Тест: Аргентина опет игра фудбал - 6:0!

Без Месија, Агуера, Ди Марије… Шест комада, ово све више обећава! Гаучоси пружили још једну добру игру. . .

Фудбал 14.10.2019 | 08:00
Тест: Аргентина опет игра фудбал - 6:0!
Звучи чудно, али подмлађена Аргентина без дугогодишњих носилаца игре пружа све боље партије и бележи све боље резултате. Јесте да су у питању пријатељске утакмице, али Аргентинци коначно делују као тим који игра добар фудбал и на гол више.

Од летошњег неуспеха на Копа Америка, у репрезентацији нема првих звезда Леа Месија, Серхија Агуера и Анхела Ди Марије, али и неких дугогодишњих репрезентативаца попут Фунес Морија, Меркада, Ромера… Одраније је ван тима испао Мауро Икарди.

Селектор Скалони је подмладио репрезентацију, а она је проиграла. Данас је у пријатељском мечу у Елчеу растурен Еквадор са 6:1 уз допадљиву игру на коју је после дуго времена сваки Аргентинац могао да буде поносан. Као да је екипа одахнула после подмлађивања и збацила неки велики терет са леђа па може да ужива у фудбалу.Подсетимо, пре овог меча су подмлађени Гаучоси одиграли 2:2 у Немачкој, а у септембру су разбили Мексико са 4:0. Нешто се очигледно дешава, нешто се променило.

Селектор Скалони је изабрао пут да верује неким младим играчима, неким талентима који нису до краја развили свој потенцијал у Европи и тек понеком искуснијем репрезентативцу.

Портов голман Агусти Маркезин се изборио за статус првог голмана. Поред њега, данас су у одбрани почели талентовани Хуан Фојт из Тотенхема, Валтер Канеман који је капитен Гремија и тренутно га сматрају најбољим штопером Јужне Америке, затим Херман Песеља из Фиорентине и искусни Акуња на левом беку.

Леандро Паредес је добио кључеве везног реда и главни је плејмејкер тима, а испред њега су играли брзоноги и технички потковани Родриго де Пол из Удинезеа, млади Нико Гонзалес из Штутгарта и Лукас Окампос из Севиље. Дакле, без класичног задњег везног или неког деструктивца. Скалонијев избор у шпицу су данас били Лукас Аларио из Леверкузена и Интерова млада звезда Лаутаро Мартинез. Дакле, прилично офанзиван састав. Двојица нападача и тројица офанзивних везних.

И Еквадор је декласиран…

После 20 минута игре, Аларио је у свом стилу скочио и главом закуцао лопту у мрежу Еквадораца после корнера Акуње. Седам минута касније, Акуња је још центрирао са леве стране, а Еспиноза затресао сопствену мрежу. У 32. минуту је већ било 3:0. Опет центаршут са левог крила, а Лаутаро Мартинез је оборен када се спремао да затресе мрежу. Паредес је био сигуран са пенала пошто је претходно дошло до свађе са Лаутаром око тога ко ће извести пенал.

Обојица су замењени на полувремену, а ушли су Пауло Дибала и Гвидо Родригез. Управо је Дибала сјајним центаршутем наместио гол Песељи за 4:0. Штопер Фиорентине је главом затресао мрежу. У наставку су шансу добили малди Велезов таленат Нико Домингез, млади Матијас Варгас који је летос за велике паре стигао из Велеза у Еспањол, бек Ренцо Саравија који је појачао Порто и суперталентовани Балерди који је из Боке прешао у Дортмунд. Управо је Нико Домингез на повратни пас Гвида Родригеза шутирао неодбрањиво за 5:0, а тачку је ставио Окампос гол из одбитка после шута Варгаса.

Селектор Скалони може да буде задовољан.  Нека нова генерација Аргентинаца стасава. Још је рано за озбиљне закључке, али овде има много талента који би могао да експлодира у наредним годинама. Када су имали звезде попут Месија, Агуера, Тевеза, Игуаина, Ди Марије, Маскерана и осталих нису успели ништа да освоје. Изгубили су сва могућа финала. Сада су изгледа схватили да морају да крену испочетка.

До наредног пролећа и почетка квалификација за СП, Аргентину очекује још пријатељски меч против Парагваја и евентуално још један тест у којем ће Скалони моћи да експреиментише. Али чини се да је већ одредио малде снаге са којима ће направити смену генерацију и отворити ново поглавље у историји аргентинског фудбала.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар