Креће СП у атлетици: Нема Иване, Јусеина...

Планетарна смотра краљице спортова почиње данас и траје до 6. октобра у ужареној Дохи где неће бити повређене Шпановићеве, а наравно и пензионисаног Болта.

Остали спортови 27.09.2019 | 14:39
Креће СП у атлетици: Нема Иване, Јусеина...
Конац, уједно и круна ове сезоне у краљици спортова, Светско атлетско првенство почиње данас у Дохи, а трајаће све до 6. октобра. Право време за уживању у олимпијском геслу "цитиус, алтиус, фортиус", то јест "брже, више, јаче" иако је у Дохи ових дана баш вруће, пошто се температра током дана креће и до 40 подељка на целзијусовој скали. Детаљ на који свакако треба обратити пажњу код избора фаворита, али и који нам показује зашто је Светски куп у фудбалу 2022. премештен за новембар и децембар.

Ни ово првенство не може да прође без допинга иако није ни поштено почело, а и овај пут су у центру пажње Руси. Они ће и овај пут, али само они доказано "чисти" играти под заставом Међународне атлетске федерације. И тако ће остати све док се тамошње спортске главешине не дозову памети, а шта се тренутно дешава по том питању опширније прочитајте на овом ЛИНКУ. Такође, најављен је и строг мониторинг кладилачких уплата широм света, не би ли се избегло намештање.

Селектор Србије, Един Зуковић у Доху је одвео малу, али одабрану екипу значајно ослабљену испадањем из игре најбоље. Наиме, Ивана Шпановић је недавно, почетком септембра у Берлину доживела повреду мишића ноге, те су се она и њен тим одлучили да крене са рехабилитацијом, а потом и припремама за наредну сезону. Светски шампионат ће ипак морати да се одржи без ње. Неће то бити то, али шта да се ради... То нам наравно значајно умањује било какву шансу за одличјем, а на краткомм списку путника са Катар селектора Едина Зуковића се налазе Драгана Томашевић (диск), Асмир Колашинац и Армин Синанчевић (обојица кугла).

Прогнозе о могућим шампионима у најспектакуларнијим дисциплинама, пре свега у мушким спринтерским, је прилично незахвално давати, нарочито када међу такмичарима нема јасног фаворита, што је годинама био Јусеин Болт. Јамајканац се пре две године управо на СП у Лондону опростио од златне каријере, и то бронзом, али и са повредом задње ложе због које је 4x100 м екипа његове домовине остала без одличја.

Пошто ће се финале на 100 м одржати већ сутра у 21.15, ред је да већ сада наведемо и три момка од којих се очекује да се нађу на победничком постољу, а то су сребрни из Лондона, Американац Кристијан Колмен, Нигеријац Дивајн Одудуру и Акани Симбине из Јужне Аафрике. Међу искуснима треба тражити потенцијално изненађење, пре свих од Јамајканца Јохана Блејка и актуелног шампиона, Џастина Гетлина из САД.

Првог дана такмичења у Дохи биће одлучено о само једној златној медаљи и то у женском маратону где се очекује да и овај пут доминирају тркачице из Африке, пре свега источне. Квалификације се данас одржавају у чак 10 дисциплина: скок удаљ, 100 м, бацање кладива (Ж), 800 м (Ж), скок мотком (Ж), скок увис (Ж), 3.000 м стипл (Ж), троскок, 5.000 м и 400 м с препонама.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар