"Зенит није у Евролиги због Газпрома!"

Ђорди Бертомеу, први човек Евролиге, каже да нису имали разговоре са руским гигантом Газпромом поводом евентуалне сарадње.  Бертомеу: Немамо у плану да додељујемо још лиценци, видећемо шта ће бити са Асвелом и Бајерном. . .  „Нисмо имали разговоре са Гаспромом, пре него што смо доделили учешће Зениту“, наводи генерални директор Евролиге.

Кошарка 15.10.2019 | 15:55
"Зенит није у Евролиги због Газпрома!"
Зенит из Санкт Петербурга, чији је главни спонзор поменута фирма, овог лета добио је специјалну позивницу пре Партизана, а многи су као разлог видели "леђа" која имају Руси.

Ту се пре свега мисли на Газпром, међутим Бертомеу демантује да је било разговора две стране.

"Никада нисмо имали преговоре са Газпромом, никада. У смислу неке сарадње, спонзорства, то никада није био случај. Не знам да ли ћемо у будућности причати, али за сада се ништа није десило. Зенит је позван у Евролигу зато што смо мислили да су права екипа за нас и да ће допринети расту такмичења. То је све", рекао је Бертомеу у Русији.

Први човек Евролиге на конференцији за медије причао је и о посећности руских клубова.

"Не ради се све о победама. Желимо да имамо тимове који имају добру структуру, могућност да напуне Арену са 10.000 или 12.000 људи. То је нешто што у Русији нисмо имали претходних сезона. То је домаћи задатак који Руси морају да ураде. Радимо и у константној смо вези са ВТБ лигом, али има још много посла да се уради. Један од разлога зашто смо позвали Зенит, је управо тај што смо знали да су они најјачи тим што се тиче посећености. То је за нас главно. Вероватно више него победа ЦСКА, или порази Фенербахчеа, Реал Мадрида или Панатинаикоса", рекао је Бертомеу.

Зенит је у петак одиграо прву утакмицу у Евролиги пре домаћом публиком. Трибине су биле скоро пуне против Барселоне (6.700, макс 7.100), међутим руски клуб доживео је дебакл изгубвши 87:63.

Много се ствари претходног лета поклопило широм европског континента у кошаркашким лигама. Као епилог свега тога, десило се да је једно место у Евролиги остало упражњено и морало је да буде додељено путем вајлдкарда. Канидати су били бројни. У ред су између осталог стали литвански Ритас, пребогати Уникс, београдски Партизан, а последња улазница на крају је отишла у руке Зенита из Санкт Петербурга.

Тим са самог севера Русије јуче је одиграо прву утакмицу у најелитнијем кошаркашком такмичењу, а као свечана званица, мечу против Барселоне присуствовао је и генерални председник Евролиге, Ђорди Бертомеу. Пред почетак утакмице, он је заједно са главним човеком Зенита, Александром Церковним, нагласио да није имао разговоре са главним спонзором клуба, Гаспромом, пре додељивање лиценци.

„Никада нисмо имали никакве разговоре са Гаспромом, ни у смислу кооперације, ни комерцијално, нисмо уопште причали. Не могу да тврдим да се то неће десити некада у будућности, али за сада није било контаката. Тиме бих демантовао све приче везане за учешће Зенита у Евролиги. Одлучили смо да их уврстимо у такмичење само због тога што смо у том моменту мислили да је прави клуб на правом месту, којем можемо помоћи да расте. То је све“, изјавио је Бертомеу.

Надовезао се Бертомеу тврдњом да је садашњи систем доделе специјалних позивница у потпуности фер и да осликава вредности које гаји Евролига.

„Сматрам да је тренутни систем сасвим коректан, јер не узима у озбир само победе. Нама су неопходни клубови са добром структуром, одличним аренама, који могу да генеришу профит и који у сваком тренутку могу да имају од 10.000 до 12.000 навијача на домаћем паркету. То нам је недостајало у Русији у претходних неколико година, али могу да кажем да се ситуација у минуле три-четири године доста поправила. Ово су домаћи задаци које остали руски клубови треба да испуне. Сарађујемо веома блиско са ВТБ лигом, помажемо им да стану на ноге, да економски постану јачи, али испред њих је дуг пут. Један од разлога због којих смо изабрали Зенит је чињеница да имају одличне навијаче, што је за нас фундаментално. За нас није важно да ли ће ЦСКА победити или Фенербахче изгубити, битно је да имамо професионалне тимове“, додао је главни човек Евролиге.

За сам крај, осврнуо се на планове Евролиге у годинама које долазе. Бертомеу тврди да неће бити нових лиценци за клубове и да се чека да се види како ће проћи Асвел и Бајерн.

„Немамо намеру да поделимо још лиценци у предстојећим сезонама. Тренутно имамо прелазну ситуацију са Асвелом и Бајерном и видећемо да ли ће они након две године задржати специјалне позивнице или добити само једну. Зенит има отворена врата да се путем ВТБ лиге домогне Евролиге, јер је једно место увек обезбеђено за тимове из овог такмичења и тако ће бити увек“, закључио је Бертомеу.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар