Смјернице ВСТВ-а ишле у корист зараде Милана Тегелтије у арбитражама

Предсједник Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Милан Тегелтија је 2018. године – мјесец дана након што је у три арбитраже зарадио износ због којег би могао прекршити Смјернице за спречавање сукоба интереса – затражио повећање дозвољене границе зараде од накнада за судије и тужиоце, показује анализа Балканске истраживачке мреже Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Босна и Херцеговина 16.10.2019 | 14:45
Смјернице ВСТВ-а ишле у корист зараде Милана Тегелтије у арбитражама
Он је тражио да се проценат накнаде повећа са 20 на 40 посто просјечне плате носилаца правосудне функције. За БИРН БиХ је казао да му нису у потпуности исплаћене све накнаде из три арбитраже.

“Не мислим да сам прекорачио ни један дио у тим Смјерницама. Мислим да сам унутар Смјерница са 40 посто. Ја сам унутар Смјерница. Мени није ништа исплаћено у оквиру тих 20 посто”, каже Тегелтија и додаје да није знао колики ће износ зарадити када је договарао рад на арбитражама

Већина чланова ВСТВ-а одбила је да одговори на питања БИРН-а БиХ око измјена Смјерница и Тегелтијине зараде. У Мисији ОЕБС-а у БиХ казали су да сматрају како предсједник Тегелтија није био довољно пажљив и отворен у вези с накнадама и да је о томе требао обавијестити надлежну комисију и друге чланове ВСТВ-а.

Нејасне и (не)обавезујуће Смјернице

Смјернице о спречавању сукоба интереса ВСТВ-а су оставиле простора за широк начин тумачења и нису навеле да ли се ради о бруто или нето плати, како се израчунава просјечна плата, нити да ли се годишња зарада збраја или се за сваки посебан случај рачуна одвојено.

Према Тегелтијином тумачењу, проценат се рачуна на основу највеће годишње, а не просјечне плате у правосуђу, како је наведено у Смјерницама. Највећу плату у правосуђу има предсједник Суда БиХ и она износи до 6.500 КМ с доприносима, тврди Тегелтија.

Током првог разговора с БИРН-ом БиХ, Тегелтија је рекао да му је исплаћен пуни износ једне арбитраже од 30.000 КМ. Тај износ накнаде даје проценат од 38 посто у односу на највишу плату од 6.500 коју је навео Тегелтија. У накнадном писаном одговору је навео да му је током 2018. године исплаћена само половина једне арбитраже односно 15.000 и друга накнада од 7.000, што је укупно 22.000 КМ. Прва накнада даје проценат од 19,2 посто а збирна годишња проценат од 28 посто, у односу на највећу годишњу плату од 78.000 КМ.

Из фирме која је требала исплатити арбитражну накнаду нису одговорили на упит БИРН-а БиХ колики износ су му исплатили до краја 2018. године.

Тегелтија сматра да је неправилно третирати три учешћа у арбитражи као један ангажман и из “такве погрешне почетне премисе извлачити било какве закључке”.

“Према томе, ни један исплаћени износ за посебно уговорену активност арбитра не прелази износ предвиђен Смјерницама о спречавању сукоба интереса ВСТВ-а, а не прелазе га ни сви заједно”, каже Тегелтија.



Из Мисије ОЕБС-а, која надгледа рад правосуђа, за БИРН БиХ је речено да је Тегелтија могао бити пажљивији када је прихватио послове арбитра. Спречавање сукоба интереса подразумијева да су индивидуална одговорност и особни примјер од највеће важности, сматрају у ОЕБС-у.

Током 2018. године Тегелтија је био арбитар у три случаја и одлуком суда је зарадио 44.000 КМ, о чему је у мају 2019. писао онлине магазин “Журнал”. Тегелтија је потврдио да је био арбитар у три случаја, што показују и документи у које је БИРН БиХ имао увид. Арбитражни суд је у два случаја одредио да ће се Тегелтији исплатити износ од по 7.000 КМ, а у једном случају износ од 30.000 КМ. Овај посљедњи износ премашује половину Тегелтијиних укупних годишњих прихода од око 51.000 КМ.

Неколико седмица након одлуке о исплати износа од 30.000 КМ, 27. новембра 2018. године, на сједници ВСТВ-а је, на приједлог Тегелтије, једногласно донесена Одлука о измјени Смјерница, гдје се износ накнаде повећао на 40 посто.

До измјена процената, тврди Тегелтија, дошло је због усклађивања Смјерница са ранијом иницијативом за измјену Закона о ВСТВ-у.

“До измјене процената са 20 на 40 посто дошло је ради конзистентности односно због усклађивања Смјерница са иницијативом за измјену Закона о ВСТС која је урађена знатно прије и која предвиђа управо проценат од 40 посто и са тим су се сложили сви чланови ВСТС, јер је било неразумно да у Смјерницама прописујемо мањи проценат него што смо га предвидјели у измјенама Закона о ВСТС”, каже Тегелтија.

Према Тегелтији, Смјернице свакако представљају “упућујући” документ и нису обавезне.

“Оне не представљају подзаконски општи акт који се зове правилник и који прописује нешто на основу закона”, каже Тегелтија за БИРН БиХ.

Мисија ОЕБС-а у БиХ има другачије мишљење о обавезности Смјерница.

“Иако није нужно погрешно рећи да Смјернице за спречавање сукоба интереса у правосуђу не представљају закон или пропис, не слажемо се са ставом да нису обавезујуће, јер су утемељене у закону – укључујући Закон о ВСТВ-у БиХ, који предвиђа да чланови ВСТВ-а буду особе високих моралних квалитета и професионалне непристрасности – а говори и о неспојивости правосудне функције с обављањем других послова”, наведено је у одговору из ОЕБС-а.

Тегелтија је рекао да није унапријед могао знати колике ће износе зарадити у арбитражама, јер се износи не одређују уговарањем, него тарифама за арбитре.

“Када је уговарана арбитража, уговарана је најнижа могућа и сви могући одбици”, каже Тегелтија.



Различити ставови о износима плата

У Смјерницама за спречавање сукоба интереса у правосуђу се након измјена наводи да “накнада за образовне и стручне активности треба бити разумна и не би требала прећи износ од 40 посто просјечне годишње плаће носилаца правосудне функције у БиХ”. Тегелтија је појаснио да се то односи на највећу исплаћену плату у правосуђу.

У одвојеном одговору, ВСТВ БиХ је за БИРН БиХ рекао да “нема увид у стварно исплаћене плаће судија и тужилаца, тако да не можемо прецизно утврдити која је ‘највећа исплаћена плаћа у правосуђу за 2018. годину’”. У наставку одговора је наведено да основна мјесечна плата предсједника Државног суда, која укључује порез на доходак, може износити до готово 5.000 КМ.

Тегелтија сматра да Смјернице нису прекршене јер се приходи рачунају за једну календарску годину.

“Накнадни пропис увијек ставља ван снаге претходни пропис. У истој години су донесене те Смјернице и оне су кориговане”, каже Тегелтија.

Чланица ВСТВ-а Амила Мимица-Куносић је рекла како сматра да се промјене у Смјерницама не могу примјењивати ретроактивно и објаснила да “тачка 3” Одлуке о измјени Смјерница наводи да “одлука ступа на снагу с даном доношења”.

“Ако се изузетно донесе неки пропис па се жели примијенити на неке ситуације прије доношења тог прописа, онда се то мора искључиво регулисати”, каже Мимица-Куносић.

Она је казала да су Смјернице “недоречене” и да не може тврдити да ли их је Тегелтија прекршио јер нема све документе, али да чланови Вијећа морају водити рачуна о одредбама, те да се не може рећи да су Смјернице упућујуће.

“Како ћемо тражити од носилаца у правосуђу да их поштују и да сматрамо да крше етичке кодексе ако се чланови Вијећа не понашају у складу са Смјерницама”, каже Мимица-Куносић.

Зашто постоје Смјернице?

Судија Суда БиХ Бранко Перић је за БИРН БиХ казао да ВСТВ “одавно игнорише властите акте, сводећи их на произвољно тумачење”.

“Донијети правни акт о властитом понашању па као творац тврдити да није обавезујући јесте апсурд. Зашто су га и за кога доносили?!”, каже судија Перић.

Перић је казао да је “правни нонсенс” тврдити да се ограничење хонорара односи на појединачне случајеве, јер обесмишљава саму идеју о ограничењу хонорарних зарада.

Из ОСЦЕ-а су за БИРН БиХ рекли да “није неуобичајено да се носитељи правосудних функција нађу у ситуацији сукоба интереса”, али да се тада морају понашати “правично и одговорно”.

“У овом конкретном случају, то се могло учинити тако да се Сталној комисији за судијску и тужилачку етику, независност и неспојивост питање компатибилности упути на прелиминарну оцјену, а потом да о томе одлучује ВСТВ на пленарном засједању”, сматрају у ОСЦЕ-у.

Новинари БИРН-а су покушали ступити у контакт и са осталим члановима ВСТВ-а, али је шест чланова одбило разговарати, док остали нису одговорили на позиве и е-маил поруке.

Законом о ВСТВ-у није прописана забрана за судије да буду арбитри, а иста забрана није предвиђена нити Кодексом судијске етике, појаснили су за БИРН БиХ из ВСТВ-а.

(Детектор.ба)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Xx

16.10.2019 12:49

Ви се само поткивате, а ниста не радите. Највеци сте сљам овог народа и треба вас укинути као институцију. Ниста корисно за народ нисте урадили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ит

16.10.2019 14:03

ВСТВ треба да се врати на дрзавни ниво РС по уставу уније БИХ он није у надлезности уније вец у налезности цланица уније бих Републике Српске и друге дрзаве цланице федерације БИХ

Name

Регуларност

16.10.2019 14:30

Тегелтију треба ставити пред одговорност за злоупотребу функције, а до даљњег суспензија са позиције.

Name

Деба

17.10.2019 14:18

Тегелтију прво код логопеда, цовјек има озбиљних проблема с изговарањем ријеци! Сигурно су га тукли по глави док је био мали

Name

БЛ

16.10.2019 12:50

Сви су ови бурлина подржка овог годинама народног с...а од живота у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста

16.10.2019 14:41

Па ово нема нидје. Цовјек у исто вријеме и министар финансија рс и прецједник вств и јос кандидат за премијера босне. Сад це јос реци и да је заврсио и економски и правни факултет. Узима оне паре на поткивање, зар није доста нафатао у министарству финансија

Name

ЈЕРЕМИЈА

16.10.2019 15:15

Тегелтија је један од легитимних СНСД у Сарајеву па му се мозе Додусе није цлан странке фиктивно али је сигурно Бајин легитимни

Name

Цццц

16.10.2019 12:52

Бозе сацувај ста се ради.. које цифре се врте и узимају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2019 17:33

Судство = легална мафија.

Name

@#@#@#@#

16.10.2019 12:55

Све неки фини људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли

16.10.2019 12:59

Да ли је истина да је Тегелтија имао уговорену арбитражу са Јавним предузеће Путеви уз договор са директором Нешићем , ако је истина зна се шта је чинити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дечко са говорната маната...

16.10.2019 13:03

Пара ми никад доста, да ућарим још мало, док ме нису шутнули...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

16.10.2019 13:28

Не мозес да вјерујес како су будале, полуписмени и нерадници преплацени. Нема то нигдје само код нас. Зајасили народ а народ мозе да трпи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.10.2019 14:05

Народ нема за крува ,а не да на ове лопове.Ако сиротиња не зна ста јој треба знају ови сто су их бирали.Сиротињо и боги си теска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

16.10.2019 15:57

хоцес у све цетири да се поткујес као да цес на страпаријаду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

16.10.2019 16:25

Сто није тразио од НОВОМАТИЦОВИХ праоница новца НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО јер за њих одрађује прљаве послове и покрива их у суду и тузиластву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

16.10.2019 18:34

распустити и пред закон за све једнак и одузимање имовине ! под холитно! они су потковани од политицара увезана хоботница!

Name

Титаник

17.10.2019 02:15

Ја кад сам видио да Цвијановић сједи као судија у Модричи ,човјек који је толике Мућке радио ,све ми је јасно куда плови овај брод. А као судија ауто које има купопродајни уговор стар годину дана проглашава стварима за запљену,као немогућност продаје нечег што је прије годину продато.Свашта.

ОДГОВОРИТЕ