Хоће ли Дубравка Шуица проћи провјере у ЕП?

И француски И лист Либéратион пише о климавој позицији Дубравке Шуице која би требала постати једном од повјереница у Европској комисији.

Свијет 01.10.2019 | 19:30
Хоће ли Дубравка Шуица проћи провјере у ЕП?
Овај лијево оријентисани француски лист тако тврди да је Шуица једна од предложених представница чија би кандидатура могла пасти, и то највише јер "има потешкоће у објашњавању одакле јој имовина од 5 милиона евра".

Текст започиње питањем колико ће кандидата за представнике у Европској комисији пасти током саслушања пред Европским парламентом које је започело јуче, а траје до 8. октобра.

Двоје кандидата отпало је већ прошли мјесец

Чак и прије саслушања пред Европским парламентом у Страсбоургу двоје предложених кандидата отпало је већ у четвртак, а још неколико их се налази у неизвјесној позицији. Наиме, Одбор за правна питања већ је елиминисао двоје предложених кандидата- евроскептика и бившег мађарског министра правосуђа Ласзла Трóцсáнyија и Румуњку Ровану Плумб због "сукоба интереса".

На климавим позицијама су и Францускиња Сyлвие Гоулард и Дубравка Шуица

Но и неки други кандидати налазе се на климавим позицијама, прије свега француска кандидаткиња Сyлвие Гоулард из политичког блока Обновимо Еуропу те хрватска представница Дубравка Шуица из редова клуба посланика Европске пучке странке.

Кандидатуре би могле падати, пише Либéратион, посебно ако се различите политичке групе одлуче освећивати за своје представнике, а то би пак могло угрозити инаугурацију повјеренства којим ће предсједати њемачка конзервативка Урсула вон дер Леyен заказану за 23. октобра у Страсбоургу.

Никада ситуација није била овако неизвјесна

Никада ситуација није била овако неизвјесна јер је ово први пут да двије главне политичке групе - конзервативци ЕПП-а и социјалдемократи - које су доминирале парламентом од 1979. године више немају апсолутну већину. Другим ријечима, договор о кандидатима у цјелини је отежан јер је потребно укључити и центристе из Обновимо Еуропу, који су неопходни за постизање договора.

Осим тога, недавном измјеном пословника парламента предвиђено је да сада парламентарни одбори морају потврдити кандидатуру чланова Европске комисије двотрећинском већином.

Прва на удару је Гоулард

Ако дође до политичких освета, прва на удару је Сyлвие Гоулард, која је била европарламентарка од 2009. до 2017. године. Њено ће се саслушање одржати у уторак послијеподне. Гоулард је ослабљена афером о фиктивном запошљавању асистената у ЕП које је проводила њена странка Демократски покрет, али и чињеницом да је од 2013. до 2016. године, док је била европарламентарка, примала плату од око 10 хиљадаа евра мјесечно од америчког института Берггруен.

Шуица има потешкоћа објаснити одакле јој милиони

Ако је Плумб пала због сумњивих донација, а Троцсанyи због веза с бившом адвокатском фирмомза коју је радио, тешко је замислити да би се Гоулард могла извући, пише француски лист.

Баш као и Дубравка Шуица, која има највеће потешкоће при објашњавању одакле јој богатство од пет милиона евра.

Ако падне неколико повјереника, Урсула вон дер Леyен неће имати другог избора него тражити од држава да предложе нове кандидате. С обзиром на лабаву већину коју је добила 16. јула, нема превише простора за супротстављање кандидатима.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Туњо

01.10.2019 17:34

Наравно да ће одпасти јер како да оправда имовину од 5 милијуна еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

01.10.2019 18:04

Звијезда водиља у политици и приватно јој је мрзња према Србима. Устаскиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рере пејина унука

01.10.2019 19:05

Ето што ови наше вође нече у ЕУ..Ваља доказивати поријекло имовинеОвдје вечерас обијеш банку и сутра купиш ферари нико ништа У ЕУ ти одмах покуцају на врата и траже порезну листу........тј поријекло пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2019 20:26

хехе, замисли да додју код Шпирића а он каже да је зарадио милионе јер је родио кромпир.

Name

Вук

02.10.2019 08:00

Ова је ултранационалиста. Они не требају ником ни у властитој куци а камо ли у ЕУ парламенту. Злоба јој избија из оцију, и сваке ријеци.

ОДГОВОРИТЕ