ФИФА против гомилања играча!

“Само” 27 Челсијевих на позајмицама, од продаја играча које нису ни видели скоро 40. 000. 000 евра! Свеједно, значајан пад у односу на 41 из прошле сезоне. . .

Фудбал 05.09.2019 | 21:56
ФИФА против гомилања играча!
Финансијски фер-плеј спречио је најбогатије клубове да се разбацују парама. Али клубови су брзо смислили решење. Послали су скауте да се разлете по целој планети и доведу најталентованије играче са свих меридијана. Иако већина њих није могла ни да приђе првом тиму. Међутим, само име неког од европског великана у ЦВ-у гарантовала је солидан новац од продаје. Челси је тако годинама пунио клупску касу трансферима фудбалера који једва да су опепелили у дресу Плаваца. Али после дуго времена, чини се да ће морати да одустане од те праксе.

Овог лета наиме лондонски клуб на позајмицама има “само” 27 играча што је значајно мањи број од оних 41 из протеклог лета. Списак играча на позајмицама скраћен је за више од трећину.

Више је разлога.

Прво, Плавци су овог лета били под забраном регистрације нових играча, па су људи у клубу решили да то искористе да прогурају нову генерацију младих играча. Приде, није тајна да Фифа планира да уведе нова ограничења кад је број играча на позајмицама у питању.

Кад говоримо о самој клупској политици, нови шеф струке Френк Лампард је после добрих резултата са младима у Дербију на Стамфорд Бриџу шансу указао Курту Зуми, Мејсону Маунту, Тамију Абрахаму, Фикају Томорију, Рису Џејмсу, па и 60.000.000 евра плаћеном Кристијану Пулишићу. Сви они су крај прошле сезоне дочекали на позајмицама. Ту су и неки нови клинци, као 19-годишњи дефанзивац Марк Геи.

Све је то међутим само припрема за промене које се планирају од следећег лета. Фифа је већ објавила да ради на ограничењу играча које један клуб може да пошаље на позајмице. Не жели да најбогатији гомилају младе играче и од њихових продаја зарађују, уместо да троше паре на довођење фудбалера који су се калили по мањим срединама. Идеја је да се уведе систем по коме ће сваки клуб на позајмицама моћи да има највише шест до осам играча.

Зато је Челси почео да “крати” платни списак, па су овог лета продати Томаш Калаш, Ола Ајна, Кејси Палмер и Кенет Омеруо. За њих четворицу добио је нешто мање од 28.000.000 евра. Толико, знате то и сами, од продаја играча не зараде ни многи учесници Лиге шампиона или прваци мањих националних лига.

А Челси је требало да заради и од продаје Мајкла Хектора Шефилд Венздеју, али се тај трансфер изјаловио. После се у причу укључио и Фулам, нудио је позајмицу, Челси је инсистирао на продаји за око 9.000.000 евра. Хектор је иначе играо за У23 тим, као и холандски У19 репрезентативац Дајшон Редан, који је за 2.700.000 евра отишао у Херту у трансферу који би са све премијама могао да порасте на 5.000.000. Он није желео на позајмицу. Жури му се по минуте у сениорском фудбалу. Нови тренер на острву. Многи Енглези су “запалили” у Бундеслигу како би добили шансу.

Како било, Челси је на продајама играча на које објективно никад и није озбиљно рачунао – а било је ту још играча из У23 селекције - узео око 38.000.000 евра. Да је отишао и Хектор приближио би се збиру од 50.000.000 евра. За толико не продају ни учесници Лиге шампиона. А ово су, још једном, момци који нису ни близу првог тима.

Баш зато је Фифа и реаговала. Да не би богати још више одмакли онима који нису толико привилеговани.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар