ЗЛАТНИ "ОРЛОВИ": Србија је шампион Европе!

Историја се понавља – Србија влада европском одбојком! Други пут у историји Србија је објединила европске титуле у репрезентативној одбојци.  Изабраници Слободана Ковача преокренули су резултат у финалу са 0:1 на 3:1 и на величанствен начин донели нашој земљи трећу титулу првака Европе. Урош Ковачевић МВП. Српска ствар: Владари европске одбојке! У месец дана и одбојкашице и одбојкаши Србије су постали шампиони континента!

Остали спортови 29.09.2019 | 20:28
ЗЛАТНИ "ОРЛОВИ": Србија је шампион Европе!
Први пут су репрезентативке и репрезентативци Србије то успели током 2011. године.

Осам година касније, Србија је поново постала европски одбојкашки шампион, и у мушкој и у женској конкуренцији.

Екипа селектора Зорана Терзића је у Турској успела да одбрани титулу освојену две године раније у Грузији, док су се изабраници селектора Слободана Ковача окитили европским златом у Паризу.

Србија је земља одбојке!

Изабраници Слободана Ковача су до тријумфа стигли у препуном париском "Берсију", по сетовима 19:25, 25:16, 25:18, 25:20.

Ово је треће злато за нашу селекцију на континенталним шампионатима.



До титуле без пораза, Србију је предводио Александар Атанасијевић са 22 поена.

Двоцифрени су још били Урош Ковачевић са 20, Немања Петрић са 12, односно Срећко Лисинац са 11 постигнутих поена.

Код поражене екипе, најефикаснији био је Клемен Чебуљ са 15 поена, а пратили су га Ален Пајенк са 12 и Тине Урнаут са 10 поена.

Наши одбојкаши су као и већину мечева на овом првенству почели нешто стегнутије, међутим, класа "орлова" дошла је до изражаја у другом, трећем и четвртом сету, које су добили убедљиво.

До средине првог сета обе селекције биле су у егалу, а у неколико наврата наша селекција је прелазила и у вођство.

Ипак, Словенци мало по мало, добрим блоковима, снажним сервисима и нападима из задње линије успевају да се одвоје.

Нашим одбојкашима је у тим тренуцима и пријем сервиса био лошији него обично, тако да су „змајчеки“ рутински сачували предност коју су стекли и тако дошло до релативно лаких 25:19.

На паузи Слободан Ковач успео је да "пробуди" своје изабранике.

Играло се "поен за поен" на почетку другог сета, све док на линију за сервис није стао сјајни Урош Ковачевић. Нашим одбојкашима прорадио је блок, успели су да направе серију од 7:0, коју нису испуштали до самог краја овог дела игре – 25:16.

У трећем сету „орлови“ су наставили тамо где су стали у другом. "Змајчеки" нису никако успели да стабилизују пријем, наши су наставили са фуриозном игром у пољу и стигли до девет сет лопти.

Успели су Словенци да спасу три, али четврту су изабраници Слободана Ковача искористили и дошли до резултатског преокрета – 25:18.

Чинило се на самом старту, испоставиће се, последњег сета на мечу да Словенци могу поново да дођу до активног резултата.

Ипак, наши играчи, стабилном и концентрисаном игром, успевају да одбију почетни напад "змајчека" и долазе до вођства.

Блок је и даље функционисао, баш као и одбрана и сервис, па је селекција Србије стекла велику предност.

Покушавао је Алберто Ђулијани тајм-аутовима да "пробуди" своје изабранике, али безуспешно. Србија је искористила другу меч лопту и тако дошла до титуле шампиона Европе.



"Дупла круна" за српску одбојку!

На тријумф одбојкашица у Анкари пре 21 дан, надовезали су се у Паризу одбојкаши. Србија други пут у историји, после осам година, има првака Европе у женској и у мушкој конкуренцији!

Словенија је боље ушла у финале у дворани "Берси", али од почетка другог сета, па све до краја меча, доминантни су били изабраници Слободана Ковача.

Србија - Словенија 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19)!

Ко би рекао да ће се ово догодити након што у августу нисмо прошли први квалификациони турнир за Олимпијске игре, након чега је Никола Грбић после четири и по године отишао са клупе "орлова"?

Ковач је за нешто више од месец дана урадио фантастичан посао са сјајним појединцима које имамо, пронашао им праве улоге, подсетио их колико добро могу да играју и у финишу Европског првенства добио екипу која "пуца" од самопоуздања, сјајно се брани, напада из свих оружја и - никада не сумња у победу!

Тако је било у четвртфиналу против Украјине (3:2), па у полуфиналу против Француске пред њеном публиком (3:2, после 0:1), а на крају крајева и у недељу против Словеније, која је искористила енергију са трибина да сјајно одигра уводни сет и потпуно заслужено поведе 1:0.

Међутим, било је довољно да почетком другог сета прораде наши сервис и блок и да се комплетна психологија учесника финала преокрене.

Словенци су од "змајева" претворени у немоћне, мале маце, док су "орлови" на све могуће начине освајали поене и из часа у час повећавали вођство.

Ковачевић и Атанасијевић са "крила" су правили хаос, некада снажним смечевима, некада интелигентним потезима какви се и могу очекивати од асова на врхунцу својих моћи.

Лисинац и Подрашчанин били су подједнако добри у сервису и блоку, капитен Петрић донео је "безброј" важних поена, Јововић пружио своју најбољу партију на турниру, али ипак је највећи шоумен био МВП шампионата, Урош Ковачевић!

Своје успешне потезе - првенствено блокове - прослављао је ефектно, као што је и освајао поене. На крају је Урош изнервирао једног словеначког одбојкаша, севнуле су варнице на мрежи, али питање победника тада је већ било решено.

Ниједан од три сета која су узели "орлови" није био неизвестан. Била је то убедљива, девета победа из девет мечева на ЕП, за један од свакако најимпресивнијих успеха у историји наше одбојке, па и спорта укупно!



Србија је газда европске одбојке! Плава чета је прегазила, одувала Словенију! После осам година злато поново стиже у Београд, у Србију, тамо где је пре непуних месец дана већ стигло европско злато које су донеле одбојкашице! И мушка и женска селекција на крову континента. Да, Србија је газда европске одбојке!

Словенија је добила први сет у финалу, а онда је прегажена, разнета на терену Берсија! Као да је само дирнула лава, који је успавано ушао у борбу за злато. Потом три сета одбојкаше поезије за коначних 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20).

Пре осам година, у Аустрији 2011. Србија је последњи пут освојила злато. Тада је у том тиму био Слободан Ковач, који је ове вечери и као селектор окачио најсјајнију медаљу око врата. Иако је тим преузео пре једва нешто више од месец дана! Неку чаролију је направио за тако кратко време, тим којем никако није успевало да несумњиви квалитет преточи у резултат, претворио је у – машину. Четвртфинале је Србија добила после пет сетова, полуфинале је Србија добила после пет сетова, показавши да је психолошки чврста као монолит. И у финалу је после изгубљеног првог сета разнела ривала у парампарчад. Дивовски!

Финале није почело како смо се надали. Имали су Словенци бољи пријем, убојитији напад, а направили су и четири поена више из блока. Просто, готово ништа у тиму Слободана Ковача није било довољно добро, на нивоу финала. Имала је Србија један трзај, када је преузела вођство, имала 8:6, али следећи пут када је ривал окренуо, више није било прилика за Плаве да ухвате прикључак. Било је 15:12, па 19:14 и отишао је први део меча низ воду...

Као рањени лавови изашли су српски одбојкаши на други сет! Одували су Словенце. Подигли су кинески зид на мрежи, пуцали су блокови Лисинца, Петрића, Ковачевића, а севале су муње и громови из сервиса. Потпуно се распала игра ривала, нису имали куда да провуку лопту до поља српског тима. Разлика је само расла: од 8:5, преко 12:5, па до максималних 19:10, па је било јасно да у овом сету неће бити никаквих дилема коме ће припасти. На крају фантастичних 25:16. Све што је могло да се пожели је да Плави наставе тако да играју и у трећем сету.

И наставило се! Играли су српски асови као у трансу. Словенија је равнотежу држала свега првих неколико поена, а онда је опет прегажена. И није знала са које све стране јој удара. Урош Ковачевић је држао час одбојке, поентиравши из свих могућих и наизглед немогућих позиција. Узео је седам поена у овом сету. Али, празник за очи је била – одбрана! Било је везаних поена када су Словенци имали по два-три напада, а лопта није падала на поље српског тима. Летели су Плави по терену, све хватали и онда из контре поентирали, убијавши у појам ривала, којем је немоћ избијала из сваког потеза.

На крају чиста егзекуција и у трећем сету – 25:18. 

Последњи сет, последњи воз за Словенце. Нису га ухватили! Држали су се за последњи вагон до средине, а онда су поново ударили директно у бетон од српског блока. Када је Ковачевић поново један на један блоком узео поен, за 16:11, била је то тачка која је преломила утакмицу.

Рапсодија у плавом. То је била игра у финалу, игра до краја четвртог сета, са широким осмесима код сваког поена. Уживало се на терену, уживало се и крај терена, у Берсију, где је одјекивала песма навијача. Три добијена сета, а да ривал, финалиста Европског првенства, није пребацио 20 поена! Таква доминација одавно није виђена. 

Србија је првак Европе. Србија је одбојкашки газда Европе!

Европско првенство, финале:

дворана: Берси, Париз
капацитет: 15.000 гледалаца
судије: Ердал Акинчи (Турска), Оливије Жиле (Француска)

Србија: Околић, Ковачевић 20, Петрић 12, Крсмановић, Ивовић, Јововић 1, Атанасијевић 22, Лубурић, Мајсторовић, Подрашчанин 5, Лисинац 11, Ћировић, Пековић, Тодоровић; Селектор: Слободан Ковач

Словенија: Т. Штерн 2, Пајенк 12, Козамерник 9, Шкет, Гаспарини 7, Винчић 1, Шталекар, Ж. Штерн, Клобучар, Ковачич, Видечник, Ропрет, Урнаут 10, Чебуљ 15; Селектор: Алберто Ђулијани

Фото: цев.еу

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РС

29.09.2019 18:36

Цеститке из БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је

29.09.2019 20:06

преносио,мене то не заанима,сутра је бн коктел то гледам

Name

007 Бонд

29.09.2019 18:48

1-Честитке, срце је пуно. 2-Да их дочекају у Београду, на балкону, као што су и женске дочекали. 3-Да Србија за неких 10-15 година разбије Словењу и по стандарду и платама. 4-Да се Срби коначно опамете и да се ману ,,братства и јединства'' (Словенаца, Хрвата и осталих) и да почну да гледају само свој српски народ. 5-Да се Срби и Република Српска држе Србије и како ви кажете ,,Србијанаца'', јер како Србија буде јачала економски- тако ћете и ви из Р.Српске такође да јачате. (6-Да се ујединимо: СРБ+ РС + север Косова. Мада, то не зависи од Србије- него од Америке).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехх

29.09.2019 19:32

Јос да будемо прваци у саху, где би нам био крај.

Name

Бијељина

29.09.2019 19:02

Честитке златним одбојкашима Србије из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

29.09.2019 19:02

Честитке златним одбојкашима Србије из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ