ЕЛ: Брутални Бајерн, партија живота де Колоа, славио ЦСКА...

Монструозна четвртина Мајка Џејмса, а не ваља ни кад он изађе: ЦСКА излупао Шведов Химки! Рутинских 99:86 за Московљане.  Шарас пробудио Жалгирис на време, Реал Мадрид растурен за пет минута! Ледеј се није могао зауставити.  Прва победа литванског Евролигаша.  Партија каријере полуделог Де Колоа!!! За прву победу Фенера.  Симултанка Француза против Басконије.  Шок у Атини, сјајни тандем Мицов - Скола скалпирао ПАО, Калатес све упрскао на крају! Армани победио у неизвесној завршници.

Кошарка 17.10.2019 | 23:05
ЕЛ: Брутални Бајерн, партија живота де Колоа, славио ЦСКА...
Тренери других клубова се вероватно не би усудили да ваде “усијаног“ играча. Али Димитрис Итудис има луксуз да може да комбинује. Мајк Џејмс је одиграо монструозну прву четвртину, да би у наставку управљач преузео Вил Клајбурн и Химки је пао и пре но што је схватио шта му се дешава. У трећем колу Евролиге и трећа победа ЦСКА, који је у Москви нанео Химкију први пораз у новој сезони – 99:86.

Одлучујућа предност направљена је у првом полувремену. Тачније, кренуло је чим је Џејмс први пут ухватио лопту у руке. Сипао је са свих страна, није могао да стане. МВП првог кола Евролиге још једном је показао да је сигурно у ТОП 5 плејмејкера који не играју у НБА лиги, на страну то што уме да игра за себе. Само у првој четвртини невероватних 18 поена Џејмса уз три асистенције и два скока! Ништа му нису могли гости и ЦСКА је повео са 29:20.

И шта је онда урадио Итудис? Извео га из игре и држао га на клупи све до два минута пред крај полувремена. Али не мари, минут пре краја прве деонице дао је Клајбурну прилику да се загреје. И кад је у другом кварталу Џејмс одмарао Клајбурн је ударао. Његових 10 поена у том периоду и ЦСКА остаје на двоцифреној предности – 54:44.

Алексеј Швед је све време покушавао да приближи свој тим, али имао је и он бољих вечери, а свакако није могао сам против Армејаца. Кад год би Химки запушио једну рупу отвориле би се две нове, па се свако од 10 играча московског тима које је Итудис изводио на терен уписао у листу стрелаца. Средином треће деонице предност је тако нарасла на 71:55 и Химски се предао. Девета победа ЦСКА у последњих 10 судара са земљацима.

На крају, 28 поена Џејмса уз три скока и пет асистенција за индекс корисности 26. Клајбурн је стао на 21 поену и шест скокова, Дарун Хилијард је добацио до 13, а Данијел Хекет до 11.

На другој страни још један солистички концерт Алексеја Шведа, 25 његових поена уз шут за два поена 1/7, истина и доста бољих 6/11 за три, те 18 кошева Девина Букера,12 Јаниса Тиме и 11 Даириса Бертанса.

Шарас пробудио Жалгирис на време, Реал Мадрид растурен за пет минута! Ледеј се није могао зауставити. Прва победа литванског евролигаша.

Коначно! Прорадио је Жалгирис на какав смо навикли и какав смо очекивали.

Литвански великан је после два пораза у прва два кола, вечерас нокаутирао Реал Мадрид и победом 86:73 најавио да ће опет бити битан фактор у Евролиги. Американац Зек Ледеј је пружио сјајну партију и био јунак победе над Краљевским клубом. Шарунас Јасикевичијус је опет погодио са појачањима… Иако су претходног лета остали без Брендона Дејвиса, Арона Вајта, Леа Вестермана, Нејта Волтерса и других, Литванци су опет створили респектабилан тим.

Реал је вечерас растурен сјајном игром у последњих пет минута када је Жалгирис после 67:67 направио серију 19:6 и печатирао победу.

Идеално је Жалгирис отворио меч. Најџел Хејс је шутем споља и сјајним кретањем потпуно растурио одбрану Реала пошто високи Таварес није могао да га испрати. Хејс је постигао свих десет првих поена Жалгириса за вођство 10:2. Реалов додатни проблем су биле Кампацове две личне у првих 50 ескунди меча због који је морао на дуго хлађење.

Ипак, успели су Рендолф, Дек и Лапровитола да оставе госте у игри, постигли су 13 од Реалових 15 поена у првој четвртини и ухватили резултатски прикључак.

У другој четвртини је стало и Хејса, али се разиграо Зек Ледеј и одржавао је вођство домаћег тима. На другој страни се распуцао Џејси Керол и са седам поена обезбедио Реалу подношљивих “минус четири” на полувремену. Јесте Реал примио 34 поена за полувреме, али је имао и адуте у нападу. Уз Керола се истицао и Мики.

Тајно оружје Краљевића у трећој четвртији је био Фабијен Козер који је серијом од шест поена истопио предност Жалгириса, а Кампацо је тројком за 48:47 донео Реалу прво вођство на мечу. Сјајно је у тим тренуцима играо и Ентони Рендолф док је Хејс постигао прве поене после оне сјајне прве четвртине. Меч је упао у егал и два тима су почела да се смењују у вођству пред последњи квартал.

Кампацо је новом тројком за 62:57 отворио последњу четвртину и деловало је да Реал преузима контролу над утакмицом... Али Зек Ледеј је одиграо фантастичну ролу када је било најпотребније. Са осам поена за мање од пет минута је вратио Жалгирис у егал, а потом и вођство. Феноменалну одбрану је играо Жалгирис у последњих пет минута, а Реал није имао решење у нападу. За три минута су дали само два поена са линије пенала. А Ледеј и Улановас су преузели улогу егзекутора и завршавали нападе који су долазили из сјајне одбране. Тројка Улановаса за 80:73 минут и по пре краја је преломила питање победника и Жалгирис у завршници је дошао до убедљиве победе.

Ледеј је са 26 поена за 27 минута (9/12 за два) у девет скокова био апсолутни јунак победе. Хејс је остао на 15 поена, Григонис је додао 13, а Улановас 10 поена. Код Реала је на висини задатка једино био Ентони Рендолф са 15 поена, остали су имали неке добре минироле али нису били константни. Руди Фернандез је убацио само два поена, Љуљ је дао девет али уз шут 2/8, Кампацо је шутирао из игре 2/7... Жалгирис је ’убио’ Краљевиће у скоку (33:21), имао 50 одсто шута за три поена који није баш форсирао (8/16), а био је бољи и осталим битним елементима.

Партија каријере полуделог Де Колоа!!! За прву победу Фенера. Симултанка Француза против Басконије.

Нандо Де Коло је ушао у лудачку серију и Фенербахче је дошао до прве победе у Евролиги ове сезоне. После пораза у Мадриду и Београду, турски великан је вечерас уз симултанку француског репрезентативца сломио Басконију у Истанбулу – 87:80. 

Чудесни Де Коло је меч завршио са 39 поена, одиграо партију каријере и био нерешива енигма за одбрану Басконије. У очају су се мењали чувари, покушавале се разне врсте одбране, али лека за Де Колоа није било. Одиграо је невероватну утакмицу и показао да ће бити огромно појачање за Фенер ове сезоне. Био је на корак од рекорда Евролиге по броју постигнутих поена у једној утакмици. Само два поена су му фалила да изједначи рекорд који заједнички држе Алфонсо Форд, Карлтон Мајерс, Боби Браун и Каспарс Камбала који су долазили до коте 41. Али у последња три минута је стао, убацио само два поена и пропустио прилику да испише историју. Чини се да није ни био светсан докле је догурао, нити је јурио рекорд. 

А да не беше њега, било би чупаво. Опет се Фенер мучио и опет је то деловало далеко од форме која се очекује од оваквог тима. Весели и Вестерман нису ни близу свог највишег нивоа, опет је фалио Ловерњ, а нека појачања осим Де Колоа се још траже.

Дуго је Басконија мучила Фенер али је поклекла у финишу. Гости су водили скоро целу прву четвртину, а Шенгелија и Шилдс су лако пробијали одбрану Фенера. Ипак, Нандо де Коло је од почетка био расположен и одржавао је Фенер у игри. Прву четвртину је завршио са 10 поена и био најзаслужнији за нерешен исход на крају првог квартала (22:22). И у другој четвртини је Француз као локомотива вукао Фенер, додао још 12 поена и полувреме завршио са 22 постигнута поена. А Фенер је на велики одмор отишао са три поена предности пошто је Де Коло везао осам последњих поена (39:36).

Фенер је заиграо боље у трећој четвртини, Де Коло је наставио да сипа, било је и по осам поена разлике за Турке, али Басконија се некако одржавала захваљујући Шилдсу и Хенрију. Де Коло је у трећем кварталу убацио девет поена, а Фенер је у последњих 10 минута игре ушао са пет поена предности (63:58).

Коначно, у последњој четвртини, Де Коло је још једном ушао у серију и довео Фенер до вођства од 75:68 које више није испуштао. Било је и 11 разлике, а Де Коло је мало прикочио и у последњих пет минута постигао само два поена.

Француз је за два поена шутирао 12/15, тројке 3/6, пенале 6/7, имао по три скока и асистенције од којих је једна била ласерска за куцање Веселог. Укупан индекс корисности му је износио 44. За 31 минута на паркету! У сенци Де Колоа су били сви остали, Весели је додао девет поена, Датоме осам, Калинић и Диксон по седам... На другој страни је Шенгелија убацио 18 поена, Шилдс 17, Хенри 15...

Бруталност Радоњићевог Бајерна отишла на плус 41 против хита Евролиге! Немилосрдни Баварци! 

Асвел је са две победе у прва два кола постао хит Евролиге, а онда је вечерас брутално спуштен на земљу у Минхену. Бајерн који са клупе предводи Дејан Радоњић је био без милости и на крају славио са огромних – 104:63.

Баварци су у понедељак доживели шамар у Купу Немачке где су испали од Бона, а вечерас су на Асвелу истресли сав бес и забележили другу победу у Евролиги.

Од првог до последњег напада је трајала сурова доминација Бајерна. Од почетка је Бајерн немилосрдно газио Французе који су само у једној четвртини успели да пребаце границу од 20 поена. Већ у уводној четвртини је било огромних 18 разлике уз 30 постигнутих поена Бајерна. На полувремену је било плус 22, а пред крај треће четвртине чак 30 разлике. Међутим, Бајерн није стао ни када је осигурао победу. Дејан Радоњић није имао милости за земљака Звездана Митровића на другој страни и Баварци су у последњем кварталу дошли до максималних плус 45 (98:53)!

Колико је ово била савршена тимска кошарка једне екипе, најбоље говори то што су се сви кошаркаши Бајерна уписали у стрелце, а нико није пребацио границу од 20 поена иако је тим укупно дао  104 поена. Све је вечерас полазило за руком Бајерновим кошаркашима... За три поена су шутирали невероватних 83,3 одсто (10/12)! За два поена су имали 56 одсто (31/55), а са линије слободних бацања 12/14. Имали су дупло више скокова од Авсела (35:17), дупло више украдених лопти (10:5), дупло мање изгубљених лопти (6:18), више асистенција (24:16).

Маодо Ло је био најефикаснији у Бајерну са 19 поена, Ђедовић је убацио 14, Лучић и Ципсер по 12, Лесор 10, а само су Кинг и Радошевич постигли мање од пет поена од домаћих играча. Иначе, Лучић је меч завршио без промашаја: 4/4 за два, 1/1 за три, 1/1 са линије пенала. У очајном тиму Асвела је најефикаснији био Дио са 13 поена.

ПАНАТИНАИКОС - ОЛИМПИЈА МИЛАНО 78:79 (20:24, 18:14, 19:23, 21:18)

И док је Бајерн држао час кошарке, Панатинаикос је у Атини имао све у својим рукама и то им свеједно није било довољно. Они су у неугодном мечу против Олимпије из Милана играли врло тесан меч током највећег дела меча.

Водили су гости из Италије после прве деонице четири поена предности, ПАО је узвратио истом мером, захваљујући Калатесу и Митоглуу.

Наставило се у сличном ритму и у наставку, поново је Милано био упоран, а у последњих 10 минута су ушли са +4 на семафору. Ипак, Грци ће бити разочарани што су остали без тријумфа.

Направили су поприлично брзо преокрет у четвртој четвртини, пре свега јер су је отворили серијом 11:0. Да се Милано неће предати постало је јасно када су уследиле узастопне тројке Мицова, Брукса и Рола.

ПАО је на два минута до краја имао четири поена, али је уследила одлична завршница гостију 7:2 у којој је Мицов постигао пет узастопних поена и која им је била довољна за минималну разлику и другу победу у Евролиги ове сезоне.

Калатес је предводио Панатинаикос са 23 поена, док је Џејкоб Вајли додао 17 (уз 7 скокова). У тиму Милана највише поена убацио је Владимир Мицов (18, четири скока), Луис Скола је био на прагу "дабл-дабл" учинка са 17 поена и девет скокова, да би Мајкл Рол додао 16.

Шок у Атини, сјајни тандем Мицов - Скола скалпирао ПАО, Калатес све упрскао на крају! Армани победио у неизвесној завршници.

Изузетно занимљиво вече у Евролиги је употпунила и изненађујућа победа миланског Арманија у сјајној утакмици у Атини. Италијански евролигаш је  неизвесној завршници савладао Панатинаикос 79:78.

Ник Калатес је могао да буде јунак утакмице, али је на крају промашио шут за победу. Улагу хероја Арманијеве победе је на крају приграбио анонимни Рикардо Мораскини који је извео прва слободна бацања у каријери у Евролиги, али су то била бацања вредна победе. Десила су се осам секунди пре краја када је ПАО водио 78:77, а Мораскинију није задрхтала рука и погодио је оба за вођство. У последњем нападу је најефикаснији играч утакмице Ник Калатес преузео одговорност, гађао „двојку“ од таблу и промашио.

Мораскинијева бацања су пресудила на крају, али су архитекте Арманијеве победе били Владимир Мицов и појачање Луис Скола. Србин и Аргентинац су заједно убацили 25 поена и уз Мајкла Рола били најбољи у победничком тиму.

Екипа Етореа Месине је од почетка играла боље, а невероватни ветеран Скола је постигао чак 11 од првих 18 поена Арманија и био најзаслужнији за вођство на крају прве четвртине (24:20). Успео је ПАО да у другом кварталу узврати истом мером и на полувреме се отишло без победника (38:38).

Почетак другог полувремена је припао Арманију који је дошао до пет разлике, а Скола до укупно 17 поена. Разиграо се Владимир Мицов, почели су и остали да погађају, док су Американци држали ПАО у игри и екипе су се смењивале у вођству. Тројком Рола, Армани је у последњих десет минута игре ушао са благим вођством (61:57).

ПАО је боље отворио последњи квартал и на крилима Вилија и Калатеса повео са озбиљних 68:61 пошто Армани скоро пет минута није успевао ништа да погоди. А онда је коначно Мицов убацио тројку, Брукс и Рол за њим урадили исто и Италијани су преокренули.

Када се ломило у последњих три минута, Владимир Мицов и Ник Калатес су све узели у своје рукје. Србин је везао пет поена, Калатес убацио осам поена заредом док је трајала резултатска клацкалица. Пола минута пре краја, Калатес је погодио за 78:77, Серхио Родригез промашио тројку и ПАО је био на прагу победе. Али офанзивни скок Мицова је био злата вредан и донео је фаул Калатеса на Мораскинију после чега је уследила поменута завршница. Италијан је погодио оба бацања, Калатес промашио и Армани је славио.

Калатес је са 23 поена, пет скокова и четири асистенције на крају испао трагичар. Вили је после њега био најефикаснији у домаћем тиму са 17 поена, а Американци Фредет, Рајс и Томас са укупним шутем из игре  6/21 закопали ПАО.

Мицов је са 18 поена био најефикаснији у победничком тиму (4/6 за два, 3/6 за три). Скола је био сјајан са 17 поена и девет скокова. Рол је додао 16. Серхио Родригез је убацио 10, али уз шут из игре 4/14.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар