Нема сукоба у чланству СДА и СНСД-а

"Овдје су потпуно различите политике у питању, о томе треба говорити. Овдје није груби сукоб око појединих личности СДА и СНСДа, али јесте око концепција БиХ. СНСД откако постоји понављамо и потцртавамо ту причу за Дејтонски мировни споразум", казао је потпредсједни СНСД-а Радмановић за Н1.

Република Српска 19.09.2019 | 18:51
Нема сукоба у чланству СДА и СНСД-а
"Овдје су потпуно различите политике у питању, о томе треба говорити. Овдје није груби сукоб око појединих личности СДА и СНСДа, али јесте око концепција БиХ. СНСД откако постоји понављамо и потцртавамо ту причу за Дејтонски мировни споразум", казао је Радмановић те додао:

"Ако је неко сумњао ко прави кризу у БиХ могао је то да види по Конгресу СДА који је потпуно различит у односу на све друге конгресе у БиХ и потпуно противан Дејтонском мировном споразуму односно Уставу БиХ. Од првог дана потпуно је исти њихов став у ком је доминација једног народа над другима у БиХ недопустива. То је анахроно, није у складу са свјетским трендовима у 21 вијеку."

За Радмановића постоје и опције у којима нема Босне и Херцеговине.

"Оба дома у Парламенту БиХ не раде. Ако би дошло до распуштања Дома народа онда нема БиХ. Овако, она има још увијек неку шансу ако ћемо се договарати у оквиру Дејтонског мировног споразума. Ако неко посегне да једнострано прегласа српског члана у тој ствари онда стварно нема БиХ. Онда преузимају одговорност. Покушавају да извуку да је крив СНСД. То није тачно, можемо и доказати", рекао је казавши како законски не постоји могућност вета.

Пребацивање надлежности са државе на ентитет које су изворним Дејтоном постојале Радмановић види као реалан циљ уколико до формирања власти не дође:

"То зависи само од нас. Ми смо још увијек у фази да покушвамо да се договоримо са другом страном да их убиједимо да је штета што су неки људи из међународне заједнице нарушили Дејтонски мировни споразум, довели до великог броја преноса надлежности који је непотребан био. Значи, идемо тим путем. Покушаћемо да истрајемо у томе."

Но, за Радмановића то је опција уколико не дође до договора:

"Ја бих рекао да су на чекању иако има оних који мисле да је пропао Споразум и да од тога нема ништа. Кажем да су на чекању зато што мислим да никад не треба заборавити на договарање, не треба рећи нећемо се више договарати. Мислим да се договор у БиХ може постићи баш на бази овог Споразума из августа."

"Ако неко рачуна да треба да функицонише земља онда мора да дође до новог Савјета министара. Ту смо договорили све осим АНП, сад смо дигли додатне тензије али мислим да није све пропало", додао је Радмановић.

Говорећи о слању АНП-а Радмановић одлучан:

"Као што пише у резолуцији Народне скупштине о војној неутралности. Тако мислим да сви треба да се понашају."

Казао је како је погријешио у својим претходним прогнозама да ће Савјет министара бити формиран до краја 2019. године те да не зна шта би се могло дешавати. Такође је истакао да Република Српска не би дозволила употребу бонских овлаштења када би међународна заједница дошла до те одлуке.

(БН/Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

006

19.09.2019 17:00

Ма шта је он урадио за добробит грађана РС- а, нека о томе говори ако има ста рећи.Доста је бацања прашине у очи у томе је шампион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

20.09.2019 04:41

Он и његова хоботница са шефом бурлом с.....и су све за појам нормално у РС.

Name

Сале

19.09.2019 17:00

Понасате се као да сте толико јаки а ви сте само сака јада. Среца васа па да и Еу јос не подузима ниста а да подузму нестали би у року од једног позива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

19.09.2019 17:17

А ти би и Додик да постављате из СНСД-а кадрове босњацима које не признају , а ста ако Мајкицку смјене ста цете онда? Аутоголове забијате српском народу и заостравате. Дајете аргументе Бакиру , не признајете БиХ а узимате лопатом паре у Сарајеву пријетите отцјепљењем, у ције то име радите?? Ви нисте стварали РС, ја јесам ал не овакву. Ви натурате босњацима србе да их представљу сто је смијесно. Пљујете постен српски народ овим цином. Зар ти.ниси потписао МАП 2009-е и прикљуцење за НАТО? Народ је видио ста је СНСД губите на изборима. Да ли си се запитао засто срби масовно тразе посао у Федерацији и многи се тамо селе?? СНСД унистава српски народ по задатку запада ал знај да нецете дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

19.09.2019 20:26

Ово је договор Додика И Изетбеговица.Братиц це добити боље мјесто, а Додик це се рјесити неких својих кадрова да странку стави под потпуну контролу.Ово у скупстини је само позористе за будале.

Name

Ветеран

19.09.2019 18:02

Овај потисао приступ НАТУ, а сад баца димне бомбе ! Ни трунке савјести да нам објасни ста је значио његов захтјев око чега се створила цијела ова заврзлама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да разјаснимо

19.09.2019 18:40

Значи, Радмановићу није проблем када СНСД-ова коалиција смијени Бошњака из реда СДА. Али, а зна да је то могуће, ако би сада СДА-овска коалиција смијенила њега - ех, то би било прегласавање Срба и увод у распад. Хау јес но :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

19.09.2019 19:00

Нема нама напретка све док ове гарнитуре и креатуре не оду са власти и на сметљиште историје која нас је баш уназадила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олоши

19.09.2019 20:14

Док они оду са власти ....??? Иза њих це остати само прах и пепео... Све уништено сто се могло уништити и распродати.. Ко ће дочекати та срећна времена у БИХ...??

Name

ЗМиљенкоЕ

19.09.2019 20:04

Ово онај сто је послао захтјев као предсједавајуци у НАТО са молбом да нас приме и сада има образ прицати о резолуцијама, декларацијама а био је кум сваком понизењу српског народа и републике. Пуууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

19.09.2019 21:00

Ја сам босњак па се надам да мој пост неце бити криво схвацен. Радмановиц стварно не би требало да се јавља по овом питању јер је срамота. Његов потпис стоји на захтјеву за пријем у НАТО а он се понаса као да се ниста није десило и гура некакву резолуцију испред тога која једноставно нема никакви правну снагу ма ко ста мислио. Стварно срамота.

Name

Овај

19.09.2019 21:50

као да је пао са Марса!па зар има образа да се јави ! па његов потпис за Нато ! о људи па ово је дно дна ! страсно

Name

Ре Гоонер

20.09.2019 06:56

Потпуна подрска за Вас коментар од Србина из Бања Луке

Name

Сврни наврни

20.09.2019 05:47

Овај човјек стварно више нема шта за казати. Потрошен, премђао, извјетрио, уосталом као и партија му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издаја

20.09.2019 07:32

ИЗДАЈНИК И ПИЈАНАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.09.2019 08:03

Прапа стари пијани демагог.

ОДГОВОРИТЕ