Балкански фудбалски кошмар...!

За све је крив Боби Михајлов. . . ! На трави "Васила Левског" страва и ужас, на трибинама расуло и расизам, а у владајућим структурама општи хаос!

Фудбал 15.10.2019 | 15:36
Балкански фудбалски кошмар...!
На сву срећу, овде се не ради о Србији и српском фудбалу, али није ни далеко од нас... Наиме, овај пут црне овце фудбалске Европе су наше комшије, Бугари.

Након синоћњег хаоса на стадиону "Васил Левски" делује као да је тамошња "бубамара" коначно пробушена и да јој нема спаса. Земља која је произвела, не тако давно једног од најбољих играча свих времена, Христа Стоичкова који је "Триколоре" довео до полуфинала Светског првенства у САД 1994. сада је на самом дну. Али буквално.

Бугари су синоћ доживели нови пораз, и то најтежи у историји на домаћем терену пошто су их Енглези обрисали са 6:0. Након седам одиграних мечева у Групи А квалификација за Еуро 2020. наши суседи су последњи са само три бода из три нерешена сусрета (два пута Црна Гора и једном Косово).

Међутим, није им то наравно једини проблем пошто су тамошњи хулигани поново насели на провокације Енглеза и, додатно потресени развојем ситуације на терену, поново имали расистике испаде. То је одмах наравно пренадувано у британским и осталим западним медијима, као да су "афроенглези" у Софији доживели класичан робовласнички линч, као што су њихови преци доживљавали од тих истих Енглеза, а не обично добацивање.

Наравно, ни такве ствари не треба видети на трибинама, али се дешавају и горе. Та прича је по нама "танка", те је нема потребе обрађивати, али оно што је посебно интересантно су реакције званичника из власти који су, од премијера до министа ареаговали као просечни, љути навијачи. У суштини, врло незрело.

Наиме, прво је јутрос на свом Фејсбук профилу премијер Бојко Борисов затражио оставку Бобија Михајлова на место првог човека тамошњег ФС-а, да би се одмах потом, очигледно у жељи да задиви свог шефа и да са њим "запева у хору", пред медијима појавио министар спорта Красен Карлев који је, не трепнувши рекао следеће:

"Од данас Министарство спорта напушта сваки однос, укључујући и финансијске све док Борислав Михајлов не да оставку на све позиције у Фудбалском савезу Бугарску".

Упитан, логично, да ли је свестан да ФИФА и УЕФА не толеришу петљање државе и државних институција у рад фудбалских савеза, он је говото лаконски,а заправо аматерски одговорио:

"Није против правила, а било би да се директно мешамо. Тражимо оставку Михајлова због стања нашег фудбала и инцидената током сионоћњег меча. Нећемо га више толерисати"

Прича о лудом и збуњеном у најбољем светлу стварности. Ко је ту у праву, а ко није, то јест ко је више, а ко мање крив вероватно се никада неће знати. Било како било, балкански фудбал је, част изузецима, у општем расулу, а епицентар је тренутно у Бугарској.

Иначе УЕФА уз помоћ ФАРЕ порграма отвара истрагу о догађајима у Софији, и како сада ствари стоје Бугарима се не пише добро, те казне могу бити драстиучне пошто Енглези додатно пиртискају проблем са расизмом. Можда нашим источним комшијама заправо не би ни било лоше да их мало избаце из међународних такмичења, а да они то време искористе да мало "почисте по кући". Проблеми су им веома, веома слични као овде, па нема потребе да наводимо на шта се мисли. Нажалост, тешко да ће Балкан ишта научити из овога...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар