Србија за финале ЕП: Може ли да падне Француска?

Одбојкаши Србије вечерас се боре за финале Европског првенства, противник је један од домаћина - Француска.  Не постоји тежи противник за Србију! Наши одбојкаши немају шта да изгубе, могу да добију много! Одбојкаши Србије у полуфиналу Европског првенства против традиције, снажних и разиграних Француза у Паризу.

Остали спортови 27.09.2019 | 12:07
Србија за финале ЕП: Може ли да падне Француска?
У полуфиналу Европског првенства, одбојкаши Србије ће вечерас у Паризу у 21 сат играти са домаћином Француском.

Селектор одбојкашке репрезенатције Србије Слободан Ковач рекао је да његов тим против Француске мора да има јак сервис и добар блок, ако жели пласман у финале.

"Сигурно је да ћемо се потрудити да што боље играче припремимо за важну утакмицу. Покушавамо прво да се опоравимо, па да тренирамо у дворани у којој ћемо да играмо. Засад је добро, надамо се да ће тако и да остане", рекао је Ковач.

"Орловиима" ће ово бити 11. наступ у полуфиналима на посљедњих 13 европских првенстава.

Ковач каже да причамо о Французима да играју добро, јер играју и код куће, али има и са стране негативних коментара да више нису тако добра рерпезентација, јер нису имали успјехе у претходним сезонама.

"Мислим да су једина репрезентација на свијету која може да рачуна на два права примача и то прави разлику. Врло су агресивни на сервису, тешко их је студирати и тешко је играти против њих", рекао је селектор и осврнуо се на то како српски одбојкаши треба да одговоре на игру фаворизованих Француза.

"Наша игра треба да буде таква да имамо јак сервис и добар блок. Имају они неке недостатке, али о томе ћемо касније", закључио је Ковач.

У првом полуфиналу, које је у четвртак одиграно у Љубљани, Словенија је победила Пољску 3:1. "Змајчеки" су успјели да изборе своје друго финале у историји.

Да ли ће Град светлости да обасја српске одбојкаше? Ко ће на мегдан Словенији у борби за злато - Србија или Француска (РТС 1, 21 час)? 

Обе селекције су до полуфинала дошле са свих седам победа. Триколори су изгубили само сет, Србија три. На папиру домаћин је у четвртфиналу имао тежи задатак против Италије, али су изабраници селектора Лорана Тилија прегазили Италију у Нанту. Са друге стране, Србија се неочекивано мучила против Украјине. Али, када је било најпотребније, у петом сету, квалитет наше репрезентације је дошао до изражаја.

Обе репрезентације имале су неуспешно лето. Примарни циљ – пласман на Олимпијске игре у Токију наредне године није остварен. Србију је зауставила Италија у Барију, а Француску Пољска у Лођу, али има још једна шанса почетком наредне године.

Галске петлове годинама предводи селектор Лоран Тили. Слободану Ковачу ово је прво такмичења на кормилу Србије. На претходна два велика такмичења, Европско првенство у Пољској и Светско првенство у Италији и Бугарској, српски одбојкаши су стали у полуфиналу. Још од 2011. године мушка одбојкашка репрезентација Србије није прошла полуфиналну препреку на неком великом такмичењу. Да ли ће трећа да буде срећа?

Француска је фаворит. На папиру, тас прелази на страну Триколора. Домаћи терен, ватрена подршка навијача, сјајна форма и разиграни француски одбојкаши, али и традиција. Тешко Србија излази на крај са Француском последњих неколико година. На претходних 14 утакмица само једна победа. Али, проклетство је скинуто прошле године на СП. Седам година трајао је пост Орлова на званичним утакмицама против Галских петлова, а онда су изабраници тада[њег селектора Николе Грбића срушили Французе после пет сетова и избацили их из игре за медаље.

Очекује се паклен меч две репрезентације које имају прегршт асова. Прва звезда Француза је Ервин Нгапет, сјајни примач сервиса вицешампиона Европе Зенита из Казања. Он је пре почетка шампионата Старог континента имао проблема са повредом. Пропустио је уводне три такмице у групној фази, у четвртом колу против Бугарске ушао је у игру, да би од дуела са Италијанима у последњем мечу прве фазе заузео место у стартној постави. Веома брзо је ушао у форму. Одбојкаш сигурног пријема са одличним, луцидним решењима у нападу.

Међутим, на овом првенству најубојитији играч Француске је коректор Стефан Боје. Бриљирао је бомбардер Вероне у мечу против Италијана у четвртфиналу. Имао је 25 поена, од тога невероватних девет асова (сви Италијани заједно су имали три). Он је са 133 поена тренутно други најефикаснији играч Европског првенства. По сету у просеку осваја 6,05 поена.

На позицији техничара је искусни капитен Бенжаним Тонуити, на пријему осим Нгапета ту је Кевин Тили, син селектора Лорана, док су средњаци Кевин ле Роа и Николас ле Гоф. На позицији либера је један од најбољих у историји ове игре Жења Гребеников. Џокер је примач сервиса Жулијен Линел.

Није Србију служио сервис у досадашњем току шампионата. Свестан је селектор Слободан Ковач да морамо да нападнемо ривале у том сегметну игре јер је пријем Француза одличан.

„По мом мишљењу, Французи су једина репрезентација на свету која може да рачуна увек на два права примача на терену и то прави разлику. Веома су агресивни на сервису. Тешко их је анализирати и играти против њих“, рекао је Ковач.

Очекује се да на терен изађе стандардна прва постава Србије. Техничар је Никола Јововић, примачи сервиса Урош Ковачевић и капитен Немања Петрић, средњи блокери Срећко Лисинац и Марко Подрашчанин, коректор је Александар Атанасијевић, док ће на позицији либера да се ротирају Никола Пековић и Невен Мајсторовић. Ту је и Марко Ивовић да појача пријем ако у том сегменту игре буде шкрипало и Александар Околић да изненади са сервисом.

„Можда је Француска имала проблем пре првенства, али сада игра добру одбојку. Велика је предност играти код куће, али верујем у моје играче, верујем да ћемо против домаћина пружити најбољу игру на првенству“, храбри своје изабранике Ковач.

У нашој селекцији највише поена досад је освојио Урош Ковачевић – 95, један мање од коректора Александра Атанасијевића. Управо од њих двојице се највише очекује. Краљевчанин је наш најбољи играч на ЕП. Луцидним потезима решава тешке ситуације, док је популарни Бата одиграо сјајно против Украјине у четвртфиналу. После његових сервиса крајем другог сета, Орлови су се спасили и касније преокренули резултат у своју корист.

Очекује се и већа продуктивност средњака Срећка Лисинца и Марка Подрашчанина.

„Французи имају квалитетне одбојкаше на свакој позицији. Није ту само Ервин Нгапет, већ су ту примачи Линел и Тили, као и доминантан коректор Боје. Припремићемо се за сваког играча“, истакао је одбојкаш италијанског Трентина.

Французи боље сервирају од Србије на овом првенству. Имају 41 ас, док је наша селекција освојила 37 поена директно после сервиса. У просеку по сету, домаћин има 1.9 аса, а Србија 1.5. Французи су много бољу у пријему. Имају 33 одсто идеалног пријема и у том сегменту су најбољи на шампионату, наспрам само 18 одсто наше репрезентације. У ефикасности напада су приближни – Француска 41 одсто, а Србија 38. Оно што је предност наше селекције је блок. Ту смо тренутно друга најбоља репрезентација на првенству иза Русије. Имамо у просеку 2.7 поена из блока по сету, укупно 64 на ЕП наспрам 2.4 по сету Француске, односно 52.

Селектор Француза Лоран Тили је задовољан досадашњом игром својих изабраника.

„Када играте овако добро, оптимизам је велики. Није важно да ли смо Италију добили 3:0 или 3:2, важно је да смо победили. Сада нас очекује нова борба. Спремни смо за дугу, дугу, дугу утакмицу“, рекао је Тили на конференцији за медије пред полуфинални меч.

Одбојкашице Србије су шампионке Европе. Могу ли сличан успех да остваре и одбојкаши? За почетак, да уђу у финале. Била би то реприза кошаркашке борбе за злато на ЕП 2017. године Србија – Словенија.

Французи су велики фаворити по кладионицама, па тако Моззарт нуди квоту 1,30 на тријумф ''Триколора'', док се победа ''Орлова'' вреднује квотом 3,20. Ако верујете да Србија може до финала, можете лепо да се ''опарите'', мада ту има још игара које вреди одиграти. Проверите и уверите се на овом линку.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШЕ – ПОЛУФИНАЛЕ

Четвртак

ЉУБЉАНА

Пољска – Словенија 1:3 (23:25, 26:24, 22:25, 23:25)

Петак

ПАРИЗ

21.00: Србија – Француска



Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар