Када мачке нема, мишеви коло воде

Из извора бликих врху власти Републике Српске, Тегелтија ако дефинитивно пропадну све опције да преузме функцију председавајућег Савјета министара, он ће до краја године да преузме Вишковићеву позицију, а на Алумину и не помишља.

Република Српска 25.08.2019 | 08:21
Када мачке нема, мишеви коло воде
Тегелтија у чуду, стечајни управник у блуду

Ако до 22. августа 2019 није било јасно ко би могао да озбиљније уздрма и надјача неприкосновену власт у РС, сада је то постало извјесно. У новом дербију за Алумину, остварен је следећи резутат: Стечајни управник Лазо Дјурдјевић – Република Српска 4:3.

БН је недавно објавио Одлуку о смјени Милорада Мотике са мјеста предсједника Управног одбора Алумине. Међутим, Међутим, наш извор, наводи да Одлука није заведена, нити донесена у складу са ставом титулара Алумине, индиректно Владе РС.

Одлука, према нашем извору, представља вољу стечајног управника који се понаша као власник приватног предузећа, а потписници Одлуке његови вјерни чауши па раде по принципу: ''Вежи коња где ти газда каже''.

Два присутна члана Управног одбора, који заиста по својим функцијама представљају државу, правобранилац РС Милимир Говедарица и директор Пореске управе РС Горан Маричић, и трећи, сам Милорад Мотика, одбили су приједлог "газда Лазе". Стечајни управник Лазо Дјурдјевић из Шамца, уз свог вјерног дугогодишњег емотивно-пословног партнера из Земљорадничке задруге у Шамцу, Пере Васиљевића, настоји, према том извору, да потпуно преузме управљање Алумином и заустави ''одливање''података о нивоу пљачке стечајне хоботнице која је наследила ''Литванске бандите', о чему смо и раније писали.

Уз Перу Васиљевића, Лазо је обезбиједио подршку још три члана Управног одбора. Уосталом, он их је и поставио. Двојици од њих, како сазнајемо, Зорану Обреновићу и Радисаву Филиповићу, обећана је главна награда: мјесто предсједника Управног одбора. И док је Обреновић успјешан технолог невичан политикантским смицалицама, Филиповић вјешто опстаје у Алумини. Мада, да у Републици Српској постоји владавина права, треба одавно да буде у неком од затвора Српске. 

Наиме, потпис управо тог Радисава Филиповића стоји на чувеном лоповлуку када је опљачкана ИРБ-а, а новац завршио, како се тврди, на Девичанским острвима. Садашњи члан Управног одбора Алумине Радислав Филиповић, тада је био на функцији директора фирме ''Индустрија Адрија доо'', са сједиштем у Сарајеву чији је власник фирма са Сејшела “ТеамФронт Инц”.

Уосталом доказ о учешћу Рубежа и Радисава Филиповића у литванској пљачки, објављен је на следећем блогу, где је презентована нотарска изјава о његовом постављењу за директора фирме преко које су испарили милиони из РС.

хттпс://слободанвасковиц.блогспот.цом/2017/06/литвански-бандити-и-даље-харају-по-рс.хтмл

Истражни огани РС до сада су се уздржавали од гоњења Филиповића, иако је он, како се наводи, неспорни потписник трансакције. Сада је олако ставио потпис на смјену Мотике, надајући се премији, умјесто процесуирању. То му није први пут. У неколико наврата учествовао је у прљавим играма за разне интересне групе које су покушавале да се дочепају Алумине, о чему је било ријечи у нашим текстовима.

У истом котлу за кување кадровских комбинација је и трећи газда Лазин члан Управног одбора, Миле Матић. У класичном брутовском сценарију, ударио је с леђа на Мотику у кога се само дан раније клео, и који му је више пута спасавао позицију у Алумини.

То је посебно било потребно послије учесталих Матићевих јавних напада у кафанском расположењу, на Милорада Додика и његову политику. Перо Васиљевић, као јавна сенка свог емотивно-пословног партнера из Шамца и судруг у лову на ''све оно што воле млади'', он ће за Лазом и у ватру, и у воду. Иначе Лазо сматра да Перо има фацу и гард за великог политичара и представља га као будућег кандидата за важне функције у РС, све до оних највиших.

Колики је удио Пере у оних 11 милиона КМ које је Лазо Дјурдјевић самододијелио себи и свом приватном правном тиму, утврдиће истражни органи. Да се приликом нове кадровске комбинаторике у Алумини ради о прљавим комбинацијама свједочи и чудјење Зорана Тегелтије, поводом написа да му се тамо прави резервна позиција за његов све извјеснији неуспјех да постане предсједавајући Савјета министара.

У неким медијима оптужен је за побуну против Додика и неку врсту пуча у договору са премијером РС Радованом Вишковићем, гдје је наводно газда Лазо Дјурдјевић само извршилац њихових налога. Из извора бликих врху власти ситуација је сљедећа: ако дефинитивно пропадну све опције да Тегелтија преузме функцију председавајућег Савјета министара, он ће до краја године да преузме Вишковићеву позицију, а на Алумину и не помишља.

Прави кандидат "газда Лазе" за попуну Управног одбора, према тим сазнањима, је његов кум Бора Дубић, шофер из Добоја.

Идеја је да се преко измишљене сторије о Тегелтијиним амбицијама створи празно мјесто у Управном одбору, а онда послеиј Пере Васиљевића доведе још један газда Лазин поуздани сарадник. За новог предсједника Управног одбора, или како се то каже директора Алумине, планиран је ипак Радисав Филиповић.

Како наводи нашизвор, у поплави шпекулација и лажних вијести ипак је могуће дефинисати неспорне истине: - Истина је да се Лазо Дјурдјевић годинама понаша као да је Алумина у потпуности његова приватна фирма, а рачун Алумине његов приватни рачун. - Истина је да газда Лазо Дјурдјевић до сада наплатио од Алумине за своје услуге и услуге својих сарадника 11 милиона КМ.

Такође, како се тврди, истина је да да Лазо Дјурдјевић хоће да још шест година води стечај Бирача и наплати од Алумине још око 12 милиона КМ.

- Истина је да је у правном тиму ангажовао лица која су процесуирана због учешћа у пљачки ''Литванских бандита''.

- Истина је да је адвокатском тиму ''академик и син'' омогућио наплату дуплих тарифа за сваку предузету радњу, тако да за сат-два списанија типа ''цопy-пасте'' добијају око 9.000 КМ. 

- Истина је да са адвокатским тимом смишља непотребне и бесмислене представке и дописе, како сами наводе ''за недај боже'', и да њиховим умножавањем додатно зарадјују, и то дуплој тарифи.

- Истина је да је био рекордер по броју додијељених стечајних предмета, укључујући и оне најлукративније, као Шећерана у Бијељини и Бобар банка.

- Истина је да је као режимски стечајни управник запослио ћерку у ЕРС, а сина у Пореску управу

То су све неспорне истине!

Зли језици још додају: - Да је са Пером Васиљевићем учесник теревенки са младим девојкама, за које се тврди да због година нису посједовале личне карте. О томе свједочи такозвана ''педофилска афера'' у Шамцу прије три године, где је Лазо био апострофиран као главни учесник.

- Да је за услуге једној интересној групи, која учествује у борби за освајање Алумине добио ''станчић'' и нешто новца. Замислите особу у РС којој је мала зарада од 11 милиона КМ, па је принуђена још и да се бави корупцијом.

- Да је пробао да врати ''станчић'' и новце, али то код мафије није могло да продје.

- Да је његов кандидат за новог предсједника Управног одбора Раде Филиповић, а за новог члана Управног одбора Бора Дубић, шофер из Добоја.

- Да је Зоран Тегелтија у Лазиним комбинацијама употребљен као боксерски џак, а каријеристи у Управном одбору као његови јуришници. Зли језици су изгледа веома добро информисани! Послије свега, могло би се рећи да се стечајни управник директним дјеловањем против државе која га поставља и даје му велика овлашћења, квалификовао за нешто што би се метафорички могло назвати ''блуд'' – вјенчан са државом, а шврља. И то вишеструко...

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Марко

25.08.2019 06:42

Зоран Обреновиц је председник ДНС-а у Зворнику,Лазо на овај нацин слаби СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо Занатлија

26.08.2019 14:15

Лазо је лоповски занат испекао јос док је у криминално мафијаско удбаском поступку, а на захтјев главног Бадзе Секте, Рудник солова и цинка Сасе предао без борбе, али уз високу апаназу, србијанско београдској удбаско генесовској мафији, која и данас арци природна богатства Српке. Олацајуци 1/3 хараца Каппи ду Туту Каппи. Зна се коме. Лазо је, према тиме, варен и пецен. И зна занат. Али, ко са дјаволом (Сектом) од главу му се одлупају.

Name

Бурдусх

26.08.2019 17:33

Лазо гуликоза је превејани преварант. Сибицар. Тацно је да је упропастио, односно полонио Рудник Сасе, али гдје су Бобар банка, Сецерана Обарска, итд. Све цега се дохватио завио у црно. То му је био партиски задатак. Е Лазо, Лазо. Ко те не зна скупо би те платио.

Name

Стара је то лопина

27.08.2019 07:35

Какав рудник Сасе Лазо је давно орије тога испеко занат. Јос у Самцу. Стара је то и превејана лопурда.

Name

Ђијо

27.08.2019 13:14

Лазо.Љубо.Мицо и Никола то су четири лопова која су у Шамцу били познати по корупцији.бивси инспемтори и порески слузбеници.прије рата Лазо хе био подстанар сада има милионске некретнине.поцео је узимањем пара од дезертера за ратни порез па купио сколу и отисао у инспекторат. Син пресједник општинског СНСД фин момак.церка исто.а Лазо је хоштапмер и криминалац.

Name

Да

25.08.2019 07:15

Добар теxт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апач

25.08.2019 07:29

Имали у овој земљи поштени,паметни и нормални људи или су остали само лопови и улизице ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди МИЛОЈКО

25.08.2019 07:33

Објасните који станциц је добио на дар,јер не знамо посто има у Сарајеву ,Н.Саду,Београду и Б.Луци по некретнину.Наравно све на име цланова породице преведено.Запислио је Дон Јоан у Бирац брата од зене и сина од свастике да коју цркавицу зараде тамо на неким позицијама.Сигурно је нека мала плата,док им се исплати ици из Самца за Зворник.Докле висе врсит нузду,па народо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроуп

25.08.2019 07:41

Батагон преузима убрзо Алумину све је договорено

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо готовац

25.08.2019 07:43

Хвала БН ТВ и Слободану Васковицу , на доказима и објавама са којима доказују све моје слузбене дописе о основаним сумњама , криминалних радњи : Милета Матица ( кондуктера ) , Радислава Филиповица ( фуњаре_ фице) , Зорана Обреновица ( целе ) и стецајног управника упуцене Мораду Мотики као и мобингу који отворено врсе преко слузбе застите на раду тј сефице КУМЕ Никада у зивоту веца понизења и дусевну бол нисам дозивјео као у претходне две године у дрзавној фирми у мом граду који сам градио за који сам дао младост Отворено позивам Драгомира Васица и Јована Митровица као и борацку организацију да дају изјаве ко је финансирао војску годинама градио Брањево Улице Економију Зворник а данас је прогањан као стока Мрзња и бол коју су ми уградили јесте разлог мог писања по свим порталима Молим Вас објавите мој одговор Фуњари Фици у тексту који је михаил написао поводом смене Милорада Мотике а коме сам у висе наврата много пре истицао да це му ове психопате забити ноз у ледја и њему и Милораду Додику који их је поставио који им је и омогуцио да постану богатаси, да су такву фирму претворили у јавну куцу и да им у организацији фирме недостаје главно и највазније оделење ПСИХИЈАТРИЈЕ Највазнија питања у фабрици су КО ЈЕ ВЛАСНИК НОВИХ ПОГОНА ? КОЈА ЈЕ УКУПНА САДАСЊА ВРЕДНОСТ ФИРМЕ ? ЗАСТО СВИ ПОКУСАВАЈУ КУПИТИ 43 милиона стецајног дуга од дрзаве а не 80 милиона од правних лица (једини разлог је да са дрзавом хоце да праве уговоре о репрограму које би плацали из производње а правна лица тразе паре) и последње питање КАКО БИ НЕКО КУПОВИНОМ 43 милиона БИО ВЕЦИНСКИ ВЛАСНИК АКО ЈЕ ВРЕДНОСТ ФАБРИКЕ У КЊИЗИ УДЕЛА ПОВЕЦАНА ЗА ВРЕДНОСТ НОВИХ ПОГОНА( знаци да није сто је кривицно дело из Закона о Привредним друствима) Не треба мени борба за правду нити неписмене раднике који продају свој образ и тело за додворавање најнизем слоју људске врсте , Улизице мрзим о њима стално истицем текст Месе Селимовица Просто не дозвољацам да отпад врси мобинг на мени Јавно позивам институције система : инспекцију рада , инспекцију застите на раду , крими слузбу итд да по слузбеној дузности удју у контролу рада ове фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2019 09:12

Па ако их је поставио Милорад Додик знаци да је и Додик у том колу.А Ви наводите како це они Милораду Додику да забију ноз у ледја ма њих управо Додик стити.

Name

Рале

25.08.2019 11:34

Треба ове са приватних факултета у све убацит да неписмени ликови све рјеше.

Name

Психопата

26.08.2019 05:34

Раније су лудаци могли дуго година да зиве и да не примјетис да су луди. Сад је то много тезе зато сто сви имају тастатуру и приступ интернету па се лако одају.

Name

Види овога!

26.08.2019 07:10

Ооо МИшо, па гдје си ти? Шта би са оних машина из Јадра, куд нестадоше? Сад нападаш, да не би био нападан, је ли?

Name

Болест М.Г. - антисоцијални поремецај лицности психопатија

26.08.2019 07:31

"Психопати се виде као центар свемира. Када психопат крене лагати он не мозе, а и не зели престати. Толико су усмјерени на себе и хладни да вјерују да се могу извуци са грозним понасањем. Психопати су одлицни у три ствари: манипулација, одбијање и обмана. Те ствари им помазу да себе, који су на првом мјесту, дрзе 'изнад воде'. Склони су преузети заслуге за несто добро, но ако несто крене по злу тразе зртвено јање на које це свалити кривњу. "

Name

Само тако

26.08.2019 15:34

Ти си за њих (цитај:багру) римски папо. Нису ти ни до кољена. По свему. Цојству, струцности, постењу. Ако си изабрао тврду линију и конфронтацију, иди до краја. Раскринкај их доказима (које сигурно имас) прво медиски, а онда и кривицно. Подноси пријаву за пријавом. Нема висе назад. Или ходза, или бус. Ако показес ДаМу, имацес велике сансе да из ове прице изадјес као херој. Ако одустанес, јос висе це те притиснути. Направи фацебоок страницу, типа "Алумина радницима", или "Правда за Алумину", имацес велики број присталица. Људи це те кљукати доказима. Бицес херој и гласноговорник угњетаних.

Name

Рибар

27.08.2019 02:38

Е мој Мисо, криминалци су то превејани. Окупи око себе пар зворницких струцњака из разних области па удари на ову подивљалу неман. Није њима свеједно ни ста се писе у медијима. Не спавају мирно због тога. Пуни им дзепови ораха. Прозивај их јер само цињеница се боје. Банда лоповска тајкунско-политицка

Name

Софер

25.08.2019 07:57

Ваља нам се надати да ће се поклати између себе. Државе, правосуђа и полиције у канализацији НЕМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

25.08.2019 08:09

У Алумини је једино цовјек цовјеком Зоран Обреновиц.а,док је Филиповиц неподобан за раднике.једини се буни за повецање плата радницима,адаље да неприцамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефинитивно

25.08.2019 08:09

Дефинитивно Тегелтија и Мркоњички клан преузима све а Додика ће послати вјероватно у затвор јер га сад отворено омаловажавају по Бањалуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

25.08.2019 09:12

Истразни органи неце ниста истразивати ,тако је наредјено. Сви горе поменути су "нецији људи" те узивају пуну заститу од кривицног гоњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

но пассаран

25.08.2019 11:17

Дзаба кмечиш, дебели..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

25.08.2019 12:19

Да су паметни радници као сто нису,па мотике у руке и најурити којекакве Мотике, Дјурдјевице, Васиљевице, Матице, све сами бандити. Зеница плаце за вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.08.2019 14:01

Мотика ? Зв не трпај га са њима. Врло струцан .. пош

Name

Матиц

25.08.2019 15:21

Недај се царе Лазо, све је ово твоје! Само гурај фицу он це нас слусати и сенити ко куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митза трофртакјка, Двоцевка

26.08.2019 14:29

Лазо је уцењен малврзацијама које је урадио у Руднику Сасе Сребреница. Прво по налогу пре Додика, а онда за његовог вакта. И сад Лазо игра како Певац свира, и цека да заједно са власницима Рудника Сасе оде у Затвор. Само да се власт промени.

Name

брвник

26.08.2019 06:17

Све је почело у Шамцу и унуштењем Унигласа и Мебоша. Пријератни "референт цијена" у Босанки са вишом економском школом (студирао 6 год) уз помоћ стечајног судије ЈЈ ликвидира и продаје предузећа по систему ИМТ и од купаца добија на поклон станове у НС и ИС. УНИШТИ ПА ВЛАДАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

26.08.2019 08:38

Лазо, ако не вратис американца, пропаде ти фабрика а и ти са њом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

26.08.2019 08:52

Тегелтија, Кесиц, Каја... Мркоњицки клан који влада са 70% Републике Српске...

ОДГОВОРИТЕ