Балкан је кључан за опстанак Европске уније

Европска унија, због вишегодишње кризе, неријешених сукоба и напетости унутар чланства, све мање је заинтересована да земље Западног Балкана уђу у њен савез.

Република Српска 18.10.2019 | 23:09
Балкан је кључан за опстанак Европске уније
Међутим, Балкан је од кључног значаја за опстанак Европске уније и већ сада је видљиво да ће то бити кључни штит од удара неолиберализма, организованог криминала са истока и таласа миграната, истакао је геополитички аналитичар Благоје Граховац, гостујући у емисији БН ТВ "Изазови".

"Немојте се плашити рата. Рата на нашем простору неће више бити, иако пролазимо кроз бурна времена", тврди Граховац и додаје да је Балкан стратешки кључна тачка за Европску унију.

"Европској унији пријете три цунамија - неолиберализам који прераста у фашизам, други је организовани криминал који долази са истока, а трећи цунами је огромни прилив миграната на европско тло. Сматрам да ће Балкан у будућности бити штит Европе, а у том штиту носећа греда ће бити српско-хрватско, те српско-албанско пријатељство", сматра Граховац.

Срђан Перишић, професор геополитике, оцјењује да је главна кочница ка бржем развоју овог подручја управо Брисел. Европска унија, тврди Перишић, стално пласира лажи о скорем уласку Западног Балкана у Европску унију, али има другу намјеру.

"У Европску унију више ни њени грађани не вјерују, али та глобалистичка елита и даље жели да контролише овај простор. Такође да заустави враћање Русије на овај простор, да заустави долазак Кине. Предвиђено је за ове земље само улазак у НАТО, а не чланство у ЕУ", рекао је Перишић.

Економиста Славиша Раковић тврди да је овакав став чисто политиканство, те да овај простор итекако има интереса за улазак у Европску унију. Нарочито истиче јачање Вишеградске групе која на овим просторима представља кредибилан економски савез, као одговор истоку и западу.

"Показало се да су земље Вишеградске групе створиле регионалну политику која је веома значајна за њих, прије свега у економском смислу. Ви данас имате иницијативу, које је формулисала Вишеградска група, на коридору од Финске до Атине, јер су они утврдили да су све везе бивших комунистичких земаља након приступања ЕУ успостављене на релацији исток -запад и да у том несразмјеру снаге капитала нема правих перформанси развоја тих земаља и да морају да успоставе још једну осовину сарадње", сматра Раковић.

Постојање кредибилне политике проширења ЕУ је од непроцјењиве вриједности за достизање безбједности, стабилности и просперитета на Западном Балкану. Међутим, због изостанка владавине права, неријешених сукоба и напетости, Западни Балкан је све даље од европских интеграција, наглашено је у емисији "Изазови".






БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

да

19.10.2019 00:13

Балкан је контејнер европске уније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.10.2019 08:08

У праву сте али гро тог смеца је управо домаце насе смеце на које смо навикли јер зивимо дуго са тим смецем.

Name

Цм

19.10.2019 04:20

Је о балкану овиси еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

19.10.2019 07:12

Овај перисиц је слика снсд-а, стално прича, а ништа рекао није. Одличан тандем он и жељка, исте персоне. Постављени су да аминују оно што им додик нареди. Јадни су када мисле туђом, а не својом главом. Они као неки интелектуалци, срамно. Питање дали у том снсд-у има нормалних људи тј. људи који нешто мисле, а не само да преносе туђа мишљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

19.10.2019 10:21

Пун је снсд особа (не могу рећу људи) који мисле али само о себи и својим интересима, читај: крађи, лоповлуку, корупцији, подаништву и слично . У ствари сви су такви.

Name

Влад Тепеш

19.10.2019 07:13

Нећемо више бити никакав штит. Све пропуштати у ЕУ и криминал и имигранте. Да смо знали турцима направити онда коридор до Беча.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буха

19.10.2019 09:30

Ста кљуц калауз

ОДГОВОРИТЕ