ШПА: Гранада срушила Барселону, али не и Реал!

Није дерби, а јесте! Одлична утакмица на "Сантјаго Бернабеу"! Гости успели да унесу неизвесност после 3:0, али не и да избегну пораз.  Бернабеу славио, па поново дрхтао: Азар га дао после 205 минута, бомба Модрића! Краљевски клуб на крају славио са 4:2.  Макси Гомез гура Валенсију ка врху, рефлектори охладили Алавес.  Баски имали своја три минута, али их нису искористили.

Фудбал 06.10.2019 | 09:16
ШПА: Гранада срушила Барселону, али не и Реал!
Само један минут и 44 секунде требало је Реалу да поведе у сусрету са другопласираном Гранадом, а после тачно сат времена Мадриђани су водили 3:0.

То, ипак, није значило да је питање победника решено!

Гости су успели да са два гола унесу неизвесност у последњих петнаестак минута утакмице, али је Хамес Родригез из контранапада у надокнади запечатио питање победника дербија 8. кола Примере.

Реал Мадрид - Гранада 4:2 (2:0).

Репрезентативац Србије Лука Јовић није улазио у игру ове суботе, док је везиста Реала, Тони Крос, замењен у 34. минуту због повреде.

Реал је повео после мајсторског додавања Герета Бејла спољним делом копачке са леве стране на даљу стативу, где је Карим Бензема рутински реаговао.

На 2:0 повисио је Еден Азар својим првенцем у дресу "краљевског клуба", када је у надокнади првог полувремена прелепо са ивице казненог лобовао голмана Гранаде, а све то после изузетне упорности Валвердеа и чак двапут украдене лопте противничким играчима.

Када је "бомба" Луке Модрића у 60. минуту са двадесетак метара завршила у мрежи, чинило се да је питање победника решено, али...

Иако су били у "дебелом" заостатку, Андалужани нису желели да се прадају, а за храбру игру награђени су пеналом у 69. минуту, када је голман Мадриђана Алфонсо Ареола оклевао са испуцавањем и у намери да дрибла направио фаул.

Ударац са беле тачке прецизно је извео Дарвин Мачис.

Други погодак за госте дело је штопера Домингоса Дуартеа после центаршута из корнера. Увукла се тада нервоза међу навијаче Мадриђана, али смирио их је Хамес Родригез после контранапада у другом минуту надокнаде.

Реал је остао једини непоражени тим ове сезоне у Примери и без обзира на остале резултате, наредно коло дочекаће на водећој позицији.

Бернабеу је славио, па дрхтао и на крају опет – славио. Реал Мадрид и Зинедин Зидан су добили мир, пошто су као домаћини славили против Гранаде са 4:2, али... Сигурни смо да неће мадридска јавност и медији бити задовољни, и вероватно ће наглашавати осцилације недостојне тима који има велике амбиције. Реал је доминирао добрих сат времена, али је после тога глупостима Ареоле довео победу у питање.

Памтиће се три бода, душу Зинедина Зидана грејаће и чињеница да је коначно „очепио“ Еден Азар и првим поготком у белом дресу купио себи делимичан мир. Реал је играо како увек морао. Давао голове, стварао шансе ослањајући се на искусни нападачки трио – Азар, Бејл и Бензема.

Гранада је већ направила сензацију у овом првенству, пошто је оборила Барселону, уз врло убедљиву игру. Међутим, тиму из Андалузије су брзо у главном граду Шпаније сасечена крила. Поново је Герет Бејл показао колико је битан за игру Реал Мадрида. Играо се други минут када је спољном спојио са голом Карима Бензему. Није било тешко Французу да поправи овогодишњи голгетерски учинак. Управо је Бензема промашио још неколико изгледних прилика. Али је на полувремену на трибинама Бернабеу владало велико задовољство. Коначно су домаћи навијачи у пуном сјају видели Едена Азара. После 205 минута такмичарског фудбала у новом клубу белгијски репрезентативац стигао је до првенца. Велику захвалност Азар дугује Валвердеу. Везиста Реала се изборио за ничију лопту на средини терена, издржао неколио дуела, и онда поделио пас Азару. Бивши офанзивац Челсија је лобом бацио у транс навијаче Реала.

Још када је Модрић бомбом у 61. минуту повећао предност Реала... Све је указивало да ће краљевски клуб уз убедљиву игру славити можда и најубедљивији тријумф у сезони.

Међутим, није тако било. За све је крив голман Ареола који се поигравао 68. минуту, изгубио контролу над лоптом у петерцу и затим ударио по ногама Солдана. Пенал који је Маћис претворио у погодак. Гранада је после тога кренула још храбрије. Није се мирила са поразом. Убразо је стигла награда. После корнерса Дуарете се најбоље снашао и главом још једном погодио мрежу Краљева. Показивао је тренер гостију Дијего Мартинез играчима да крену још јаче напред. Нису имали снаге за коначну сензацију. Реал је из контри промашио неколико великих шанси, али је тријумф запечатио Родригез у 90. минуту.  Репрезентативац Србије Лука Јовић меч је преседео на клупи Реала.

Леп погодак из слободњака погурао Леванте до победе! А био је ту и сумњив пенал - 1:2.

Све у свему, не може се рећи да је Леванте бог зна како доминирао против Леганеса, да је баш био бољи како резултат каже, али јесте искористио своје шансе и иде кући певајући са три бода у џепу са гостовања - 1:2 (0:1).

Можемо слободно да истакнемо да је овај дуел преокренула ситуација из 45. минута када је био сумњив прекршај, ипак судија Монтеро је показао на белу тачку одакле је прецизан био Роџер за 0:1. Са тим поготком Леванте је добио на самопоуздању да може са три бода кући.

И како се срећно завршило прво полувреме за Леванте, тако је почело друго. Кампања је извео слободан ударац у 49. минуту, лопта је летела високо, преварила голмана Соријана и на крају је то испао леп гол.

После два прекида Леванте је стига до два, па прилично срећна гола, тако да је у таквој ситуацији Леганес био у тешком положају.

До краја утакмице Леганес је успео да постигне гол и барем дође до шансе да освоји бод. У потпуно безазленој ситуацији после играња главом штопера лопта је стигла до Брајтвајта, а овај је искорстио истрчавање противничког голмана и тако смањио на 1:2.

Макси Гомез гура Валенсију ка врху, рефлектори охладили Алавес. Баски имали своја три минута, али их нису искористили.

Осмо коло већ, а тек први пут ове сезоне Валенсија је успела да упише и две узастопне победе у првенству за почетак успона ка врху на табели Примере. Слепим мишевима је објективно тамо негде и место, али се екипа поштено мучи са играма, па ни против Алавеса није било лако. На крају ипак 1:0 за радост домаћих навијача, мада није она није зауставила апеле незадовољне публике да Питер Лим прода клуб.

Лим је дакле и даље дежурни кривац, а вечерашњи јунак је Макси Гомез, летња аквизиција из Селте. Четврти гол корпулентног Уругвајца у Примери ове сезоне, спретан је био посла Родриговог паса и Валенсија је већ у 27. минуту постигла гол који је умногоме одредио даљи ток меча.

Останак бодова на Местаљи у финишу меча је печатирао Дани Парехо “пањеком“ са пенала у 83. минуту. Прилично хладнокрвно од момка који је пре само четири дана промашио једанаестерац у судару са Ајаксом у Лиги шампиона.

Алавес је своје шансе пропустио још раније. У размаку од 52. до 55. минута имао је три зицера за изједначење, једном ја одлично реговао Јаспер Силесен, Лукас Перез и Хоселу су били непрецизни. Тај налет Алавеса је ипак кратко трајао, можда и због тога што су се одмах после те три шансе погасилио рефлектори на Местаљи, па је утакмица на кратко прекинута. Довољно да се гости охладе, а домаћини саберу и мирно приведу утакмицу крају.

Погодак Лукаса Переза у 89. минуту ништа ту значајно није променио.

Ел Садар је неосвојива тврђава: Три године је кувало у Ронкаљи, грунуло је против Виљареала! Осасуна из двојке у кеца!

Клуб X је аванзовао. После пет ремија у последњих шест кола Осасуна је коначно остварила другу победу у сезони. Ел Садар је остао неосвојива тврђава, али је из четвртог покушаја дочекао да клуб из Памплоне на њему слави победу у Примери. Страдао је Виљареал, иако је имао гол предности већ од трећег минута, али није имао снаге да издржи налете домаћина, као осице су летели по терену све док нису окренули на 2:1 и одмакли од опасне зоне.

Пау Торес је први потегао, али погодак Факунда Ронкаље за изједначење вртеће се наредних данима по фудбалским емисијама на Пиринејима. Аргентински дефанзивац је последњи гол постигао још 4. децембра 2016, три године се у њемо купило, све док данас није катапулитирао лопту са 30 метара у малу мрежицу. Ништа ту није могао Серхио Асенхо, овакви громови прождиру све пред собом.

Тај Ронкаљин гол је пао на време, већ на самом почетку другог полувремена. И тај Ронкаљин гол је представљао ињекцију витамина за Осасуну. Виљареал је после сасвим рутински обављеног посла у првих 45 минута у наставку био сабијен у Асенховом наручју. Чекала се само једна грешка, један тренутак непажње да сав труд гостију пропадне, у 79. минуту направио га је Карл Токо Екамби изгубивши лопту на својој половини терена, Пау Торес је био испред презимењака Роберта Тореса, али нико није пазио на Езекијела “Чимија“ Авилу.

Асенхо је и други пут капутилирао, а Ел Садар је дочекао да слави победу. Последњи пораз је, веровали или, оплакао још пре 550 дана, 1. априла 2018. године у судару са гостима са Тенерифа. И од тада је Осасуна несавладива на свом терену.

А гостовала је тамо и једна Барселона...

ПРИМЕРА, 8. КОЛО:

петак

Бетис - Еибар 1:1 (0:1)
/Морон 66 - Орељана 34 пен/

субота

Леганес - Леванте 1:2 (0:1)
/Брајтвајт 76 - Рођер п. 45+2, Кампања 49/

Реал Мадрид - Гранада 4:2 (2:0)
/Бензема 2, Азар 45+2, Модрић 60, Родригез 90+2 - Мачис 69п, Дуарте 78/

Валенсија - Алавес 2:1 (1:0)
/Гомез 27, Парехо пен 83 - Перез 89/

Осасуна - Виљареал 2:1 (0:1)
/Ронкаља 46, Ћими Авиља 79 - Торес 5/

недеља

Мајорка - Еспањол 12.00
Селта - Атлетик Билбао 14.00
Ваљадолид - Атлетико Мадрид 16.00
Сосиједад - Хетафе 18.30
Барселона - Севиља 21.00

ТАБЕЛА: Реал Мадрид (+1) 18. Гранада (+1) 14, Атлетико Мадрид 14, Барселона 13, Реал Сосиједад 13, Севиља 13, Атлетик Билбао 12, Валенсија (+1) 12, Виљареал (+1) 11, Осасуна (+1) 11, Леванте (+1) 11, Еибар (+1) 9, Ваљадолид 9, Бетис (+1) 9, Алавес (+1) 8, Хетафе 7, Селта 6, Еспањол 5, Мајорка 4, Леганес (+1) 2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар