Свака част Јанису и Танасису, али Срби знају и без Јокића!

Луда завршница – Србија после продужетка боља од Јаниса и Грчке! Кошаркашка репрезентација Србије победила је Грчку после продужетка 85:80 (17:19, 14:19, 21:19, 20:15, 13:8), у последњем мечу на Акрополис купу.  Пуна ОАКА због Јаниса и Јокића, Срби славили без Јокића! Ослабљени састав Александра Ђорђевића освојио "Акрополис куп", победивши Грчку после продужетка. Центар Денвера се у договору са селектором раније вратио кући.  Богдановић ишао до 28, дабл-дабл Бјелице.  Било је одређених проблема у игри, али уписана је и седма рецка у овим припремама и то после продужетка.

Кошарка 18.08.2019 | 22:15
Свака част Јанису и Танасису, али Срби знају и без Јокића!
Изабраници Александра Ђорђевића остварили су и шесту победу у припремама за Мундобаскет, који се игра од 31. августа до 15. септембра.

Србија је на овом мечу играла без Николе Јокића, који је у договору са селектором раније отишао за Београд, али ће се убрзо прикључити екипи.

"Орлови" су одиграли добру утакмицу пред пуном ОАКА ареном, а меч је обележила тешка повреда резервног плејмејкера Атинеуа, као и луда завршница.

Грчка је водила током 38 минута, али је Србија на крилима Богдановића и Бјелице успела да преокрене. Ипак, онда се десило нешто неочекивано.

"Орлови" су имали великих осам поена предности у последњем минуту (72:64), али невероватним сплетом околности Грчка је успела да дође до изједначења и продужетка.

Мицић је промашио два кључна бацања, Танасис Адетокумбо је убацио тројку за изједначење, а Богдановић није успео да донесе победу у регуларном делу меча.

Уследио је продужетак у којем је кључну улогу имао Марко Гудурић, који је у последњем минуту ухватио веома важну лопту у нападу, а потом и изнудио фаул за три бацања.

Гудурић је погодио сва три и Србија је отишла на +5, на 23 секунде до краја (80:85). То ће се испоставити и коначан резултат, пошто домаћи састав није успео да поентира.

Најефикаснији код Србије био је Богдан Богдановић са 28 поена, четири скока и четири асистенције, док је Бјелица имао дабл-дабл учинак – 18 поена и 14 скокова.

Грчку су предводили браћа Адетокумбо – Јанис и Танасис. МВП НБА лиге имао је 20 поена, док је нови играч Милвокија убацио 17.

Наше кошаркаше сада очекује пут у Кину, где ће пре почетка такмичења одиграти припремни турнир против Ного Зеланда, Италије и Француске.

Светско првенство игра се од 31. августа до 15. септембра, а Србија игра у групи са Анголом, Филипинима и Италијом. Грчка ће играти у групи са Новим Зеландом, Бразилом и Црном Гором.

Припреме су једно, такмичење нешто сасвим друго, али репрезентација Србије серијом победа у сусрет Мундобаскету потврђује статус једног од фаворита тог такмичења.

У трећем колу "Акрополис купа", практично у финалу традиционалног турнира, савладани су Грци, пред 18.000 њихових навијача!

Грчка - Србија 80:85 (19:17, 19:14, 19:22, 15:20, 8:13)!

Није домаћину помогло ни што га је предводио актуелни МВП НБА лиге Јанис Адетокунбо, ни што је његов брат Танасис потпуно неочекивано убацио пет тројки.

Чак ни одсуство Николе Јокића, који је уз одобрење Александра Ђорђевића раније од остатка екипе отпутовао из Атине, није било непремостива препрека за "орлове". Рачунајући и повреду Драгана Милосављевића, селектор је на располагању имао само 10 играча, али и то је вечерас било довољно.

Богдан Богдановић је на свој 27. рођендан нанизао 28 поена, седам скокова и четири асистенције.

Немања Бјелица помогао је саиграчу из Сакраменто Кингса са 18 поена, 14 скокова и четири асистенције, а најбољу партију од почетка припремног периода пружио је Никола Милутинов, забележивши 14 поена и четири скока.

Србија је завршила турнир са скором 3-0, што уз победе над Финском и Литванијом даје 6-0 пред пут за Кину, на турнир у Шењангу (23-27. августа), као последњу проверу пред Светски куп.

Свака част Грчкој за Јаниса Адетокунба, али Србија је јака и без Николе Јокића! Чак и када нема прве игле Денвера и једног од најбољих центара планете, Србија има решење чак и за најтежег такмаца у досадашњим припремама за Светски куп у Кини! Грчка је водила највећи део утакмице, али баш као у сусретима против Литваније, у пресудним тренуцима одлучио је суви квалитет тандема Богдан Богдановић - Немања Бјелица! Грчка - Србија 80:85 (19:17, 19:14, 19:21, 15:20, 8:13).

Није Грчка неки баук, то је више него очигледно, мада има чудовиште од играча у лику Јаниса Адетокунба. И ту заиста треба скинути капу Хеленима, јер имају јединственог кошаркаша и човека који ће сваком противнику убацити 20 поена и направити дар-мар у оба рекета, ма шта ви урадили. Тако је и било – округло 20 поена (2/4 за три), уз четири блокаде, али на крају Србија пише и седму рецку у припремама за завршни турнир на Далеком истоку. И то после додатних пет минута, у којима су опет прсте умешали Богдановић и Бјелица. Саиграчи из Сакрамента су ти који праве разлику, чак и када ситуација на клупи није најповољнија. Први је меч завршио с 28 поена (3/6 за два, 5/9 за три), други с 18 поена (3/6 за два, 4/8 за три) и чак 14 ухваћених лопти, четири у нападу! Обојица су на то поделили по четири асистенције. 

Да је селектор Александар Ђорђевић могао да пожели идеалан сценарио за ову утакмицу, вероватно би тражио да расплет буде управо овакав, какав је и виђен у распродатој Олимпијској дворани у Атини, пред око 18.000 душа. Добио је драматичну завршницу и ове утакмице су зато врло погодне, јер можете да градите победнички менталитет и победе у много важнијим окршајима. Додуше, покушаће сви у тиму да извуку поуке, како би могли да донесу боље одлуке у последњем минуту четврте деонице и продужетку. Србија је уз минијатуру Бјелице и тројку имала чак осам поена вишка (72:64) на мање од 60 секунди пре краја, али онда је накратко потпуно изгубила конце и дозволила да се разлика истопи.

Прво је Јанулис Ларенцакис узвратио на исти начин, да би Василије Мицић скривио фаул над Јанисом, из којег је званично најкориснији играч НБА лиге извукао два поена с линије слободних бацања. Мицић је у наредној акцији Србије имао два пенала, али је оба шута промашио, на шта је Марко Гудурићпокушао да из одбојке врати у обруч. Ипак, реаговао је Јанис и избацио лопту напоље, а судије су окарактерисале овај потез као регуларан, па је Грчка добила напад за изједначење. Продужетак је донео Танасис, мада је Србија имала последњи напад. Богдановић је покушао сам да искреира шут за победу, али се заплео и покушао из тешке позиције и није био прецизан.

И у додатних пет минута су Богдановић и Бјелица вукли све конце у игри, довели Србију на пет поена разлике (80:75), али се опет ишло у неизвесну завршницу. Ларенцакис је почео, Бурусис покушао да окрене резултат, али су Богдановићеви поени с пенала најавили тријумфални крај. Тачку на победу ставио је Марко Гудурић после три поготка с црте, чему је претходио Јанисов фаул код шута с дистанце.

Шта рећи о самој утакмици? Грчка је у сусрет ушла с јако израженом жељом да победи Србију и није штедела снаге како би до тог циља и дошла. Али, у том процесу изгубила је Јаниса Атинеуа! Резервном беку Хелена су, према првим информацијама с југа Европе, страдали предњи укрштени лигаменти левог колена, због чега му је исто било јако отечено и морао је по хитном поступку да оде на детаљне специјалистичке прегледе. Јасно је да селектор Танасис Скуртопулос неће моћи да рачуна на новопеченог члана Панатинаикоса у Кини. Србија би можда решила ствар и пре уласка у продужетак, да није Танасис Адетокунбо одиграо утакмицу живота. Исподпросечни шутер је вечерас убацио чак пет далекометних хитаца и константно додавао гориво у грчки мотор, па је Србија у једном моменту имала и двоцифрени заостатак. Имао је 17 поена, док је Ник Калатес као први организатор игре скупуо 15 поена и седам завршних додавања. 

Све се променило у завршних петнаест минута, рачунајући и продужетак. Грчкој је стао шут за три поена, а Богдановић и Бјелица су се распуцали и сломили отпор традиционално великог ривала. У вечерашњем окршају осетила се слабост центарске линије. Бобана Марјановића је из такта избацио Јанис Бурусис у оба поља близу коша и уз две брзе блокаде, док је Јоргос Папајанис то урадио Мирославу Радуљици. Мада, нису имали превише запажени офанзивни учинак. Никола Милутинов једини је знао како да се у офанзиви равноправно носи с грчким тешкашима, па је на крају имао 14 поена и велики утицај на то имају године искуства клупског развијања у Пиреју... Битне улоге из сенке имали су Симоновић и Гудурић, првенствено јер су остали хладне главе и погодили битне шутеве у преломним моментима. 

Биће времена за дубљу анализу, али и оваква игра може да охрабри. Србија је освојила Акрополис куп и ускоро се враћа у Београд после чега експресно креће у Кину, где су на програму завршни окршаји пред старт шампионата. 

Чекајући лекарске извештаје о стању Владимира Лучића и Милоша Теодосића...

ГРЧКА: Ларенцакис 5, Конијарис 2, Атинеу, Калатес 15 (4ск, 7ас), Бурусис 10 (6ск, 3ас), Папајанис 4, Принтезис 4 (4ск), Василопулос 3, Ј. Адетокунбо 20 (4блк), Т. Адетокунбо 17 (тројке 5/9, 5ск), Митоглу.

СРБИЈА: Симоновић 6, Богдановић 28 (тројке 5/9, 7ск, 4ас, 5изг), Бјелица 18 (14ск, 4ас), Радуљица 2 (5ск), Бирчевић, Милутинов 14 (4ск), Мицић 5 (4ас), Гудурић 7 (4ск), Јовић 5 (6ас), Марјановић.

Меч за треће место одиграли су у недељу поподне Турска и Италија.

Италија на "нули" у Атини, велики преокрет Турака! Противник Србије у првој фази Мундобаскета завршио је "Акрополис куп" са скором 0-3.

Турска је посљедњу четвртину меча против Италије добила резултатом 24:9 и тако са ивице пораза дошла до прве побједе на "Акрополис купу".

Изабраници Уфука Сариџе славили су са два поена разлике - 72:70 (12:19, 26:16, 10:26, 24:9).

Био је то меч трећег кола, а уједно и дуел за треће мјесто, будући да су и једни и други претходно поражени од Србије и од Грчке.

Најбољи у побједничком тиму били су Џеди Осман са 20 и Ерсан Иљасова са 16 поена.

"Азуре", који чекају да се опораве Луиђи Датоме и Данило Галинари, а биће ривали "орлова" у првој фази Мундобаскета, предводио је Алесандро Ђентиле са 26 поена и осам скокова, док је Данијел Хекет додао 16 поена.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар