Пашански: Кецмановић није нови Ђоковић!

Бивши српски тенисер Борис Пашански говорио је за Б92 о стању у свету тениса, очекивањима на УС опену и другим актуелним тениским темама.

Тенис 29.08.2019 | 20:21
Пашански: Кецмановић није нови Ђоковић!
Некада 55. тенисера планете (фебруар 2006) смо упитали да нам укратко да своје мишљење о променама у врху тениско-политичког света.

Новак Ђоковић је недавно био на удару јавности због добрих односа са "оцрњеним" представником играча у АТП, Американцем Џастином Гимелстобом.

"Не знам колико је Новак наследио људе у том миљеу, а колико их је сам поставио. Гимелстоб је направио нешто што није требало да направи, мада се Гимелстоба то мање-више знало јер је он увек био такав. Он нема везе са тим, човек је одговоран за себе. Што се тиче самог вођења АТП - много је битно да се направи систем као што је УС опен урадио. Да буде много боље медијски пропраћено и са више спонзора. То је много битно за тенис, али већ иде у том правцу", рекао је Пашански за Б92.

Србија је од настанка "белог спорта" у подређеном положају наспрам англосаксонских земаља. Играчима из земаља које одржавају највеће турнире је много лакше да се "пробију" и да дођу до поена и новца, а Пашански тврди да је то нормална ствар.

"Није уопште ствар да Србија треба да парира Америци или Аустралији. Они су измислили овај спорт и самим тим су лидери у њему. Тенис је англосаксонски спорт и нормално је да они организују те турнире од самог почетка. То је све нормално. То јесте предност тих федерација, наравно да имају финансијску добит и могу да финансирају тенисере, то је једноставно тако - као у фудбалу што је њихова лига јача од наше...", рекао је Пашански и додао да "Србија треба томе да се прилагоди".

36-годишњег бившег српског тенисера, некада освајача Дејвис купа са репрезентацијом Србије, питали смо шта мисли о шансама Роџера Федерера на овогодишњем УС опену.

"Док год он држи рекет, док год се такмичи... Поредио бих га са Сампрасом који је, до последње године када је освојио УС опен имао је осам-девет пораза у првим колима пре тога. Док год Федерер игра тенис он је један од фаворита. Да ли ће да освоји - не знам - немам магичну куглу да знам", казао нам је Пашански.

Следећа тема су били млади играчи и потенцијалним кандидати за смену на врху тениса.

"Њима треба још неко време да стасају. Много занимљив пример је канадски пример, где се Шаповалов много брже пробио него Феликс. Он се јесте пробио много брже, али то не значи да је бољи играч. Први ће освојити Гренд слем онај који буде имао најбољи развитак - физички и играчки. Јако је тешко предвидети који играч ће се развијати у најбољем правцу. Оно што сам ја приметио је да је најближи помак био помак Тима на шљаци, али његов помак траје већ две године... Ове године га је у финалу (Ролан Гароса) декласирао Надал, то је било у једном смеру".

Момак из Београда зна шта је потребно да би млађи тенисери успели да крену да побеђују "стару гарду".

"Да би млади играчи почели да добијају ове 'старе шампионе' на слемовима они претходно морају да им запрете. Као што је Медведев имао пар добрих мечева пре него што је победио Новака. Прво их је изгубио (од Новака), а онда је сачекао свој ред да га победи. Не видим никакву претњу по Новака (од тих играча), као ни за Надала и Федерера. Они су испре других".

У друго коло УС опена су за сада, од српских тенисера, прошли Ђоковић, Лајовић и Кецмановић.

Кецмановић је недавно победио петог тенисер света Александера Зверева, а сада је у првом колу "преслишао" Ласла Ђереа. Миомир у наредном мечу игра против искусног Италијана Паола Лоренца, против којег ће бити велики фаворит.

Он је после победе над сунарондиком изјавио "да не зна зашто у АТП не спомињу њега с обзиром да је други најмлађи тенисер у Топ 50 после Феликса Оже-Алијасима".

"То је нека политика АТП, где ће увек фаворизовати неке 'своје' играче и неке 'старе' играче. Дефинитивно не мислим да би требало много око тога да се (Миомир) обазире. То треба да заборави, његово време ће доћи и он има потенцијал да буде много бољи него што је тренутно. Он треба да гледа себе и да гледа свој напредак. Ако буде то урадио видим га веома далеко, то је мој савет за њега", изјавио је Пашански и наставио:

"Он има јако лепу перспективу, био је врхунски јуниор, као и Новак, и имао сва 'пролазна времена'. Нико не очекује да он буде 'нови Новак', јер то што је (Новак) направио је право чудо. Али, да буде играч који може да освоји и Гренд слем, Мастерс или неки други турнир... Ја га дефинитивно видим на том нивоу. У наредних пет-шест година", закључио је Пашански за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар