СП: Шпанци у финалу, након два продужетка!

Крах Аустралије, Шпанија после два продужетка иде у финале! Кошаркаши Шпаније пласирали су се у финале Светског купа победом над Аустралијом резултатом 95:88 после два продужетка! Борба до истребљења припала - Шпанцима! Два продужетка и меч за памћење, Фурија је у финалу Мундобаскета! Аустралијанци пропустили велику шансу. . .

Кошарка 13.09.2019 | 12:45
СП: Шпанци у финалу, након два продужетка!
Утакмица је решена тек после додатних десет минута игре, иако је Аустралија практично током 40 минута меча имала сигурну предност, а Пети Милс је промашио слободно бацање на четири секунде до краја четврте четвртине, да би потом Рики Рубио умало погодио кош са више од пола терена.

Регуларни део меча је завршен резултатом 71:71, после првог продужетка је било 80:80, пошто је Метју Делаведова промашио шут за победу, а у нових пет минута игре Шпанија је убацила неколико шутева и на крају стекла седам поена вишка, пошто су и кошаркаши Аустралије остали без енергије у финишу.

Најефикаснији у победничком тиму је био Марк Гасол са 33 поена, а додао је 6 скокова и 4 асистенције.

Велику подршку је имао у Рикију Рубију (19 поена, 12 асистенција, 7 скокова, 4 украдене лопте), док је Серхио Љуљ уписао 17 поена уз 6 успешних додавања.

На другој страни је бољи од осталих био Пети Милс, на терену је провео више од 45 минута, уписао је 34 поена, 3 скока и 2 асистенције.

Фантастичну партију је пружио Ник Кеј са 16 поена и 11 скокова, од чега чак 7 у нападу, Ендру Богут је убацио 12 поена и имао 9 скокова, док је Џо Инглс уписао само 4 поена, али је имао 10 ухваћених лопти и 7 асистенција.

Спектакл у првом полуфиналу Светског првенства! Шпанија и Аустралија су одиграли фантастичан меч за праве сладокусце, а он је решен после чак два продужетка. Имао је Рики Рубио шансу да поготком с пола терена на крају регуларног дела, није погодио. У продужетку је била права борба до истребљења, прштале су тројке, а Делаведова је промашио шут за два за победу. Ушли смо и у други продужетак, а тамо су славили Шпанци - 95:88. Ментално су надвисили противника када се одлучивало.

На турниру где никако нису блистали, далеко од тога, у утакмици где су све време губили, на крају су играчи Серђа Скариола стигли до финала Светског првенства после два продужетка. Страшан менталитет. Каква само игра Гасола, Љуља, Рубија... Некако се стиче осећај да нису могли да изгубе иако су играли на ивици амбиса. Гасол је дао 33 поена, Рубио је убацио 19, Љуљ 17. Пети Милс је водио Аустралијанце с 32 дата поена.

Свакако једна од најбољих утакмица на овогодишњем Мундобаскету, вероватно најбоља! Антологијска! За памћење. Шпанија чека у финалу победника дуела између Аргентине и Француске.

Имала је Аустралија предност од девет поена у последњој деоници, али онда је Љуљ пребацио у вишу брзину, као и његови саиграчи, и ушли смо у прави егал меч на четири минута пре краја. Играли су и једни и други лоше, Рубио је искочио у редовима Шпаније, Аустралијанци су правили велике грешке, Љуљ је промашио тројку, потом и Делаведова, Кеј је био сјајан у скоку, потом је и Милс погрешио на 28 секунди пре краја. Богуту је свиран фаул на осам секунди пре краја, потом је фаулиран и Милс на четири секунде пре краја, он је погодио једно бацање, а Рубио је промашио шут са половине терена. Био је јако близу.

Потом један продужетак, па други -  и на крају Шпанци у финалу!

Очекивано је то била чврста кошарка од самог старта, са добрим одбранама, а мало се и рука скратила због важности утакмице. Аустралија је позната по физички јаком саставу и то јој је у првих 20 минута донело превласт. Кенгури су били бољи, успевали су да обуздају нападе Фурије, посебно њене носиоце чему сведочи податак да Шпанци после првих 20 минута нису имали двоцифреног играча.

Са друге стране Пети Милс је био расположен за игру, пратио га је Делаведова и све то заједно дало је подлогу Бумерсима да имају добру ситуацију пред наставак меча.

Бумерси су боље почели и друго полувреме, отишли на преко 10 поена разлике и у тим моментима је деловало да код Шпаније нема ко да повуче ручну кочницу и заустави пропадање.

Ипак, Марк Гасол је повукао, надовезао се Рики Рубио, као и Серхио Љуљ - па је све одједном постало много боље по Шпанце који су ипак успели онако да се пришуњају Аустралијанцима иза леђа и приђу на четири поена заостатка пред последњу четвртину.

И једни и други су имали шансу за пролазак у финале... Рубио јесте промашио шут за победу, тако се отишло у продужетак. Па онда у још један. И тек смо ту добили коначан епилог. Шпанци су у финалу.

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар