Тука пред СП: Спреман сам да се борим за медаљу!

"Желим себе да ставим међу оне који ће се борити за медаљу, спреман сам за то", каже најбољи атлетичар Босне и Херцеговине пред Свјетско првенство у Дохи.

Остали спортови 24.09.2019 | 19:05
Тука пред СП: Спреман сам да се борим за медаљу!
Најбољи босанкохерцеговачки атлетичар Амел Тука на предстојеће Свјетско првенство у Дохи (од 27. септембра до 6. октобра) одлази с најбољим европским и седмим свјетским резултатом ове сезоне у трци на 800 м - минут и 43,62 секунде.

Посљедња три наступа - у финалу Дијаманске лиге у Цириху,митингу у Загребу те мечу САД - Европа у Минску показали су да је Тука у врхунској форми и да потпуно спреман путује у Катар, гдје ће покушати да се поново попне на подијум као што је то урадио прије четири године у Пекингу када је освојио бронзу, историјски медаљу за бх. атлетику.

На прес конфренцији уочи одласка у Доху, Тука ја рекао да је у досадашњем дијелу сезоне показао да је спреман и за тактичке и брзе трке.

"Истрчао сам најбоље вријеме у Европи ове године. Посебно сам задовољан посљедњом трком у Минску која је била тактичка. Побиједио сам троструког првака Европе Адама Шота, који је јако добар у тактичким тркама и показао да сам сада и на том пољу спреман. Најважније је да се осјећам добро и да сам здрав. Оно што ме посебно радије је што осјећам да сам психички пуно стабилнији и сигурнији у себе, поред физичке припреме која је примарна. Послије Минска одрадио сам финалне тренинге пред Доху", изјавио је Тука.

Наводи да му је примарни циљ да се пласира у финале и поново нађе међу осам најбољих на свијету.

"Оно на што се морам фокусирати је прва трка квалификација у којој ће сви имати притисак. Ако Бог да, кад уђем у финале то је прича за себе. Тренер и ја ћемо озбиљно разговарати о стратегији за ту трку. Најтеже је проћи квалификације и пробити се у финале".

Након бронзе на СП у Пекингу Тука је због бројних повреда прошао тежак период у каријери, али по његовим ријечима то га додатно ојачало.

"Пуно сам опуштенији, прије четири године сам истрчао најбољи резултат на свијету, ове године немам најбољи резултат, али осјећам да сам пуно сигурнији у себе".

На старту квалификација Тука очекује тактичке трке између 1:45 - 1:46, а у полуфиналу 1:44.

"Сигурно сам спреман за то. Мој тренер Ђани Гедини сматра да сам сто посто спреман. Осјећам да могу трчати 1:43, што ме радује, поготово након свега што сам прошао, вратити се на врхунски ниво то је посебан осјећај. Ово све радим из љубави према атлетици, уживам на тренинзима, на тркама, желим да уживам и на СП-у".

На СП-у у дисциплини на 800 м 28-годишњег Туку очекује изузетно јака конкуренција, тако да фаворити за медаље нису номиновани.

"Ове сезоне има чак 10 атлетичара који трче испод 1:44, сви ће борити за медаљу и улазак у финале. Желим себе да ставим међу оне који ће се борити за медаљу, спреман сам за то. У трци на 800 м још нико није поставио фаворите, јер конкуренција је јака. Овогодишње СП први се пут организује овако касно, тако да се не зна ко ће бити у топ форми, неки су то били у јуну, неки у августу, а сада, крајем сепрембра, нико није трчао у том периоду, тако ће за све то бити тест", изјавио је Тука.

Ранијих година Тука је доживио бројне непријатности на великим такмичењима због честих допинг контрола.

"Сигурно да ће то бити стандардна процедура и на овом СП-у, на то сам се навикао, нећу дозволити да ме те ствари поремете. Једноставно ћу пустити да људи раде свој посао, јер знам да сам чист и могу доћи у било који дио дана или ноћи. Наравно, само бих волио да и други имају такав трертман, да будемо сви равноправни, чисти, да се боримо за чист спорт, без допинга, да се за постоље боримо фер и коректно", рекао је на крају Тука.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар