Велики хаос на аеродрому у Цириху

Од јуче поподне на циришком аеродрому "Клотен" влада до сада незапамћен хаос. Око седам хиљада људи је заглављено на аеродрому и не знају када ће полетјети на своје дестинације. Слична ситуација је и на другим аеродромима у Европи гдје "Сwисс", швајцарска авио компанија, лети.

Свијет 16.10.2019 | 13:56
Велики хаос на аеродрому у Цириху
Како јавља дописник БН ТВ из Цириха, проблем је настао када је свих 29 авиона А220 морало да се нађе у хангару ради накнадне провјере због техничке грешке на мотору.

Између осталих дестинација, јуче је отказан и лет за Београд као и повратни лет за Цирих. Путници који су остали на београдском аеродрому Никола Тесла, смјештени су у хотелу Србија.

Само током јучерашњег дана отказана су 73 лета са циришког аеродрома.

Како наводи ваздухопловни портал "Флигхтглобал", неки авиони су прошли провјеру и очекују се да већ данас буду у употреби. То је потврдио и Сwисс на свом Тwиттер налогу.

Проблем је идентификован јуче поподне на лету од Цириха према Лондону. Због техничких проблема на моторору Сwиссов авион А220 је морао прекинути лет за Лондон и принудно слетјети у Париз.

Како наводи Стефан Васић, Сwиссов представник за штампу, Сwисс је одлучио да свих 29 авиона из флоте А220 повуче на ванредну детаљну инспекцију.

"Тек након завршеног детаљног прегледа биће поново враћени у саобраћај. Авион који је принудно слетео у Париз биће прегледан од стране техничког особља произвођача мотора. Још увијек није јасно шта је био узрок техничке грешке на мотору. Осталих 28 авиона су враћени у Цирих гдје ће бити детаљно прегледани", рекао је Васић.

Он је такође потврдио податак да су у уторак отказана 73 лета и да је 6995 путника блокирано на Циришком аеродрому. Према ријечима Васића, слијетање на аеродром "Цхарлес де Гаулле" у Паризу је било потпуно безбједно и без ризика за путнике и чланове посаде. Блокираним путницима су подијељени сендвичи и вода.

Путници на аеродрому су нервозни и нестрпљиви.

"Три пута су ми мијењали резервацију и још сам увијек заглављена у Цириху" каже Мyна (39) из источног дијела Швајцарске. Жели да иде у Београд да посјети рођаке. Очајна је и каже "још увијек не знам шта даље и како да поступим".

Поред Сwисса авионе из флоте А220 у Европи још користи Аир Балтиц из Летоније који је такође имао проблем са овим типом авиона због ниског притиска уља у мотору. 

Због овог случаја Сwисс је формирао Кризни штаб који ради на отклањању насталог проблема. Из ове авио компаније су саопштили да потпуну нормализацију саобраћаја очекују сутра у четвртак током дана. Сwисс ће оштећеним путницима надокнадити све настале трошкове и понудити алтернативе руте до њихових одредишта.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Добро

16.10.2019 12:48

Све је то уредно. Да није такве одговорности њихови авиони би падали. Сматрам ово правом мјером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.10.2019 13:33

Ако људи немају сттпљења због своје безбједности онда незнам ста реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салаука

16.10.2019 13:47

Бас им хвала за то требала ми је супруга синоц доци из Цириха а добро је сто је јос мало остала, није ради мене него нака си игра мало са унуцицима.

ОДГОВОРИТЕ