Партизан: А од УЕФА-е 4.745.740 евра!

И та цифра ће додатно бити увећана. . .

Фудбал 02.09.2019 | 22:30
Партизан: А од УЕФА-е 4.745.740 евра!
Партизан се јуче оклизнуо против ТСЦ-а у Суперлиги Србије, али зато може да буде задовољан учинком у Европи где је ушао у групну фазу Лиге Европе. И са спортске стране, али и са финансијске стране.

На клупском сајту је изашао текст у ком се резимира досадашњи учинак црно-белих, а посебно је занимљиво видети како је финансијски прошао Партизан у Европи где је до сада приходовао 4.745.740 евра, али постоји више начина на који овај новац може да постане доста већи.

Све је потанко објашњено на сајту клуба:

"Зарађено је само на име премија УЕФА већ 4.745.740 евра. Ову цифру добијамо тако што се саберу награде за успешно преброђена 2. и 3. квалификационо коло (260.000 € + 280.000 €), затим премија за обезбеђен старт у групној фази Лиге Европе (2.920.000 €), као и премија за 18 тзв. „вредносних акција“ (укупно 18 x 71.430 = 1.285.740 €, а све то узимајући у обзир да се од 48 екипа које ће играти групну фазу Лиге Европе 2019/20 наш клуб по клупском коефицијенту налази на 31. месту). Овај већ зарађени новац може, односно свакако ће у наставку сезоне бити и значајно увећан кроз:

- приходе из маркетиншког пула у групној фази, уз напомену да је Партизан једини српски клуб у групној фази Лиге Европе, па ће као такав располагати са свих 100% новца који се буде обрачунао у том „ћупу“ за српске представнике

- приходе од ТВ права за три утакмице групне фазе на свом стадиону, уз погодност да је једна од њих против славног Манчестер Јунајтеда (Енглези свакако највише плаћају ТВ права, мада је овде реч „само“ о Лиги Европе)

- приходе од продатих улазница, уз наду да ће се ту наћи и приход са прве утакмице против холандског АЗ Алкмар (уколико УЕФА уважи жалбу Партизана и смањи првобитну казну са две на једну утакмицу без присуства публике)

- позитивне резултате у групи (реми 190.000 €, победа 570.000 €)

- евентуално обезбеђен пролазак групе и пласман у 1/16 финала Лиге Европе (1.000.000 € ако се то учини са 2. места у групи, односно 1.500.000 € ако се то учини као победник групе)

Приходи наравно нису исто што и зарада (макар не кад је Партизан у питању), трошкови организације европских утакмица, а посебно гостовања по Европи (у Партизановом случају и у Азији, јер је Астани много ближи Кинески зид него ли европски континент!) су велики, али то никако не умањује значај прихода из пласмана у европско такмичење.

Све у свему, досадашњи утисци везани за Европу су крајње позитивни до сада, а шлаг на торту је не само интересантна група коју смо добили, већ и један практично идеалан распоред одигравања утакмица у групи – почињемо против Холанђана на свом стадиону, три дана пред вечити дерби, а завршавамо групу такође на свом стадиону против Астане, у утакмици која врло лако може бити одлучујућа за даљи пласман", истиче се на сајту Партизана.

Црно-бели истичу да је овај зарађени новац битан за фунционисање клуба.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар