Херцеговачко село у страху од миграната

Страх влада селом Врањска код Билеће. Ту је недавно један мештанин убио мигранта. Сељани кажу да дошљаци проваљују у куће, а полиције нигде нема. Репортерка ДW посетила је херцеговачко село и срела беспомоћне људе.

Република Српска 15.10.2019 | 13:50
Херцеговачко село у страху од миграната
Мештани билећког села Врањска окупили су се у недељу у сеоској месној заједници како би поручили да се „у својим кућама не осећају сигурно због све већег броја миграната који пролазе овим подручјем“.

Затражили су од власти и полиције да што пре реше проблем јер, како су казали, у последње време мигранти „непозвани упадају на њихове приватне поседе, узнемиравају их и плаше“.

Тако су у овом делу Херцеговине заправо и дошљаци и мештани препуштени сами себи – и страху од непознатог.

Мигрантима који желе да се докопају Хрватске и, даље, западних земаља, потребни су храна, вода, сан, често и медицинска помоћ. Дуг и неизвестан пут и борба за голи опстанак и за живот понекада мијењају и ћуд, кажу једни.

То не значи да треба да упадају у наше куће, лупају у глуво доба ноћи и застрашују махом старо и изнемогло становништво, кажу мештани села Врањска.

Помоћ се своди на индивидуални чин хуманости – неко им да да једу, пију, да се одморе и ту се цела прича завршава. Само је билећка џамија стално отворена како би у њој могли да преспавају, склоне се од кише и невремена.

Мештани села Врањска кажу да су први мигранти почели пристизати још пре годину и по, али да их је сада више од мештана. „Суочили смо се са властитом немоћи и немоћи надлежних органа и зато морамо да проговоримо. Ми нисмо ти који нападамо, ми смо нападнути“, казао је један од окупљених мјештана.

Убиство мигранта и питања без одговора

До побуне мештана је дошло након што је пре неколико дана Милорад Ч. из овог села убио једног мигранта. Све се наводно одиграло у кући која му је била поверена на чување. Како је рекао полицији, чуо је да се у тој кући нешто дешава и видео да је проваљено, узео је пушку и уперио ју кроз прозор.

Десетак миграната, колико их се наводно склонило у кућу, узрујало се када је угледало пушку, дошло је до нагуравања и Ч. је пуцао. Метак је погодио једног од њих у око. Он је као НН лице сахрањен на билећком мезарју.

Убиство је подгрејало питање миграције кроз херцеговачка села, али и целу БиХ, на које држава већ дуже време не даје одговор.

Миленко Кешељ у селу Врањска живи сам. Пре неколико ноћи није никако спавао. Мигранти су, тврди, лупали на његова врата у глуво доба ноћи.

„Лупали су и комшиници која такође живи сама, хтели су да уђу у кућу. У три групе било их је укупно 37, замислите како је то кад сте сами, а толико непознатих људи вам дође на врата у ситне сате. Све су то момци од 20 до 30 година, а ми смо стари“, каже нам Кешељ.

„Неки су осуђивали овај наш скуп унапред, али ми овдје не носимо никакву ксенофобичну поруку. Ми смо одлучили да проговоримо, јер осећамо велику невољу“, додаје он.

Ратко Новчић каже да га је страх да заспи у сопственој кући. „Ја сам их пре неколико дана најео и напојио, пустио их у своју кућу да се одморе. Тако је било и у почетку кад су почели да долазе у ово село, а онда су то почели да злоупотребљавају и почели су да упадају у куће, цркве, гробља, сеоске објекте. Развалили су све и однели оно што се могло однети“, тврди Новчић.

Због тога становници села Врањска захтевају хитно одржавање седнице Скупштине општине Билећа, те да патрола полиције стално борави у селу. Траже и да се до сада причињена штета над приватном имовином и сеоским објектима попише и да се захтев за одштетом упути Општини и Влади Републике Српске.

Полиција нема довољно људства

Менаџер Општине Билећа Михајло Вујовић каже да је скуп од недеље почетак решавања. „Ово више није локални проблем, ово је проблем целе државе и сви се морамо укључити“, рекао је Вујовић.

Из Полицијске станице Билећа је потврђено да су мештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и проваљују у напуштене куће, те да су више пута до сада излазили на терен тим поводом.

Међутим, кажу, полиција је немоћна, јер је миграната много, а полицајаца мало. Кажу да због тога не могу да контролишу шта ће се десити у ситне ноћне сате. Према званичним подацима полиција је од почетка године том делу БиХ лоцирала 227 миграната.

Начелник општине Миљан Алексић недавно је рекао да има три расна пса која су најбоља заштита од миграната. Тако је начелник очигледно поручио да је прихватљиво на мигранте пуштати псе и онда кад долазе без икаквих лоших намера.

Мештани до сада нису следили његов пример, али многи нам кажу да су спремни да се бране како знају и умеју.

(ДW)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

дфе

15.10.2019 12:16

Јел ви имате пушке, огранизујте се да заштите животе својих породица, на то имате људско право и обавезу прије свега. Неам шта овдеда мигранти да траже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ерцеговац

15.10.2019 12:28

што се не дижете против Миљана Алексића и других додиковаца који су вас опељушили, пустите мигранте да пролазе, дајте им које јаје и млијека, севап је, свакако су Билећу опустошили режими, ј..о вас Додик!

Name

романија

15.10.2019 12:31

немају вам шта однети, само се ноћу замандалите, све вам је однешено давно, осим камења.

Name

чобанин

15.10.2019 12:40

одведите их на Миљанову фарму.

Name

билећанин

15.10.2019 12:43

Билећа пуста, нигде никога, откуд мигранти набасаше на ове, а немају им шта однети, осим која кг. кртоле, лукца и јајца.

Name

Рале

15.10.2019 12:43

Ерцеговац свака ти цаст.

Name

срамота билећка

15.10.2019 12:51

Зашто се организујете билећани, срамота. Биједу убијате, а наши лопови вас опљачкаше до коже, а ви ћутите. Дабогда вам све пусто остало!

Name

Нострадамус

15.10.2019 13:05

То је последица дугогодисње владавине Снсд-еа.Направили су хаос не би ме цудило да сада сви поднесу оставке и да казу ето ми смо вам направили проблем ми сада идемо а ви то рјесавајте.А сигуран сам да има доста оних који су нападнути а бирали су Додика.Ја би једино поруцио народу да се сели,али не за Бања луку него директ за Београд Додикова вила вас цека празна барем док он и Бања луку не прода па онда це те морати да се селите јер он це морати да се усели.

Name

Ре Срамота билецка

15.10.2019 13:23

Управо тако.

Name

Мирко

15.10.2019 13:54

Додик је против да војска чува границу затим су вас опељешили,села пуста,а и ова прича самигрантима ми је сумњива

Name

мигрант

15.10.2019 14:09

у те куће билећке годинама нико није ушао, до сада мигрант да преконачи, јадник.

Name

Рјесење

15.10.2019 14:12

Нека се мигранти одмах уцлане у СНСД!

Name

За Мирка

15.10.2019 14:40

Теско је било који коментар написати а мислим да Додик и Снсд су ту ипак главни кривци.Стално прицају празне прице како би се сто висе замутило и зато имамо посљедицу имиграната.Добро нам је познато да Република Српска је стално све празнија због ове Снсд власти.Мигранти су ипак ту и треба им на неки нацин помоци а ту помоц треба прије свега да им прузе институције.Медјутим ми да имамо институције неби нас народ напустао Републику Српску.Сада овај слуцај са имигрантима рјесавају обицни људи тако сто из страха или неког другог повода узимају правду у своје руке тј.пуску и опали.Не треба оцековати да се ни имигранти не знају да организују и цак да се наорузају.Ни цудо не би било да то орузје добију управо од институција Републике Српске а Снсд су по томе сигурно спремни наравно илегално без трагова.Мозе се све оцекивати јер нико не води рацуна ни о имигрантима нити о овим домацим људима.

Name

Боки

15.10.2019 12:16

Сигурно ће их министар Лукач заштитити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.10.2019 19:30

Они су преокупирани тргом, непослусним градјанима!

Name

Да их смјести

15.10.2019 19:27

Прослиједите их Гвиди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дозовите се памети

15.10.2019 19:35

А ко их увози, а ко опструисе, а ко манипулисе са вама!?

ОДГОВОРИТЕ