Лука: Ништа ми не значи што их 35 година нисмо побиједили!

Нападач Реала убеђен да Србија може да слави у суботу.

Фудбал 04.09.2019 | 21:56
Лука: Ништа ми не значи што их 35 година нисмо побиједили!
Фудбалска традиција – само игра бројки, мртво слово на папиру или заиста има неку „чаролију“ којом једне диже, а другима утерује страх у кости? Србија у суботу дочекује Португалију (20.45), у оквиру квалификација за Европско првенство. Ту Португалију, коју 35 година није победила!

Последњи пут када су Навигатори спуштених глава отишли са терена у дуелу са нашом репрезентацијом била је 1984. година и победу је однела она велика Југославија.

После тога мењала се величина земље, као и њено име, али Португалци никада више нису пали. Међутим, да ли то уопште значи нешто момцима који данас носе дрес репрезентације? Мало који од њих је био уопште рођен када је Драган Стојковић Пикси те вечери у Оеирашу донео победу Плавима од 3:2.

Рецимо, Лука Јовић је рођен 1997. године. Зашто би њега дотицао тај биланс, да му игра бројки на папиру стварала страх од Португалије?

"Мени то ништа не значи. Нико од нас не размиља у том правцу. Рецимо да може само да нам буде мотив више. Али, нико не памти шта се догодило пре 35 година, не само од нас играча, него не верујем ни да зауставите неког на улици да би се сетио. Ми ћемо учинити све да победимо сада, па да имају људи о чему да причају наредних дана“, признаје Лука Јовић.

Португалија је првак Европе. Тај податак, већ, изазива мало више  респекта. И долази у Београд да тражи назад бодове које јој Србија однела из Лисабона у другом колу (1:1). Али, фудбалер Реал Мадрида, Лука Јовић, само размишља о победи, о победама, о пролазу на Европско првенство.

"Да ли је реално да победимо Португал? Нека јавност процењује, а ја увек верујем у успех тима у којем играм. Тако је и сада. Искрено, очекујем најбољи могући резултат, јер са квалитетом играча које имамо, можемо до победе. Само је битно да верујемо у себе и да добијемо подршку. Да, делује ми, када нас погледам, да смо много јаки, да имамо одличне појединце, а на селектору је да то преточи у јак тим".

Не само да Јовић верује у победу против Португалије, већ и даље је убеђен да Србија може директно из групе до првенства Европе.

"Испред нас је најбитнија утакмица у квалификацијама, бити ил’ не бити за нас. Селектор јесте нов, али су очекивања остала највећа: циљ је одлазак на Европско првенство и надам се да ћемо бити много ближи том циљу после ове утакмице. Уз победу, имали бисмо бољи међусобни скор са Португалијом, што може да буде пресудно, али ако добијемо све утакмице до краја, надам се директном пласману".

Јовић је од овог лета играч Реал Мадрида, клуба у којем је Кристијано Роналдо сео на фудбалски Олимп. Могао је српски нападач да добије и неки савет од клупских другова како да се заустави португалски ас. Ипак су с њим годинама свакодневно водили битке на тренинзима.

"Нисам их питао за савете, али знамо да је реч о једном од најбољих играча света у последњих десет година. Биће јако тешко да га зауставимо. Оно што сам приметио код њега је да води да се извлачи на другу стативу код центаршутева, иде код бекова, јер је ту физички доминантан. Ту морамо доста да обратимо пажњу".

Тражи Лука Јовић још своје место под сунцем у Реалу. Тек је дошао, добија све више шанси да игра. Он је залог за будућност Краљевског клуба.

"Све је боље и боље после оних малерозних припрема. Надам се поготку у што скоријем року, јер ће ми то много значити. За Реал је најтеже и најлепше играти. Учим од старијих, са жељом да стално напредујем и да у будућности будем вођа тима. Никада се нисам „гађао“ бројкама, да обећавам колико ћу голова да постигнем. Трудићу се да их буде што више".

Имао је Јовић велику жељу да се у групној фази Лиге шампиона судари са Црвеном звездом. Жеља му се није испунила...

"Баш сам желео да се то деси, да се вратим на Маракану, био би фантастичан доживљај. Надам се да ће се десити наредне године. Од Звезде очекујем да освоји више бодова него прошле године, да против Бајерна и Тотенхема оствари позитиван резултат на Маракани. Мој је циљ да се једног дана вратим у свој клуб где сам почео, данас све изгледа много боље него када сам ја био ту", закључио је Лука Јовић.

Још мало статистике за крај: 10 мечева са Португалцима и само две победе. Баш нам не леже...

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар