Једина тема у свијету тениса је...

Може ли Ђоковић да стигне Федерера? Наставак трке већ од сутра на Ју-Ес Опену. . .

Тенис 25.08.2019 | 22:45
Једина тема у свијету тениса је...
Крај лета 2019. нам последњих викенда полако најављују почеци националних фудбалских лига у Европи, од најмањих до највећих. А један од симбола краја најтоплијег годишњег доба, барем што се спорта тиче, налази се с друге стране Атлантика. У питању је последњи од четири највећа тениска турнира УС опен.

Нови гренд слем, последњи у сезони је пред нама. Нова прилика да Новак Ђоковић докаже доминацију у свету белог спорта. И да освоји пет од последњих шест гренд слемова. Да одбрани трон, трећи у каријери који је освојио прошле године у Великој јабуци када је готово клинички исецирао Хуана Мартина дел Потра у три сета. Толико чисто и мајсторски да је Аргентинац могао само да му честита на представи.

Новак у финалима њујоршког гренд слема има изразито негативан скор, пошто их је изгубио пет, а славио на три. Могуће да је у питању притисак публике, која је слично као на Вимблдону углавном настројена против њега. Не за његовог противника, него баш против Србина, што је у исто време и част и поклетство.

Исти број титула у Опен ери освојили су Рафа Надал и Иван Лендл. Џон Мекинро је четири пута покоравао свој родни град, док су Федерер, Пит Сампрас и Џими Конорс пет пута дизали престижни пехар.

У Великој јабуци Новак је “скинуо мрак“ пошто је 2007. играо прво гренд слем финале. На његову несрећу, налетео је на тада неприкосновеног Федерера који је славио у три веома тесна сета. Већ тада се видело да је момчић из Београда нешто посебно и да ће ускоро почети да пише спортску историју. Тако и беше.

Ове година ситуација је можда и најјаснија од када долази у Велику јабуку. Новак је након освајања Вимблдона, где је у финалу победио готово савршеног Федерера и целокупно гледалиште, али и своју слабу игру и тако показао ко је најбољи. Тим тријумфом он је и статистички постао најуспешнији на травнатој подлози, иако је годинама неприкосновен на бетону.

А у Њујорку га чека баш та његова, тврда подлога, од које ће доста тога зависити. Ако буде слична оној на Аустралијан опену, то јест нешто “спорија“,у шта је тешко поверовати, Ђоковић и његови навијачи могу да очекују лаган кас до 17. гренд слем титуле. Као и много година и гренд слемова раније, главни конкуренти ће му бити Рафа и Роџер, али би могао нешто више да учини и неко од надолазећих момака. Можда баш и луди Ник Кирјос, мада је тешко очекивати да буде на врхунском нивоу током две седмице и седам мечева на три добијена сета.

Уосталом, ове наредне године “резервисане“ су за само једну тему: може ли Ђоковић да стигне Федерера по броју гренд слем трофеја? После оног вимблдонског, 16. у каријери, четири му фали да досегне до рекордера...

“Свестан сам и ја да је то тема. Ипак живим на овој планети. Не могу баш толико да се искључи и елиминишем оно о чему људи причају. И ласка ми наравно. Али у исто време, дуг је пут испред мене. И све те приче стварају одређену дозу притиска, јер није тајна да је и мој циљ. Посебно сад, јер се све врти око гренд слемова“, не крије Ђоковић.

С лепше стране жреба много очију је упрто у Серену Вилијамс и Наоми Осаку. Иако је друга фавориткиња, Јапанка по нашем мишљењу нема шансе да се окити другом титулом заредом у Њујорку. Рећи да двострука гренд слем шампионка нема никакве шансе за победу у Великој јабуци је наравно претерано, али баш тако се чини да ће бити. Јер Осака је након отпуштања немачког стручњака нашег порекла Саше Бајина, који ју је подигао с просека на изузетност у само неколико месеци, буквално пропала. Тај кобни разлаз се догоди убрзо након његов покоравања Аустралијан опена и од тада она личи на све осим на врхунску играчицу.

Нема сумње да је наближа титули у Њујорку Серена Вилијамс. Иако многи тврде да није оно што је била пре порођаја, у чему неминовно има истине, снажна Американка је и даље класа.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар