Црвени аларм у Милану!

Суноврат нема ко да заустави, минус отишао на 146. 000. 000 евра! Банкрот поново куца на врата?!

Фудбал 17.10.2019 | 18:46
Црвени аларм у Милану!
Узбуна, црвени аларм у Милану! И не, не ради се само о ужасним резултатима и 13. месту на табели. У питању су финансије. Росонери из месеца у месец стоје све слабије и слабије, а дугови се од одласка Кинеза само гомилају.

Клуб је данас поднео званичан извештај у коме јасно пише: дефицит за сезону 2018/19 износи чак 148.000.000 евра, уместо пројективаних 90.000.000. И сада би неко могао да каже: "Па какав је то проблем, поједини енглески клубови дугују по 500 и 600 милиона евра"?! Да, али ситуација је овде драстично другачија. Јер Милан просто не послује здраво, не стоји на својим ногама и нема начина да дуговања покрије, за разлику од клубова који само захваљујући маркетингу формирају астрономске буџете и без по муке излазе из минуса.

До одласка Кинеза Милан је био у минусу 20.000.000 евра, сада његов реалан дуг износи чак 146.000.000 евра! Американци који су дошли очито нису пословали домаћински, како се то обично каже. Број запослиних је порастао, плате играча и особља такође су неразумљиво увећане и само на те две ставке клуб је изгубио 35.000000 евра.

Наравно, овај финансијски колапс прати значајно смањење прихода. Мало капиталне добити, премало новца од трансфера и спонзора. И све то долази као логична последица лоших резултата. Милану је УЕФА изашла у сусрет пролетос. Направљен је компромис, Росонери су одустали од Европе како би средили књиге и спремно ушли у борбу за Лигу шампиона у новој сезони, међутим већ после првих неколико кола јасно је да од тога нема ништа. Биће то, сва је прилика, шеста сезона без елите, а такав фудбалски конгломерат без Уефиних милиона просто не може да се издржава.

Математика је јасна: Недавна истраживања фудбалске опсерваторије ЦИЕС показала су да је тренутни састав Милана 14. најскупљи у Европи. Росонери су само прошлог лета потрошили 90.000.000 евра на довођење шесторице играча (Тео Ернандез, Раде Крунић, Рафаел Леао, Исмаел Бенасер, Лео Дуарте и Анте Ребић), пре тога, у јануару, још 70.000.000 (за Лукаса Пакету и Кшиштофа Пјонтека), тако да вредност комплетног тима износи 408.000.000 евра. Неки од поменутих играча били су изузетно тражени на пијаци, самим тим Милан је морао да им омогући плате које нису биле у складу са тренутном финансијском ситуацијом. И ствар је очито измакла контроли.

Јер клуб који неколико година не може да сравни књиге и осигура прођу код Уефиних контролора за фер-плеј не би смео себи да дозволи толика улагања без реалног покрића и пројектованих прихода у рубрици "загарантовано"...

До сада се углавном нагађало, оцене су биле мање-више паушалне. Сада се може рећи да је извесно - Милану ће требати много година да се врати међу најбоље европске клубове.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар