Прича: Говори Боем! И наравно, напада...!

О Роми, Лацију, Сарију, Клопу, Тотију, Де Росију, Фонсеки, Палоти. . .

Фудбал 12.10.2019 | 20:02
Прича: Говори Боем! И наравно, напада...!
Било је то златно време италијанског фудбала. Култне деведесете. Вероватно најјача лига у историји фудбала је била крцата страшним тимовима, светским звездама, тренерским умовима. А све су плаћали моћни донови попут Ањелија, Берлусконија, Моратија, Сенсија, Крањотија…

Један од легендарних протагониста такве Серије А је био и тренер Здењек Земан. Чех који је цео живот провео у Италији, стекао надимак Боем и постао један од најомиљенијих ликова тамошњег фудбала због искрености, доброг фудбала и неких моралних начела.

Почетком 90-их је у Фођи створио чувену Земанландију где су падали и највећи, а играо се феноменалан фудбал. После тога је радио у Лацију и Роми пет година што су му биле најбоље године каријере. Открио је Алесандра Несту, распалио таленат Франческа Тотија, промовисао још гомилу сјајних играча, напаравио Капелу тим са којим је овај касније освојио скудето. Није ћутао, први је упозорио јавност на мафијашке методе тадашњег Јувентуса, себи затворио врата великих клубова због таквог карактера, али се на терену добро носио против тренерских ажадаја попут Сакија, Капела, Липија, Трапатонија, Анћелотија…

Земан је оставио дубок траг у италијанском фудбалу. Цењен и поштован, пре свега због нападачког фудбала који је био реткост на Апенининма. Земанових 4-3-3 у Фођи, Лацију, Роми, Лећеу, Пескари су били чист фудбалски хедонизам. Његове екипе су увек биле у врху по броју постигнутих голова, нападачи увек у врху листе стрелаца која је у Серији А тада била равна конкуренцији за Златну лопту.  Наравно, његови тимови су по правилу и примали доста голова. Али било их је узбудљиво гледати.

Данас је Земан тренер без ангажмана, има 72 године и вероватно је пред пензијом. Али даље је занимљив италијанској јавности, па је тако у великом интервјуу за Месађеро причао о актуелностима у тамошњем фудбалу.

Његови бивши клубови Лацио и Рома се боре за четврто место и пласман у Лигу шампиона. Ко је у предности?

“Оба тима могу до Лиге шампиона. Инзаги сада има више шанси јер је у клубу већ неколико година и има испробан тим. Фонсека и даље мора да бира у односу на оно што види на тренинзима и да се коцка. Али у саставу тима има више квалитета него Инзаги”.

Доласком Паула Фонсеке на клупу Роме, почела су поређења са Земановом Ромом. Неки кажу да Португалац гаји сличан стил фудбала.

“Не. Уживо сам на Олимпику гледао само меч против Аталанте и нисам видео никакав нападачки или агресиван фудбал. Једна је ствар причати нешто, а потпуно је друга применити на терену то што причаш. Италија није Украјина и он је доста променио стил игре. Када је Ди Франческо то урадио, добио је отказ. Фонсеку могу да пореде са мном једино јер његови тимови примају много голова као моји”.

Са друге страме, као највећи проблем Лација се наводи шкрти газда Лотито који неће да Инзагију формира тим за Лигу шампиона.

“Он није амбициозан човек, као ни навијачи Лација. Али Лацио је Лотито”.

Земан више прати шта се ради у Роми коју је водио у два мандата. Посебно га боле ружни одласци “његовог сина” Франческа Тотија и доскорашњег капитена Де Росија.

“Мислим да ће се њих двојица једнога дана вратити у клуб. Али за то морају да се створе прави услови. Франческо је морао да каже ‘доста’ јер су га користили само као рекламу. Надам се да ће Франческо пронаћи функцију на којој ће му бити занимљиво и у којој ће моћи да одигра битну улогу. Не видим га као тренера. Са друге стране, Данијелеа већ видим као тренера. Мислим да он то жели.  Тужно је што се то тако завршило јер је то годинама била Тотијева Рома. Данас је то ничија Рома. Нико не зна где се налази њен председник и шта ради”.

Попут многих Романиста, ни Земан нема лепе речи за америчког бизнисмена Џејмса Палоту који је купио Рому 2012. године, није освојио ниједан трофеј али је зато продао играче попут Маркињоса, Ламеле, Ромањолија, Пјанића, Салаха, Најнголана, Алисона, Маноласа

“Палота није освојио навијаче јер је продавао играче са којима је могао да освоји скудето. Са таквим шампионима би то било лако”.

Ове сезоне је Рома у центру пажње због невероватног броја повреда првотимаца. Дупло више од било којег другог клуба у Серији А.

“Осим удараца у току утакмица, главни разлози су слабо одрађене летње припреме. После три дана припрема се одједном иде у Америку. То су шокови и ударци за организам. Потребно је 40 дана да би се направила здрава база и нашао баланс између мишићног и органског напора. Сада се све меша и тај физички стрес пре или касније дође на наплату”, каже Земан током чијег кратког мандата у Црвеној звезди поједини неспремни играчи српског тима нису успевали да издрже припреме и тренинге па су једва чекали да му виде леђа.

За коју екипу у Италији би Земан данас радо платио карту да је гледа?

“Ниједну. Интер – Јувентус је био добар меч. Али то је изолован случај. Надам се да ће бити више таквих утакмица. Ја највише гледам Ливерпул. Ценим тај дух који има Јирген Клоп. Агресиван, брз и квалитетан фудбал. И тамо утакмице почињу са 0:0, али сви тимови излазе на терен са жељом да промене тај резултат. И да победе. У Премијер лиги чак и последњи на табели иде на победу против првопласираног. У Италији, ако си слабији, не идеш на победу. Осим Ливеранијевог Лећеа. Баш ме занима да ли ће тако успети да опстану у лиги”.

Данас се Јувентусов тренер Маурицио Сари најчешће помиње као италијански стручњак број један за леп фудбал.

“Добар је. Иако би сви са Јувентусом били први. Адаптирао се играчима и то ми се свиђа. Али то није више онај Сари из Наполија”.

Сари или Конте?

“Сари. Али онај из Наполија. Не верујем да ће у Торину да се одрекне својих уверења. Потребно је више времена. Тражи да се игра само са једним додиром лопте и потребно је научити све остало што иде уз такву игру попут кретања на терену”.

Милан и Сампдорија су већ сменили тренере. Да ли су Ђампаоло и Ди Франческо требало да добију октазе?

“Нису. Али то увек иде тако. Клубови их изаберу али им не дају довољно времена за рад. Милан је неке бодове и освојио, али је Сампдорија у много тежој ситуацији. Али Еузебио је знао да улази у сизтуацији где неће бити лако. Продали су му најбоље играче, а не зна се ко управља клубом”.

Много се прича и о Николу Заниолу као будућој великој звезди Роме и италијанског фудбала.

“Физички је јак, али он је класичан везиста. Десни или леви”.

Како би изгледао Земанов идеалан тим од играча које је тренирао?

“Нећемо о томе. Како да изаберем плејмејкера између Ди Бјађа и Вератија? Имао сам велике играче на свакој позицији”.

А најбољи странци?

“Алдаир, Кафу, Бокшић и многи други… Опет не могу да изаберем”.  

Играч који га је највише изненадио?

“Томази. Нисам очекивао да ће постати тако јак играч. Имао је велики интелигенцију и карактер”.

Кога би данас Земан волео да тренира?

“Не бих волео светске шампионе. Волео бих клуб у којем тренер може да саветује и учи играче. Нажалост, данас председници састављају тимове у договору са менаџерима. Када сам био у Роми и тражио штопера, показали су ми 15 штопера за 10 секунди? Изабрао сам Маркињоса. И онда су касније причали да су га они измисилили. А ја сам га убацио да игра. Као и Несту. Видели сте какав играч је Алесандро постао”.

Како данас направити играча?  

“У Палерму сам направио 60 фудбалских професионалаца. Сада смо затрпани просечним странцима. Бизнис је на првом месту. А ја увек мислим на први тим и репрезентацију. У Лацију сам Сакијевој Италији дао осам репрезентативаца. У Роми сам направио много играча за Азуре”.

А доказ Земановог осећаја да направи играча може да се види и данас. Сутра ће Италија играти квалификациони меч против Грчке, а у стартној постави ће се наћи тројица фудбалера које је Земан лансирао у Пескари за само једну сезону у Серији Б (2011/12). Тада је Боем фудбалски измислио Марка Вератија, Ћира Имобилеа и Лоренца Инсињеа који су били трилинг за памћење у друголигашком фудбалу. Заједно су ушли у Серију А али тамо нису наставили плес. Земан је отишао, Вератија је купио ПСЖ, Имобиле се вратио у Јувентус који га је потом продао, а Инсиње се вратио у Наполи и постао најбољи играч.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар