Они не чекају жријеб: Италија отвара ЕУРО 2020. године!

Још 2 тима знају своју групу! Сулуди систем који је УЕФА направила за Европско првенство 2020. довео до ситуације за "Азури" уопште неће бити жребани 30. новембра.

Фудбал 17.10.2019 | 11:10
Они не чекају жријеб: Италија отвара ЕУРО 2020. године!
Европско првенство 2020. године биће вероватно једно од најнеуобичајенијих спортских манифестација икада, јер ће се 24 најбоље селекције Старог континента такмичити у 12 земаља, од Даблина до Бакуа.

Одлука УЕФА да предстојећи ЕУРО, који се одржава на 60. годишњицу од првог континенталног турнира, подари целој Европи доводи до неких потпуно сулудих решења.

Тако је управо због тог система Италија сазнала све датуме одигравања својих утакмица у групној фази Еура месец и по дана пре жреба, док и Русија и Шпанија знају у којим групама ће се такмичити.

Наиме, због чињенице да је ЕУРО подељен на 12 земаља домаћина, УЕФА је решила да се свака од шест група одигра у два града. Тако су групе "дељене" паровима градова, па ће се мечеви групе А играти у Риму и Бакуу, док ће рецимо група Ф бити играна у Минхену и Будимпешту.

УЕФА је донела и одлуку да ће свака репрезентација која има свој град домаћина бити аутоматски додељена групи којој тај град припада. Дакле, Италија се пласманом на ЕУРО аутоматски квалификовала у А групу, јер се у оквиру ње играју мечеви на римском "Олимпику".

Русија је стога већ пронашла своје место у Б групи (њихов град домаћин је Санкт Петербург), док је Шпанија после пласмана у уторак увече већ сада у групи Е (град домаћин је Билбао).

Међутим, Италија већ зна да ће одиграти сва три меча у Риму и тако отворити ЕУРО 12. јуна 2020, јер је други домаћин групе А (Азербејџан) остао без шанси да се аутоматски квалификује на завршни турнир.

Русија и Шпанија знају да ће бар два меча одиграти у својој држави, а да ли ће и трећи не зависи од њих.

Домаћин групе Б осим Санкт Петербурга је и Копенхаген, па ће Руси и трећи меч играти у својој земљи под два услова - уколико се Данска не квалификује директно (квалификовање путем баража нема предност у односу на квалификовање директним путем) и уколико се Данска квалификује директно, а жреб одлучи да ипак Русија буде домаћин њиховог међусобног окршаја.

Слично је и са Шпанијом. Мечеви групе Е се осим у Билбау играју и у Даблину, па се чека резултат Републике Ирске у квалификацијама. Уколико се Ирци нађу на једном од прва два места у квалификационој групи Д, онда ће жреб одлучивати да ли ће се меч Република Ирска - Шпанија играти у Даблину или Билбау.

Из тих разлога Руси и Шпанци још не знају тачне датуме и све локације одигравања својих мечева.

Од репрезентација које би требало да се квалификују на ЕУРО 2020, а имају град домаћина турнира, ту су Енглеска, Холандија и Немачка, док и даље добре шансе имају Ирци и Данци.

Румунија је у својој групи у незгодној позицији, као и Мађарска, и те две селекције не држе све у својим рукама. Шкотска може да се квалификује само кроз бараж наредне године, док Азербејџан има шансе да упадне у бараж ако дође до одређених померања у баражима Лиге нација.

Већ сада можемо да очекујемо Холанђане у Ц групи на Европском првенству, Енглезе у Д, а Немце у Ф групи.

Ове силне компликације би могле да доведу до тога да ће 30. новембра у Букурешту добар део жреба већ бити унапред одређен. Све то због једне одлуке донете у лето 2012. године на иницијативу Мишела Платинија...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар