Широким срцем Тел Авива српској дјеци Космета

На данас одржаном фудбалском турниру у Тел Авив – Јафи прикупљана су новчана средства за помоћ Основној школи Миладин Поповић из Бостана у општини Ново Брдо, на Косову и Метохији.

Свијет 14.09.2019 | 15:57
Широким срцем Тел Авива српској дјеци Космета
У организацији групе навијача Гробари Израел, учествовала у четири аматерска фудбалска тима: групе навијача санкт петербуршког Зенита из Израела, групе навијача Ултрас тел авивског Макабија, Црних - састављених од Израелаца поријеклом из Србије и кора Амбасаде Србије у Тел Авиву, те групе навијача Гробари Израел.

Стотињак присутних у публици су претежно сачињавали Израелци поријеклом из Русије, Србије и Сјеверне Македоније.

Како је за БН саопштио, бивши почасни конзул Босне и Херцеговине у Израелу Александар Николић учесници и присутни на турниру под називом "Широко срце", одиграном на фудбалском игралишту Тениског центра Јафа (Јаффа Теннис Центер), су имали прилике да се додатно упознају са сложеним положајем образовних установа српских енклава у јужној српској покрајини.

Иницијатори: Горан Мекић и Сандра Јанићијевић, су посебно били успјешни у анимирању навијача Зенита, Макабија, Партизана, Црвене звезде, Војводине и ОФК Београда из свих крајева ове медитеранске земље.



Побједнички пехар капитену Гробара Израел,  Срђану Златановићу, је уручио амбасадор Републике Србије у Израелу, Милутин Станојевић, честитајући организаторима, захваливши се присутним те пожелевши наставак сарадње у хуманитарне сврхе, у духу спорта и пријатељства. 

Како подсјећа Николић, Држава Израел постојано стоји на становишту непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Републике Косова, придржавајући се начела изналажења рјешења конфликтима сагласношћу страна у њима.



Од 1948. (од оснивања Израела) до 1952. око осам хиљада југословенских Јевреја се одлучило на исељење у Израел, присиљени да се одрекну држављанства ФНРЈ. 

Мањем дијелу исељење није било дозвољено образложењем неопходности занимања или процесима који су вођени против дотичних. 

Пристигли у новоформирану државу прикључили су се већ постојећој заједници између два свјетска рата, која је учестовавала у оснивању, односно градњи кибуца, попут Шаар ха-Амаким (Сха'ар ХаАмаким) основан 1935. у чијој се близини налази шума краља Александра (Карађорђевића) и Гат основан годину дана раније. 

Јевреји са простора бивше Југославије насељавали су се широм земље и постепено продирали у све видове живота и дјелатности. Готово да нема професије у којој нису достигли врхунске резултате, а опште познати у овој блиско-источној земљи и иминентна асоцијација свакако су два начелника ђенералштаба: Давид (Дадо) Елазар и Хаим Бар-Лев, који је у познијим годинама био и министар трговине и индустрије, министар развоја и министар полиције, те Јосеф (Томи) Лапид, генерални директор јавног РТВ сервиса и министар правде. 

Поред манифестација из области културе и његовања обичаја на традиционалном пикнику у вријеме празника Сукот, у дјеловању већ 83-годишњег Удружења усељеника из бивше Југославије (Хитахдут), ваља референтно издвојити архив Евентов, у оквиру Националне библиотеке у Јерусалиму, као и двојезични часопис Мост.

БН

Коментари / 0

Оставите коментар