гласати за снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

19.10.2019 09:37

Па ста тразис у снсд-у цовјеце. Прелази у неку опозициону власт. Видис да те постављају да санирас минус како би они опат имали одакле красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.10.2019 09:43

Сиротињи не треба онај ко доприноси ,вецлопови и спрдацина на рацун паметних. Сиротињо и богу си теска, па подузми несто макар због своје дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

19.10.2019 09:45

Добро досли у РС ...хаха то смо МИ..ххааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....л

19.10.2019 18:08

НЕправда

Name

СНСДу не одговарају поштени

19.10.2019 09:52

Кваре им концепт... Чуј све под конац, добављачи измирени, радници задовољни и уз то још послују позитивно!!! Секта такве не воли, јер очигледно је тај частан и поштен директор мислио својом главом.... А зна се да се мора мислити Милином главом. И раније су смјењивали Станића јер није потписао штетне уговоре, па је све то надокнадио Богданић, затим и директора ФЗО (заборавих име) па експрес о довели Кустурића који све редом потписује, чини ми се да су по истом шаблону правили и смјене у Дому здравља Градишка... Примјера је нажалост много, климоглаваца још више а часних и поштених као овај директор које можемо на прсте руке избројати све мање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудно?

19.10.2019 09:59

Није цудно. Сад це нови избори. Треба упослити нове гласаце. Извуци пареза кампању. А народ? Ма ко јебе народ. Никада о њему свакако нико није ни мислио... Овца је овца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

19.10.2019 10:12

народ су трпали у рат у ровове а они у појацке фабрика банака итд идо данас то траје !народ растјерали опљацкали и сад се бахате и бире се да задрзе легализују својим законима капитал по јавним и тајним од Русије до Кипра !!!брука невидјена

Name

...ре

22.10.2019 06:04

нови избори - нове преваре

Name

Хмм

19.10.2019 10:18

Могли би радници да те подрже па да се организују и спријече примопредају и тако покажу нешто овом лоповском систему али наравно да то неће учинити и то је доказ да нам не требају способни већ подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

19.10.2019 14:57

Ма ко пита шта раднике?

Name

Цајницанин

21.10.2019 16:06

Како брате да га радници подрже кад су сви радници прије двије године страјковали он је са својом госпођом чекао у хладовини недја да опустосе фирму. Он му је био тех директор а она десна рука. Како га није срамота да прича. Потрошили су милионе марака у половне машине. Свака част радницима сг вуцевице који су све ово издржали а ти им чедо бјежи са очију иди медју костио си исо и прије. Ко вас састави дабогда црко.

Name

клошар

19.10.2019 10:18

Све је ово масло Кошарца, поклопио исток и на све стране краде и поставља своје људе. Тако нам и треба, јебеш државу за кој су гинули Срби, а њом управљају они који правили владу БиХ у сјенци као Кошарац и Додик. Да не говорим шта су све испричали својевремено странцима Цвијановићка и Сребренка па на основу тога имају Додика у шаху. На то све додај оно дјубре портарола СНСД Ковачевића, човјека којег су се збогизјава против Срба муслимани у сарајеву стидили док је био у СДП. Замисли дјубре, јавно називао Република Шумска Српску, а данас је Србин патриота, док су они који су гинули за отаџину издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је цудно

19.10.2019 10:24

Ста се цудите, ни први ни последњи, политика је цудо, подобни владају способне су довели до просјацког стапа јер су људи са знањем, ставом и моралом сто је слуцај у цијелој БиХ, конкретно у Бн има оних који су постено радили али нису прихватали да буду марионете те су изопстени из комплетне заједнице-владајуцих али и опозиције(иста го**а). Ста и коме се обратити када нас воде неуке сарене лазе које само свој интерес гледају и грабе толико да не могу постици јер дан је исувисе кратак за све послове, управне одборе, ревизије, путовања, крканлуке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морао је отици

19.10.2019 10:29

Јер није носио торбе где је требало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

19.10.2019 10:33

Само бјезање одавде спасава и не гласање на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соломон

19.10.2019 10:54

Тако то иде гдје има лове ето снсд и днс а а гдје немс бјезанија , Миле Миле дао Бог да те треви слог да се спасемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.10.2019 11:05

Стално иста прича, њима нетребају способни, већ подобни. Ко ради поштено немозе давати њиа за разне малверзације, куповину избора, запошљавање радника као гласачку машинерију итд. Устаљена политика боље рећи шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ципела бр 49 у устима

19.10.2019 11:44

Ово је парадигма како функционисе ова власт-Као прво,постен и цестит цовјек се не уклапа у овај систем,стрци,он се третира као вирус који би мога преци на друге и зато га одмах елиминису.Као друго,цим цују да негдје постоји здрава предузеце,без дугова,са профитом,одмах постављају "провјерене" кадрове да одатле измузу све сто се мозе измусти. Прилицно сам сигуран да је овом цовјеку узето за зло сто је радницима исплатио регрес у износу од 178000 КМ умјесто да те паре усмјери негдје другдје. Рјесење насег проблема је у мало висе људског достојанства и лицне храбрости,па разбуцат ова говна,Бес демократију,то је само навлакуса за наивцине,нама баце коску да се глодјемо а они нам,тако анестезираним,приглупим,бубреге ваде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.10.2019 11:45

Куде ми је коментар,о Фацоли..ти у администрацији ноцевас...увјек мој цомент у косарици заврси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

19.10.2019 11:47

Ова власт стално поставља лопове, незналице и неструцне функционере. Њохово гесло је, вазно да је послусан. Кад цујем термин патриота мука ми додје. Себе тако називају, а не знају да су патриоте људи коју воле своју земљу и не краду је. Те "патриоте" су опљацкале РС, разориле, отјерале народ, побиле невину дјецу и људе. То су монструми. Пустос иза себе остављају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....л

19.10.2019 15:56

Ни полиција ни инспекција не смије у највеће легло криминала у Газдиснтво у Источном Дрвару.Бјељац и даље краде немилице и навелико.

Name

Не бригај се

20.10.2019 15:46

Нема потребе да полиција и инспекција улазе у газдинсто у Еаст Дрвар. Ту је све под будним оком Шпирићевим, фала му ђе чуо и ђе не чуо. Крајичком другог ока под контролом држи сусједни Дринић и дринићке шуме дакако.

Name

Политика

19.10.2019 11:49

Такви су Срби ...ваљас док требас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхунга Wунга

19.10.2019 11:56

Каква наивцина! Да је укро милилон марака био би директор до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВД

19.10.2019 12:40

Чедо нема разлог да се љути. Догодине, послије избора, опет ће на функцију. Само што ће онда дуг бити већи па ће се дуже задржати у фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

19.10.2019 13:18

Пусти Вишковићеву жваљу,млати,све што му нареде,а што он покуша сам да каже ,лупи глупости, као за струју,авион итд. па га ови изрибају. Већи шупљоглав није могао доћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

19.10.2019 13:26

У овој земљи луталица,теско је проци по заслугама ако си добар и способан кадар.Сто будете гори и неправеднији на својим радним мјестима,то це вас се висе цијенити и титрати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када Баја

19.10.2019 13:52

каже да нас све види у Србији, он види себе на челу тог "потенцијала". Зна да је већи продавач магле и патриЈотизма од било кога преко а папке би пронашао за 2 дана. Какав би му тада био имовински картон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница Шумар

19.10.2019 14:00

Смјените Тању у ШГ БИРАЧ, краде немилице и упослила своје тракторе да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.10.2019 06:00

Како досао тако и отишао. Успиио је да са кудјом потроши преко два милиона марака које су наслиједили од господина пејовића. Треба да врати аутобус који је замијенио за неки крш још се народ чуди. Какав спасилац бозе сацувај

Name

..

20.10.2019 16:17

Још хитније смјена директора у М.Граду, Рибнику и И.Дрвару.

Name

Добој

20.10.2019 21:45

Овај режим је као оне пајде у Ивковој слави..Начелниче добро што дођоште, скроз смо се били погубили. Под хитно замолити каквог начелника да им се "укаже"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајницанин

21.10.2019 11:24

Кад су радници сг вуцевице страјковали да недјо не буде директор чедо га је подржавао и дошао на мјесто тех. Директора и онда су опухалии милионе марака. Касније је раднике слао да раде у минским пољима. Какав ватрогасац.

Name

перо

21.10.2019 22:04

није ми цудно сто цуте ови сто нису били у рову али ме цудисто ови други цуте и трпе за ста се гинуло закога лезе они на сокоцу

ОДГОВОРИТЕ