Шаровић: Додик има патолошки проблем да је главни

Проблем је његова патолошка жеља да контролише све у друштву, те чињеница да не трпи другачије мишљење и другачије политике.

Република Српска 18.10.2019 | 16:24
Шаровић: Додик има патолошки проблем да је главни
Оцијенио је ово у разговору за Вијести.ба предсједник СДС-а Мирко Шаровић, осврћући се на низ оптужби и критика које је у интервјуу за РТРС изнио први човјек СНСД-а и члан Предсједништва БиХ на рачун опозиционих странака у Републици Српској.

Додикова констатација да ће "бити посљедица" уколико се Савјет министара БиХ формира без СНСД-а, сматра Шаровић, може се схватити и као својеврсна пријетња.

"Има он обичај да изриче такве ствари... Мислим да је у свом иступу 30-ак пута поменуо Бранислава Бореновића и мене, чак и на непристојан начин. Додик у свом хаосу и нервози потпуно непотребно подиже тензије и ствара лошу атмосферу. Проблем је његова патолошка жеља да контролише све у друштву, те чињеница да не трпи другачије мишљење и другачије политике. Но, то је његов проблем.

Ми нисмо иста странка. Размишљамо другачије и сматрамо да друштво треба мијењати. Он није особа која може било шта дати овом друштву и Републици Српској, изузев проблема изолације у који Република Српска неповратно тоне", упозорава Шаровић.

Неистините тврдње о подршци статусу qуо

Наш саговорник подсјећа да СНСД више од годину дана са својим партнерима преговара о формирању власти на нивоу БиХ.

"Додик је своје партнере изабрао сам и нико му не смета у преговорима. Нико му не спори ни да има најбољи изборни резултат. Но, он се обраћа и другим политичким опцијама, превасходно СДС-у и ПДП-у, те у нама налази неке кривце, вјероватно мислећи да опозиција треба да ћути и не износи своје ставове.

Не видим разлог зашто је у параноји када је у питању опозиција. Што смо гласнији, тиме више остварујемо своју политичку улогу као опозициона странка", истиче Шаровић, који је и министар спољне трговине и економских односа БиХ, те новоизабрани посланик СДС-а у Парламенту БиХ.

Шаровић отворено поставља питање зашто предсједник СНСД-а спочитава сарадњу СДС-а са СДА-ом.

"СНСД је у савезу са СДА 13 година. Грлили су се, љубили, најављивали куле и градове. Додик опет преговара са СДА и не може да постигне договор. Господине, имаш прилику и искористи је! Нису ти криви ни Мирко Шаровић, ни Бранислав Бореновић, ни СДС, ни ПДП, нити било ко други", категоричан је први човјек СДС-а.

Према његовим ријечима, опозиционе странке у Републици Српској свјесне су да су њихове шансе за улазак у нови сазив Савјета министара БиХ врло мале и скромне. Но...

"Једноставно морамо да дигнемо свој глас и јасно кажемо свој став о актуелној ситуацији, посебно о блокади рада Парламента БиХ. Рекли смо да овако више не може или не треба да буде, те да неке ствари треба мијењати", напомиње наш саговорник.

На оптужбе члана Предсједништва БиХ да СДС и ПДП пружају подршку лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу у одржавању политичког статуса qуо, Шаровић одговара: "Никада ниједну ријеч нисмо казали у прилог таквој тврдњи".

"Увијек смо говорили 'Изволите, формирајте власт. Немојте нас ништа питати и узимати у уста. Имате партнере, преговарајте са њима, али немојте нас називати кривцима за свој неуспјех'", додаје предсједник СДС-а.

Деблокирати рад Парламента и пријеко потребни новац

Како наглашава, проблем управо лежи у чињеници да СНСД са својим партнерима не може направити искорак у формирању власти дуже од годину дана.

"Једина иницијатива коју смо покренули јесте да се одблокира рад Парламента БиХ, прије свега Представничког дома. Ми имамо своје представнике у овом дому, легитимни смо и говоримо свој став. Затражили смо одржавање сједнице јер на усвајање чека 40 закона, те мноштво споразума и уговора у финансијској вриједности од двије милијарде КМ, од којих једна милијарда иде за Републику Српску.

Све то стоји јер СНСД-ов човјек не дозвољава заказивање сједнице Представничког дома БиХ како би се одблокирала средства и пријеко потребан новац усмјерио у путну мрежу Републике Српске, санацију клизишта, регулацију ријека и слично", истиче Шаровић.

Умјесто деблокаде, додаје, рад Парламента се намјерно блокира и користи за надметање и уцјене у вези са формирањем Савјета министара БиХ.

"Ако они који су надлежни за заказивање сједница блокирају тај процес, треба да буду смијењени. То нема никакве везе са формирањем власти, коалицијама, Изетбеговићем, Додиком или било ким другим, него са усвајањем закона и деблокадом новчаних средстава. Тражимо заказивање сједнице и то је легитимни захтјев опозиције. Да ли ћемо у томе успјети, питање је. Можда ће бити нека већина која ће рећи да то не треба радити", наводи Шаровић.

О аргументу српског члана Предсједништва и предсједника СНСД-а да ће "пројеката бити, али да је важније очувати право на политичко представљање и легитимни избор Републике Српске", Шаровић каже: "То је немогућа и сулуда теза коју изриче личност на тако важној позицији".

"Позивамо Додика и СНСД-ове представнике да одрже сједницу Представничког дома БиХ како би се усвојиле пријеко потребне одлуке. Ми ћемо придружити своје гласове њиховим. Не тражимо ништа друго, осим да изврше своју друштвену улогу због које су изабрани на позиције. Нема то везе ни са формирањем Савјета министара, ни са легитимитетом, нити са било чим о чему Додик погрешно говори", наглашава наш саговорник.

Акциони план усаглашен са институцијама Републике Српске

Посебно се осврнуо на тврдњу да је актуелни сазив Савјета министара БиХ усвојио Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије, који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, без сагласности Владе Републике Српске, те да су министри из СДС-а и ПДП-а срушили механизам координације, као и да урушавају уставни поредак Републике Српске и њена уставна права да одлучује о уставним питањима из своје надлежности.

"Додик очито има лошег савјетнике који га погрешно информишу. Или можда има лоше намјере, па о томе говори на такав начин. Све што је рекао о Акционом плану је обична лаж, коју по ко зна који пут изриче особа на тако високом нивоу као што је члан Предсјендиштва БиХ из Републике Српске", каже Шаровић.

Чињенице су, тврди, потпуно другачије.

"Од мноштва мјера које треба да испуни БиХ, 691 мјера у потпуности је усаглашена са надлежним институцијама из Републике Српске и ФБиХ, док је за 38 мјера, које у овом процесу нису усаглашене, у Акционом плану јасно констатовано да није постигнута сагласност о томе ко је надлежан да их донесе, као и да ће овлаштени представници из Републике Српске и ФБиХ, те са нивоа БиХ, ова питања ријешити кроз постојећи механизам координације", појашњава он.

Како закључује, то је једина истина, а све остале тврдње су лаж, манипулација и обмана.

"Погубно је што такве дезинформације долазе са високе функције као што је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске", потцртава Шаровић у разговору за Вијести.ба.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

на залост

18.10.2019 14:57

Саровиц је апсолутно у праву ал народ ипак висе обозава мале и велике баје а то је миле одавно увео у праксу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

18.10.2019 16:13

Бурле је лопов и будалетина.

Name

Ре

18.10.2019 17:56

Управо нажалост, можемо ми њему налазити разне грешке и недостатке, међутим он јесте јак, има моћ и велику контролу.

Name

Јоја

18.10.2019 15:27

Саровицу најјаци си...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.

18.10.2019 18:45

Ма ко ти је најјачи. Шаровић? Да је имало јак рпво би бар 10% своје странке почистио, а не држао онаке хоштаплере ко Цицко и слични њему. Не браним овог другог, овај је зло, али и Шаровић је мутан. На жалост, велику свих грађана који не побјегну одавде.

Name

Бајкер

18.10.2019 15:36

Рјесавај ово Мирко царе Преузмите власт и зазварајте стоку

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

18.10.2019 16:10

Поштовани,моломо Бога да вашим знањем ,честитошћу и храброшћу скинете са наше грбаче ову ненародну власт.Откако су на власти ми смо као мишеви у рупама без имало жеље да учествујемо у животу који нам је креиран.То што нам нуде није ни наше васпитање ни наш патриотизам ни наша култура ни наше потребе.Предуго траје наше одустајање од живота.

Name

Дими

18.10.2019 15:55

Браво министре, Ви сте једини прави и искусни политицар у цијелој БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДодикКикс

18.10.2019 16:12

Ма Додик је прослост - само да се договоре нормални људи и политике - да збаце једном ову диктатуру. Па поцео да пријети људима који немају везе са опозицијом, са власцу. Није добар са главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубимирка

18.10.2019 16:16

Ех да је висе оваквих људи у структури власти далеко би ми као дрзава догурали, а не онако примитивни као Додик да владају. Свака цаст Саровицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

18.10.2019 16:21

Рјесавај ово Мирко царе Преузмите власт и зазварајте стоку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

18.10.2019 16:23

Па зар није главни? Ти сигурно ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звеки

18.10.2019 16:25

Мирко је нањусио да бих могао бити у власти а Додик се у*акио да остане без фотеља СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

18.10.2019 20:46

само стрпљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине

18.10.2019 20:50

Саровицу свака вам цаст,све сте у праву! Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брандо

19.10.2019 03:20

Милорад додик није нико ми ниста, осим један психопата који је комплет народ повукао на дно социјалног бунара. Криминалац који застрасивањем пласи сопствени народ. Једном рецју народни дусманин.. Фујј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прцо

19.10.2019 05:19

Мило Дјукановиц је мала беба за Милорада Додика.највеци криминалац сто се бави политиком је Милирад Додик. Унистит це све само да он обстане и сацува своје паре стецене криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.10.2019 05:43

Бурлито је проклети лопов лажов и апсолутиста и сигурно има дијагнозу. Али Мирко ти си пеницилин за њега.

ОДГОВОРИТЕ