Тринкијери отворено о Параховском...

Укуцајте на Гуглу „центар у кошарци“ и биће вам јасно шта мора да ради.  Партизанов тренер жели да се о овој сезони црно-белих направи документарац, подсећа на тежак распоред и вешто избегава одговор на питање да ли је требало да постане селектор Литваније. . .

Кошарка 15.10.2019 | 16:33
Тринкијери отворено о Параховском...
Сезона је тек у повоју. Оно што је сад не важи на њеном концу, само дешавања с пролећа и на лето остају записана у алманасима клубова. Ако су трофејни. А Партизан може да се похвали колекцијом од чак 47 пехара, било да су освајани у Србији, некадашњој Југославији, региону или Европи. С таквом репутацијом лочигно је да се нада како ће после два везана Купа Радивоја Кораћа (2018, 2019) проширити ризницу за она битнија знамења какви су пехар шампиона АБА лиге који доноси проходност ка Евролиги или макар титулу националног првака, иако она годинама суштински осим престижа ништа не доноси.

Да су се црно-бели баш наоштрили сведоче многобројне промене у летњем прелазном року, као и силовит старт сезоне, шест везаних победа, освојен АБА Суперкуп у Загребу, савршен почетак у Еврокупу, те иако је минулог викенда претрпељн пораз од Примирске клуб из Хумске 1 оптимистично гледа ка епилогу меча у Виљнусу, у трећем колу другог по вредности континенаталног такмичења.

Да то буде замајац још бољим резултатима, да се удари добра основа за трофејни крај сезоне, због чега тренер Андреа Тринкијери симболилчно најављује клупске циљеве у тек започетој такмичарској години.

„Желимо да И-Ес-Пи-Ен направи фантастичан филм о нама, да то буде серија од 30 документарних епизода. О томе како смо преживали и кренули напред. У сваком мечу“, прича Тринкијери у разговору за литванске медије пред гостовање Партизана Љетвос Ритасу (18 часова, ТВ Спорт клуб 1).

Локални новинари желе да знају до које мере је задовољан учинком на почетку сезоне?

„Срећан сам колико сам био и у суботу, пре пораза од Приморске. Октобар није месец у коме би требало да доносимо вредносне судове. Сад морамо да радимо, градимо екипу, подижемо ново игре из утакмице у утакмицу. Непрестано смо на путу чак 35 дана. Такав нам је распоред. У понедељак јутро у 9.00 смо напустили домове, долетели у Литванију, синоћ тренирали, вечерас је утакмица. А против играмо против тима који црпи велику енергију на домаћем паркету, што указује да нас чека тежак задатак“.

Ритас је у прва два кола Групе Б забележио изненађујућу победу над Локомотивом или убедљив пораз од Лиможа.

„У анализи ривала свака утакмица је битна. Важне детаље можете да уочите на сваком сусрету. Ритас поседује развијен систем, доста трчи, енергетски је способан, добро пуца са дистанце. Ако им све то дозволите, цена ће бити висока. Тешко га је зауставити. То је на својој кожи спознала Локомотива, поготово у другом полувремену. Морамо да будемо паметни и спремни“.

Уз опаску да изузетно поштује литванску тренерску школу и да је немогуће поредити екипе из фебруара (кад су се прошли пут срели у Еврокупу) и октобра, Италијан је избегао питање да ли су биле тачне летошње гласине које су указивале да је требало да преузме А селекцију Литваније.

„Литванија има добру селекцију, квалитетан тим, а ја тренирам Партизан. Не знам да ли бих био заинтересован да тренирам вашу репрезентацију, то у овом тренутку није важно“.

Много директнији био је кад се повела дебата о могућностима Артсјома Параховског, Белоруса који је баш из Љетвос Ритаса стигао у Хумску, али за кога се незванично помињало да у почетним секвенцама мандата није испунио захтеве струке, што индиректно сам Тринкијери потврђује.

„Мора боље. Што је нормално, новајлија је. Огроман је кошаркаш, тако да најпре морамо да водимо рачуна о његовој физичкој спреми. Различито је увести у форму центра који има 80 килограма и оног који је тежак 130 килограма. Одиграо је добро против Тофаша, али је остатак тима играо бедно. Не можемо да кажемо да делује лошије од других, али свакако очекујем квалитетније његове партије, већ данас“.

Кад је реч о улози Параховског...

„Највише му одговара да буде центар. Мислите да би требало да га пробам на крилу? Његов посао је да чува рекет, хвата лопте, постиже поене, прави блокове, игра пик енд рол. Уосталом, укуцајте на Гуглу „центар у кошарци“ и све ће вам бити јасно“.

Интервју са литванским колегама Андреа Тринкијери је завршио шаљивим одгвором на питање да ли је дозволио кошаркашима Партизана да оду на стадион ЛФФ, како би у понедељак бодрили фудбалску репрезентацију Србије против домаћина, у квалификацијама за Првенство Европе.

„Мислим да нису имали довољно храбрости да се усуде да ме то питају. Тежак меч нас чека против Ритаса, дајте да се фокусирамо на то.
На стадион ионако нисмо могли да идемо, подржавали смо Србију из Сименс арене“, додао је Андреа Тринкијери.

УСКОРО ПОВРАТАК ТОМАСА

У првих неколико утакмица Партизан  је „живео“ од учинка Рашона Томаса, међутим, Американац није допутовао у Виљнус на меч трећег кола Еврокупа.

„Пошто није допутовао, нема ни смисла да сад причам оо њему. Повређен је, међутим, није озбиљно. Желимо да потпуно оздрави и да нам се спреман стави на располагање. Нећемо да ризикујемо, јер имамо огроман број утакмица у сезони. Ситна повреда је у питању, биће ускоро на паркету“, најавио је Тринкијери.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар