АБА: И Цедевита Олимпија је на 2-0!

Мекинајтер је мотор у Љубљани! Још једна победа екипе из главног града Словеније, за перфектан учинак у прва два кола.  Милер-Мекинтајер је суво злато, Симоновић ставио тачку, Цедевита Олимпија једва упуцала Цибону! Амерички кошаркаш имао је главну улогу у победи његовог тима.

Кошарка 13.10.2019 | 19:43
АБА: И Цедевита Олимпија је на 2-0!
На "јадранској" премијери у Стожицама", екипа Славена Римца оправдала је улогу великог фаворита против шампиона Хрватске.

Цедевита Олимпија - Цибона 79:70 (21:14, 21:17, 15:17, 22:22)

Енергични плејмејкер Коди Милер-Мекинтајер био је најбољи играч домаћих и са 24 поена и шест асистенција пресудно је утицао на то да домаћин ни у једном тренутку не испусти контролу.

Гости су се борили до краја, последњи пут запретили четири минута пре краја, поенима Матица Ребеца после грешке Андрије Стипановића (за 70:65), али је тада у први план иступио српски интернационалац Марко Симоновић.

Доскорашњи репрезентативац наше земље искористио је у финишу важна слободна бацања, па убацио и тројку, да дефинитивно сломи отпор гостију хицем за 77:68.

Симоновић је завршио меч са осам убачених поена, у вечери у којој је крајем друге и треће четвртине предност домаћих износила по 13 поена.

После победа против Меге и Цибоне, Цедевита Олимпија имаће шансу да продужи тријумфални низ у следећем колу, на гостовању Игокеи. Потом ће у "Стожице" доћи Партизан.

Са друге стране, шампион Хрватске је доживео други овосезонски пораз у АБА лиги, јер је у првом колу поражен на свом терену у дуелу против Морнара (88:92). Загрепчани ће у следећем колу у својој дворани угостити ФМП, још један тим који има две победе.

Тешко да је ико могао да замисли да ће се Цедевита Олимпија оволико намучити са екипом Цибоне. Додуше, састав из Љубљане је сам крив, јер није искористио бројне прилике да резултатски у потпуности реши меч када су се Загрепчани „нудили“. Победа је, ипак, уписана након нешто боље игре у самој завршници меча – 79:70.

Као што смо поменули, могла је Цедевита Олимпија утакмицу да преломи у првој, па у другој, а онда и у трећој четвртини. Сваки пут је тим из Љубљане стизао до сасвим добре резултатске предности, коју би потом просипао и на крају дозволио да се меч решава у последњој четвртини. На крају је морао да чека на инспирацију Кодија Милер-Мекинтајера и Марка Симоновића, који су тројкама рекли да је драме доста.

Милер-Мекинтајер је на крају уписао 24 поена, а двоцифрени у екипи из Љубљане били су Блажич са 12 поена и Боутрајт са 10 поена. На другој страни, Вуцић са 17 поена и Гибсон са 14 поена представљали су највећи проблем за Змајеве.

На самом почетку меча се чинило да Цибона, ипак, неће представљати проблем за Цедевита Олимпију. Много проблема у реализацији имали су Загрепчани, а са друге стране је стајао расположени Милер-Мекинтајер. Кош по кош и Цедевита-Олимпија се полако, али сигурно одвајала на сигурну резултатску дистанцу. Није ту било неких великих серија, једноставно, тим из Љубљане је играо паметно и градио је предност, која је на крају првог квартала гласила – 21:14.

Готово идентична прича је испричана у другом кварталу. Покушавала је Цибона ту и тамо да се врати у овај меч, али је увек одбијана од стране веома солидне одбране Словенаца. Расла је предност тима из Љубљане до максималних „плус 15“, након чега се загребачки тим донекле тргао и смањио на 42:31 на полувремену.

Нападачки врло лоше су стајале екипе по повратку са одмора. Готово да се ништа није померило са мртве тачке након уводних пет минута треће деонице, а онда је на сцену коначно ступила екипа Цибоне. Закуцавање Вуцића, а потом тројка Билиновца, као и двојка Новачића довела је Загрепчане до наде да би овај меч могли да уведу бар у нешто неизвеснији ток.

Кратко је трајала радост у табору Цибоне. Змајеви су поново кренули да „бљују ватру“ са дистанце и тројкама Симоновића и Мулалића су се одлепили на 13 поена предности. До краја четвртине, Цибоси су се колико-толико консолидовали и у последњих десет минута игре унели заостатак од девет поена – 57:48.

Ипак, Цибона није желела да се преда. Одличном секвенцом на старту последње деонице пришли су Цедевита Олимпији на свега три поена заостатка и добили смо оно што смо прижељкивали – велику драму!

Змајеви готово ништа нису могли да погоде, али су некако успевали да се одржавају „изнад воде“. Милер-Мекинтајер, Стипановић и Боутрајт су уз једвите јаде погађали и чували су предност Цедевита Олимпије. Славен Римац је на време реаговао тајмаутом, успео је да утегне одбрану, након чега су уследили и прави „плодови“ на другом крају терена.

Тројка Милер-Мекинтајера, а потом и Симоновића ставили су тачку на крај сваких надања Цибоне. Цедевита Олимпија је тада отишла на недостижних 11 поена предности, које је без проблема очувала до краја – 79:70.

Цедевита Олимпија: Крушлин, Боатрајт 10, Крампељ, Хопкинс 5, Вујачић, Мурић 5, Мулалић 6, Милер-Мекинтајер 24 (6 ас), Блажич 12, Стипановић 5 (12 ск), Симоновић 8, Цирбес 4.

Цибона: Рет 2, Билиновац 10, Ребец 4 (9 ас), Бундовић 1, Вуцић 17, Ковач, Новачић 4, Пркачин 7, Розић 6, Љубичић 2, Гибсон 14, Рамљак 3.

РЕЗУЛТАТИ 2. КОЛА:

Цедевита Олимпија - Цибона 79:70
Црвена звезда - Будућност 20.00

у понедељак

Задар - Крка 18.00

одиграно у суботу:

Приморска - Партизан 68:56
Морнар - Игокеа 92:78

одиграно у петак:

ФМП - Мега 98:79

ТАБЕЛА: ФМП 2-0, Морнар 2-0, Цедевита Олимпија 2-0, Звезда 1-0, Будућност 1-0, Приморска 1-1, Партизан 1-1, Крка 0-1, Задар 0-1, Игокеа 0-2, Цибона 0-2, Мега 0-2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар