СП: Французи дали 21 поен за полувријеме, а освојили бронзу!

Аустралија дуго водила, али није успела до историјског успеха! Аустралија прокоцкала +15 – друга бронза заредом за Француску! Кошаркаши Француске освојили су бронзану медаљу на Светском првенству у Кини после великог преокрета против Аустралије.

Кошарка 15.09.2019 | 12:07
СП: Французи дали 21 поен за полувријеме, а освојили бронзу!
Французи су славили победу у мечу за треће место резултатом 67:59.

Аустралијанци нису успели да освоје прву медаљу у својој историји на великим такмичењима, док су Французи освојили другу бронзу укупно и у низу, после првенства у Шпанији 2014. године.

"Бумерси" су водили малтене током целог меча и средином треће деонице имали чак +15, али ни тада нису играли претерано добро. "Триколори" су, на крилима Нанда Де Колоа, направили велики преокрет.

На овом мечу аустралијски бек Пети Милс није успео да постигне 17 поена (имао 15), па је остао на другом месту листе стрелаца Мундобаскета, иза Богдана Богдановића.

Утакмица је почела тврдо и играли су се организовани напади, помало неочекивано с обзиром да је у првом мечу ових екипа у групи "пало" чак 198 поена.

Судије су имале главну улогу током првог полувремена. Екипама је било дозвољено да играју веома агресивну одбрану рукама, али су малтене на свака два минута свирани фаулови у нападу.

Такав ритам је допринео томе да се потпуно успори ритам утакмице и да не видим малтене никакве поене у контрама, док такође ниједна ни друга екипа нису биле расположене у шуту.

Фурније је потпуно подбацио, а Француска је постигла трагичан 21 поен за првих 20 минута игре и била нешто лошија од Аустралије која је ипак успела да погоди пар шутева са дистанце.

Бек Орланда је на полувремену шутирао 2/9, Ниликина је имао 1/5, а Де Коло и Поарије по 2/5.

На другој страни Инглс је био једини расположен са 5/7, али су се испромашивали Милс, Делаведова и Богут.

Батум се уписао у листу стрелаца и помало се покренуо, а средином треће деонице укључио се и Де Коло. Фурније је наставио да промашује, али и да губи лопте и испада у одбрани.

Аустралијанци нису играли добро ни када су водили, а Француси су средином 3/4 успели да ухвате какав-такав ритам, погоде неке отворене шутеве које до тада нису и одмах да ухвате резултатски прикључак.

Иако је почетком другог полувремена било +15 за "бумерсе", пред последњу четвртину "триколори" су имали заостатак од само четири поена (42:46).

Феноменални Де Коло наставио је да бриљира и везао осам поена чиме је донео прву предност на мечу својој екипи, али је онда изашао и напад Француске је успорио.

Аустралија је успела да се врати и да поново поведе, али се видело да изабраници Леманиса остају без гаса. Делаведова и Богут су имали утакмицу за заборав (2/7 односно 2/9 из игре), а онда је право ниоткуда дошао Албиси.

Нови плејмејкер Зенита погодио је три тројке у четвртој четвртини након што је имао 0 поена пре тога, а Французи су додатно "притегли" одбрани и лако успели да се одупру нападима Аустралијанаца.

Албиси је одвео Французе на +8, а одговора до краја меча није било. Французи су опет "бронзани".

Није било лепо, није било атрактивно, али јесте било занимљиво у борби за бронзу на Светском првенству у Кини. Француска и Аустралија су одиграли ратнички дуел, а он је завршен победом Триколора од 67:59. Нова бронза и одбрањено треће место освојено у Шпанији.

У неизвесној завршници играло се поен за поен, повукли су Нандо Де Коло (19п)и Еван Фурније (16п), као и Албиси и све је то на крају било довољно за тријумф Триколора. Кенгури су почели доста да греше и то их је много коштало у самој завршници. Милс је дао тројком наду Аустралијанцима да би можда могли да се врате у игру, али све је остало на томе.

Француска је трећа репрезентација света!

Какву смо кошарку гледали у првом полувремену говори и податак да је Француска за 20 минута дала само 21 поен. Није ни Аустралија много више, убацили су Бумерси 30, тако да не можемо баш да кажемо да је то било неко умирање у лепоти од кошарке.

Иначе су овакве утакмице изузетно тешке за играње јер долазе после тешких пораза у полуфиналу. Аустралија је имала тежи пораз од Шпаније него Француска од Аргентине, али ипак су Кенгури успели да направе разлику у првом полувремену и покажу да су психолошки боље ушли у ову борбу за бронзу, посебно Џо Инглс који је убацио 12 поена у првом полувремену.

Французи су деловали мало смушено, као да нису баш знали шта треба да раде, док је Аустралија више онако на борбу успевала да буде у предности.

Како је Аустралија играла прво полувреме, тако се наставило у трећој деоници, побегли су Кенгури на 15 поена разлике и заиста је деловало да ту нема места за преокрет. Морали су Триколори да крену да играју драстично боље да би било шта променили.

Осетили су то Французи и управо су то и учинили. Драстично су побољшали енергију, агресивност, повезали су неколико добрих одбрана и ухватили су прикључак, а на играчима попут Батума се видела жеља да желе да добију овај меч и дођу до нове бронзе. Јако леп преокрет Француза, а деловало је да су потпуно изгубљени.

После много фаулова и промашаја у последњу деоницу се ушло са резултатом 46:42 за Аустралијанце. Борба до последњег даха је била загарантована. Тамо Аустралија није издржала...

Француска заслужено слави бронзу!

Светско првенство, меч за треће место:

Француска – Аустралија 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13)
Дворана: Вукесонг, Пекинг
Судије: Васкес (Порторико), Зураповић (БиХ), Паскуал (Филипини

Француска: Албиси 9, Батум 9, Де Коло 19, Фурније 16, Поарије 8, Гобер 2, Лабери 2, Мбаје 0, Ниликина 2, Тупан 0

Аустралија: Богут 5, Делаведова, 4 Инглс 17, Кеј 9, Милс 15, Бејнс 5, Крик 0, Гулдинг 0, Лендејл 4

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар