КСС: Даниловић се данас обраћа јавности...

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић ће се обратити медијима у уторак.  Ко ће бити Даниловићев први избор за селектора "орлова" увелико је врућа тема у српској јавности, а околности никако неће олакшати одлуку председнику КСС.

Кошарка 17.09.2019 | 08:57
КСС: Даниловић се данас обраћа јавности...
Како је наведено у саопштењу, конференција за медије ће бити одржана у "Кући кошарке" од 13.00.

Наведено је да је тема конференције недавно одржани Светски куп у Кини.

Експедиција Србије се из Кине вратила синоћ.

Селектор Александар Ђорђевић је после последње утакмице на такмичењу против Чешке објавио да ће се повући са те функције.

Први човек српске кошарке, Предраг Даниловић (49), обратиће се спортској јавности у уторак од 13 часова на конференцији за медије заказаној по повратку кошаркашке репрезентације са Светског првенства.

И пре поласка на пут од Пекинга до Београда, који су Василије Мицић због смрти мајке и Никола Јокић из приватних разлога "превалили" дан пре остатка тима, председник Кошаркашког савеза Србије могао је да препозна у којој мери се увелико говори о потенцијалним наследницима селектора Александра Ђорђевића (52), који је одлазак са клупе "орлова" објавио одмах по завршетку последњег меча на Мундобаскету у суботу поподне.

Ђорђевић је, образлажући одлуку да се повуче после шест успешних година на месту селектора репрезентације, у којој је својевремено владао европском и светском кошарком у тандему са садашњим председником КСС, рекао да није било ни потребе за разговорима о продужетку уговора, "јер је важно да човек и тренер препознају када је тренутак да направе први корак".

Иако су питања о Ђорђевићевим наследницима и наредним потезима Савеза извесна на "пресс" конференцији у "Кући кошарке", није за очекивати да ће Даниловић говорити о именима, а два су се некако издвојила у периоду од селекторове конференције у Пекингу, до председниковог обраћања у Београду.

То су двојица Београђана, Саша Обрадовић (50) и Игор Кокошков (47).

У већини медија код нас увелико је констатовано да би Обрадовић, као актуелни тренер француског Монака, био реалније решење у овом тренутку, али се углавном оставља простор за разговоре са Владе Дивцем око евентуалног уступања Кокошкова, помћног тренера Сакраменто Кингса, за мечеве квалификација за Еуробаскет 2021. године.

Након што су учесници "нокаут" фазе на Мундобаскету у Кини одиграли осам утакмица за 15 дана, ФИБА је наредне квалификације за Европско првенство у Немачкој, Грузији, Чешкој и Италији организовала тако да ће тимови одиграти шест утакмица за 368 дана, а ниједну у терминима у којима би играчи и тренери из НБА и Евролиге имали право наступа.

Рачунајући само месеце у којима се неће играти НБА и евролигашка кошарка, од данас до почетка наредног Европског првенства остало је довољно времена да квалификације буду одигране у темпу од једне утакмице месечно!

Ипак, све су заказане у терминима када ће национални савези имати право да користе играче из клубова који играју Еврокуп, ФИБА лигу шампиона или уопште не играју међународна такмичења:

20. и 23. фебруар 2020. / Финска – Србија, Србија – Грузија

27. и 30. новембар 2020. / Швајцарска – Србија, Србија – Финска

18. и 21. фебруар 2021. / Грузија – Србија, Србија – Швајцарска

Ђорђевићеви "орлови" одиграли су 17 утакмица само овог лета, што на припремама, што на самом Светском првенству.

То ће у великој мери одредити и Даниловићев први избор за селектора сениорске репрезентације, јер је за очекивати да у конкуренцији буду тренери клубова који се такмиче у Еврокупу, попут Монака.

Незгодно је што и то може да се промени већ наредне сезоне, да ли пласманом Монака у Евролигу или Обрадовићевим преласком на клупу неког евролигаша, чија се понуда не одбија.

Биће занимљиво чути шта Даниловић има да каже о свему што је пратило пад Ђорђевићевог тима са другог на пето место на свету.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар